Prijateljska poseta sportista i privrednika iz Srbije

Delegacija sastavljena od privrednika i sportskih radnika iz Republike Srbije posetila je danas Vukovar i Dalj gde se sastala sa lokalnim predstavnicima političkog, sportskog i kulturnog života.

Nebojša Leković vuteks zvo

Delegaciju iz Srbije predvodio je nekadašnji predsednik i sadašnji kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Srbije Nebojša Leković. Gosti su domaćinima donirali opremu koju će koristiti Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske, kao i Fudbalski klub Vuteks-Sloga iz Vukovara.

– Svesni smo da je ovo više od igre i više od fudbalske posete. Došli smo „svoji kod svojih“, da posetimo naše ljudi, da vidimo sa kakvim se problemima susreću, ne samo u sportu, nego i u životu. Pokušaćemo preko privrednika da uspostavimo mostove jer je veoma važno da Srbija kao zemlja bude prisutna ovde i da pokušamo da otvorimo nova radna mesta kako bi ljudi ostajali. Veoma je teško vreme tako da se moramo posećivati i moramo biti zajedno, inače nema opstanka – pojasnio je Nebojša Leković razloge današnje posete, ali i nadodao da fudbal ujedinjuje više ljudi, nego politika.

– Svojevremeno, dok sam bio predsednik FSS-a potpisao sam sporazum sa Fudbalskim savezom Republike Srpske jer normalno je da treba da pomognemo jedni drugima. S obzirom na to da je Nikola Gagulić dugo u Beograd dovodio navijače Crvene zvezde iz Bobote, došli smo na njegovu inicijativu. Uvek se odazivamo, gde god treba da pomognemo. Svakako je najvažnije da ljudi, gde god da odemo, a posebno u Vukovar jer Vukovar budi posebne emocije za sve nas, osete da nisu zaboravljeni – priča Leković.

Poseta kao moralna podrška srpskom narodu sa istoka Hrvatske

Nebojša Leković se pre nekoliko meseci susreo sa predsednikom ZVO-a Dejanom Drakulićem, a tim putem je dogovorena i daljna saradnja oko privrede i sporta, a takođe je obećan i kontingent knjiga za institucije u Vukovaru.

Nebojša Leković vuteks zvo (1)
Dejan Drakulić i Nebojša Leković
  • Svaka poseta našoj zajednici mnogo znači, pre svega kao moralna podrška nama, našem narodu, poruka da nismo zaboravljeni, da i dalje neko misli na nas, a ovakve posete, pogotovo sportske i privredne prirode doprinose i boljem povezivanju, ali i otvaranju nekih novih mogućnosti za nas i to je izuzetno važno. Danas smo razgovarali na povezivanju sportskih klubova, ali i otvaranju novih radnih mesta, odnosno povezivanju privrednih subjekata. Ovakve posete su za nas izuzetno važne jer otvaraju nove mogućnosti za našu zajednicu. Verujem da ćemo bar jedan deo toga ostvariti i napraviti – kaže predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić koji se zahvalio gostima na poseti i donaciji.

Donacija sportske opreme će mnogo pomoći u nastavku rada Fudbalskog kluba Vuteks-Sloga koji će se i naredne godine takmičiti u Trećoj hrvatskoj fudbalskoj ligi grupa Istok.

– Mnogo nam znači sama poseta. To znači da sve stvari koje radimo u klubu idu u dobrom smeru, prvenstveno rad sa decom, ali i sa prvom ekipom. Donacija nam znači jer vidimo da predstavnici naše matice obraćaju pažnju na nas. Svaki vid donacije nam je potreban. Što se tiče prvog dela sezone, jako smo zadovoljni iako bodovno stanje na tabeli nije bilo onakvo kako smo prikazali igrom na terenu. U drugom delu sezone smo malo podbacili, moram da priznam i našom krivicom jer je par loših poteza u prelaznom roku dovelo do manjka broja igrača, a usled toga su se desile povrede i problemi sa kartonima pa smo spali na nekih 13-14 igrača. Nismo zacrtali zacrtane ciljeve, ali smo ostali u ligi. Sada nam predstoji da damo sve od sebe i odradimo prelazni rok kako treba – govori o stanju u FK Vuteks-Sloga predsednik Aleksandar Lončar.

Selekcija Srba iz Hrvatske uskoro na Evropskom prvenstvu

Fudbalsku reprezentaciju Srba iz Hrvatske od 24. juna čeka Evropeada, odnosno evropsko prvenstvo nacionalnih manjina, a već polako počinju sa pripremama.

Nebojša Leković vuteks zvo (2)

– Ovo je tek početak saradnje koja će se u budućnosti događati vezano, ne samo za reprezentaciju koju vodim, već i za sve klubove sa ovih prostora. Pre nekih mesec dana smo odradili pripreme sa igračima iz Like, Banije, Korduna, Gorskog Kotara i Dalmacije, a u ponedeljak počinju pripreme sa našim istočnim delom. Nakon odrađenog trenažnog procesa, izaći ćemo sa konačnim spiskom igrača koji putuju na Evropeadu u Austriju – priča selektor reprezentacije i inicijator ovog sastanka Nikola Gagulić.

Nakon obilaska Zajedničkog veća opština, gosti su posetili i stadion Vuteks-Sloga, Srpski dom u Vukovaru kao i Kulturno-naučni centar Milutin Milanković u Dalju.

Među gostima iz Srbije, bili su, uz ostale, proslavljeni fudbaleri Vladimir Petrović Pižon Ivica Momčilović kao i osvajač mnogih medalja sa košarkaškom reprezentacijom SRJ Dejan Tomašević.