Predstavnici Hrvata bez mandata u skupštini Srbije

U slobodnom govoru koji je održao pred saborskim kolegama, Milorad Pupovac je prokomentarisao izbore održane 17. decembra u Srbiji.

Dušan Velimirović 22.12.2023.
Milorad Pupovac Hrvatski Sabor

Predsednik i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac iskoristio je priliku da u slobodnom govoru skrene pažnju na izbore u Srbiji s posebnim osvrtom na rezultat hrvatske nacionalne manjine. Na početku svog izlaganja je rekao kako u Hrvatskoj sigurno postoje i krupnije teme od izbora u Srbiji, ali pitanje činjenice da hrvatski narod nije predstavljen u Skupštini Srbije i pokrajinskoj Vladi Vojvodine sigurno nije mala niti beznačajna tema. Nadodao je i da ta tema zaslužuje pažnju, posvećenost i obzir da se ono što je postignuto ne naruši, i ono što se još može napraviti nakon onakvoga rezultata ne ugrozi.

- Neke kolege misle da će, ne od juče, ne od prekjuče, nego godinama i decenijama, da ako se bude loše govorilo o pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, da će se tako pomoći pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Neće! Jer da jeste, onda ne bismo bili u ovakvoj situaciji u kakvoj jesmo. Takvo nastojanje ima za cilj ili samo politički interes ovde u zemlji ili ima interes za time da se dostignuti stepen prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj unazadi i smanji - započeo je Pupovac svoj govor ovim rečima.

Pupovac je ovom prilikom uporedio izborne procese u Srbiji i Hrvatskoj.

- U Republici Srbiji je sistem izbora predstavnika nacionalnih manjina u predstavnička tela drugačiji nego u Republici Hrvatskoj. U Republici Srbiji postoji prirodni prag kao i u Crnoj Gori. Prirodni prag znači da ako osvoji 0,3 odsto glasova prosečne vrednosti mandata tokom izbora, taj predstavnik nacionalnih manjina ulazi u Narodnu Skupštinu Srbije ili ulazi u pokrajinsku Vladu. Srbima u Hrvatskoj bi odgovaralo da imamo takav sistem, Hrvatima ne odgovara jer su brojčana manjina koja to ne može dosegnuti. Njima bi više odgovaralo da imaju sistem zajamčenih mandata, ali to Republika Srbija nema, nema ni Crna Gora. Postoji i međudržavni ugovor koji tu mogućnost otvara, ali međunarodni ugovori između Hrvatske i Srbije su, nažalost, loši. Niti se Hrvatska drži delova međunarodnih ugovora kojih bi trebalo da se drži, kao što je na primer teritorijalni integritet Republike Srbije, a ni Republika Srbija se ne drži ovoga što je moguće da se drži - kritikovao je predsednik SDSS-a.

„Nećete se izboriti za veća prava Hrvata, tako što ćete tražiti manja prava Srba ovde“

Nadalje je objasnio zašto oni koji žele reciprocitet, sigurno neće dobiti podršku SDSS-a i zašto ne bi hteo da sve ono što imaju Srbi u Hrvatskoj, imaju i Hrvati u Srbiji.

- Na primer, ne bih hteo da su fasade u Subotici, Novom Sadu i Beogradu ukrašene sa „Ubij, ubij Srbina“, odnosno sa „Ubij, ubij Hrvata“, kao što su kod nas ugrožene. Ne bih hteo skupštinu Srbije sa iskustvom zastupnika Hrvata kakvo imaju Srbi u Hrvatskoj, kakvo imam ja ovde, kakvo ima stranka koju predstavljam i vodim. Tu vrstu reciprociteta ne bih hteo i ne želim nikome, a najmanje svojim prijateljima Hrvatima iz Republike Srbije. Ono što mi radimo jeste da godinama sarađujemo. Demokratski savez Hrvata i Samostalna demokratska srpska stranka, Hrvatsko nacionalno vijeće i Srpsko narodno veće imaju permanentnu i plodotvornu saradnju. Zahvaljujući toj saradnji je gospodin Žigmanov postao ministar u Vladi Srbije. Zahvaljujući toj saradnji za koju verujemo da će biti nastavljena će Hrvati u Srbiji zadržati prava za koja su se izborili, bez obzira na to što na izborima nisu uspeli doseći rezultat koji bi bio dobar i mi bismo voleli i želeli da su to postigli. Zato vas pozivam, nećete se izboriti za veća prava Hrvata, tako što ćete tražiti manja prava Srba ovde. To je pogrešno - zaključio je Milorad Pupovac na kraju svog saborskog obraćanja.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni izbori, pokrajinski u Vojvodini, kao i izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izašao je na izbore u koaliciji Ujedinjeni za pravdu zajedno sa bošnjačkom strankom Usame Zukorlića. Osvojili su 0,76 odsto na parlamentarnim republičkim izborima, i 0,5 odsto na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine. Pošto je bio četvrti na listi, hrvatski predstavnik i donedavni ministar u prošloj Vladi Tomislav Žigmanov ostao je bez mandata jer je lista dobila tri mesta u parlamentu.