Predstavnici srpskih institucija u Zagrebu razgovarali o brojnim problemima

U Zagrebu je juče održan sastanak predstavnika srpskih institucija i organizacija koje deluju u Republici Hrvatskoj.

Srbi Hr 05.10.2018.
Srpske institucije u Hrvatskoj sastanak

Na sastanku srpskih institucija prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština, Srpskog privrednog društva "Privrednik", Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", Srpskog demokratskog foruma te saborski zastupnici SDSS-a.

Teme razgovora odnosile su se na stanje nakon što je Vukovarsko-sremska županija odbila da izvrši prenos osnivačkih prava za osnovne škole Borovo, Negoslavci i Markušica kao i ostale probleme vezane za obrazovanje pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, informacije o realizaciji programa Vlade Republike Hrvatske za pomoć područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, socijalno-humanitarnom stanju sredina u kojima žive pripadnici srpskog naroda u Republici Hrvatskoj kao i proustaški istorijski revizionizam i negacionizam.

Zaključeno je da je potrebno intenzivirati aktivnosti sa ciljem rešavanja brojnih problema u obrazovanju pripadnika srpskog naroda u nastavi po modelu A i C kao insistiranje preko svih instanci da se prenos osnivačkih prava za navedene tri opštine izvrši, najkasnije, do početka 12. meseca tekuće godine.

Velike potrebe u sredinama naseljenim nacionalnim manjinama

Saborski zastupnik Boris Milošević informisao je prisutne o pristiglim prijavama na raspisane pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrta i preduzetništva za finansiranje projekata u područjima na kojima pripadnici nacionalnih manjina čine minimum 5 odsto od ukupnog broja stanovništva. Na sva tri raspisana javna poziva stigao je iznimno veliki broj prijava što samo po sebi govori u prilog činjenici da su područja na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina (pre svega Srbi ) nerazvijena i da postoji velika potreba da se izdvoje značajnija sredstva kako bi se stanje na tim prostorima popravilo, a narodu omogućili uslovi za život dostojan čoveka.

Raspravljano i o socijalno-humanitarnom stanju te istorijskom revizionizmu

Kroz međusobnu komunikaciju i razmenu mišljenja, zaključeno je da je socijalno-humanitarno stanje sredina u kojima žive pripadnici srpskog naroda u Republici Hrvatskoj  na izrazito niskom nivou. U tom smislu, cilj saborskih zastupnika je pronaći dodatna finansijska sredstva u budžetu za ove potrebe, ali i veća sredstva za institucije koje se bave rešavanjem ove vrste problema srpske zajednice.

Poseban akcenat stavljen je na jačanje proustaškog istorijskog revizionizma i negacionizma tekovina narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svetskog rata. S obzirom na to da su ove pojave poprimile izrazito velike dimenzije i da je klima u društvu poprimila elemente desnog ekstremizma, dogovoreno je da će se o ovim pojavama informisati relevantni predstavnici međunarodne zajednice kako bi se sprečile ovakve pojave i omogućio život svih stanovnika Republike Hrvatske u miru i bez straha.

Takođe, od predstavnika međunarodnih institucija koji se bave zaštitom ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, zatražiće se pomoć kako bi se zakoni koje je Republika Hrvatska donela, a odnose se na prava nacionalnih manjina, počeli u potpunosti i bez izuzetaka primenjivati u praksi.

Na kraju, dogovoreno je da se ovakvi sastanci trebaju organizovati češće i to najmanje jednom u tri meseca, kako bi se predstavnici srpskih institucija što bolje povezali i zajednički rešavali probleme našeg naroda.