Promocija knjige „Srpska pravoslavna crkva – osam vekova u slici i reči“

Knjiga „Srpska pravoslavna crkva – osam vekova u slici i reči“ promovisana je 17.10. u vukovarskom gradskom muzeju.

„Srpska pravoslavna crkva – osam vekova u slici i reči“ gradski muzej Vukovar

U susret jubileju osam vekova od autokefalnosti srpske crkve koji ćemo proslaviti sledeće godine, ovog leta iz štampe je izašla knjiga „Srpska pravoslavna crkva – osam vekova u slici i reči“ čiji su autori docent dr Boris Stojkovski, dr Valentina Vuković i Srđan Ercegan koji je ujedno i urednik izdanja.

Ova knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada, a izašla je u osnovnom izdanju kao i u organičenom tiražu u luksuznom kožnom povezu.

– Zaista ovo je kapitalno delo po mnogo čemu, ne samo po svom izgledu već i po sadržaju jer je ovde doista urađen jedan pregled srpske crkve, tih osam vekova, ali uz jedan detaljan uvod, od naseljavanja Srba na Balkansko poluostrvo pa do sticanja autekefalije i onda čitav taj period od 1219. do momenta kada Sveti Sava postaje autokefalni srpski arhiepiskop, pa sve do današnjih dana i njegove svetosti patrijarha Irineja. To je jedan sveobuhvatan pregled na kojem smo radili nas troje, a sve zahvaljujući izvrsnom znalačkom radu izdavačke kuće „Data status“ koja je prepoznala značaj i ovog velikog jubileja, ali i same knjige – istakao je jedan od autora Boris Stojkovski koji je ujedno i predstavio ovu knjigu.

Sama knjiga ne opisuje samo istorijat srpske crkve nego govori i o njenom značaju i uticaju, te delovanju kroz književnost, umetnost, arhitekturu.

– Po svojoj strukturi knjiga je podeljena na osam poglavlja, a svako od poglavlja bavi se jednim vekom trajanja srpske crkve, s tim da smo se trudili da knjizi damo neki savremeni vizuelni identitet, da deluje moderno, da bude laka za čitanje i zaista kroz sam likovni prikaz knjige ona šalje adekvatnu poruku. Naš tim su pored nas troje čini i istaknuti novosadski dizajner Atila Kapitanj, Slađana Novaković i štamparija „Balaton“ kao jedna od najeminentnijih novosadskih štamparija – naglasio je jedan od autora i urednik izdanja Srđan Ercegan.

Promocija na dan eparhijske slave

Promocija ove knjige u vukovarskom Gradskom muzeju bila je poluotvorenog tipa, zapravo namenjena nastavnicima istorije, geografije, likovne i muzičke kulture, te veronauke koji predaju u nastavi na srpskom jeziku i pismu, a organizator ove promocije bilo je Županijsko stručno veće nastavnika nacionalne grupe predmeta.

– Došli smo na ideju da organizujemo ovu promociju i iz razloga jer je to odlična priča da napravimo i stručno usvršavanje za naše nastavnike i učitelje koji predaju nacionalnu grupu predmeta. Od kako smo krenuli sa ovim našim usavršavanjima bilo nam je jako važno da kolege međusobno sarađuju i razmenjuju svoja iskustva pa smo došli na ideju da ova tema osamsto godina Srpske pravoslavne crkve zaista može svima nama da koristi, ne samo istoričarima, nego svima nama zajedno, a s obzirom da ne raspolažemo sa nekim većim prostorom bili smo prinuđeni da ovo bude poluotvoreni tip promocije knjige – rekao je voditelj Županijskog stručnog veća nastavnika nacionalne grupe predmeta Novica Gajić.

Pored Stojkovskog i Ercegana koji su se kao autori obratili prisutnima, na promociji je učešća uzao i vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim, dok je uvodnu reč o srpskom despotu Stefanu Štiljanoviću imao jerej dr Marko Šukunda s obzirom da je promocija organizovana upravo na dan kada srpska crkva proslavlja ovog svetitelja koji je ujedno i krsna slava Eparhije osečkopoljske i baranjske.