Promocija nagrađenog romana Vesne Kapor

Književnica Vesna Kapor predstavila je 23. novembra u vukovarskom SKC-u svoju novu knjigu „Nebo je tako duboko“ u izdanju Srpske književne zadruge.

Vesna Kapor naslovna vukovar
Milan Aleksić i Vesna Kapor

Književnica Vesna Kapor predstavila je u Vukovaru svoj najnoviji roman „Nebo je tako duboko“ u izdanju Srpske književne zadruge i edicije „Plavo kolo“, najstarije i najuglednije edicije ove renomirane izdavačke kuće osnovane daleke 1892. godine. Pored književnice gost SKC-a bio je i sekretar SKZ-a prof. dr Milan Aleksić.

– Vesna Kapor je pisac koji u srpsku književnost ulazi 2010. godine i njene knjige su najčešće bile štampane u Srpskoj književnoj zadruzi, našem najstarijem izdavaču koji se bavi plemenitom misijom objavljivanja knjiga. Ovaj roman je po svojoj prirodi specifičan zato što je ispripovedan jednom neobičnom tehnikom. U pitanju su pisma, fragmenti koji su ispričani iz nekoliko vizura i koji govore jednu priču koja je teška i tragična jer u pitanju je smrt mlade žene. To nam pokazuje kako je zapravo moguće priču pripovedati fragmentarno, a opet majstorski povezati sve te konce i na kraju pokazati kako i odlazak sa ovog sveta ne znači potpuni nestanak. Na taj način nam književnost pokazuje da život nastavlja da traje u priči, a to je i njen glavni zadatak – rekao je prof. Aleksić.

Роман  Весне Капор, који је овенчан и наградом Меша Селимовић за књигу године 2021, сачињен је од гласова неколико актера и он је, како је речено и у опису, својеврсна вишегласна тужбалица у којој доминира бол мајке.

– Za ovu knjigu zaista je zainteresovano mnogo ljudi. Nekako se desilo da je ljudi osećaju i žele da o njoj čuju i da im sa njom dođem. To je priča o bolu, samoći i potrebi razumevanja drugog čoveka i priča o bliskosti koja nam je izgleda potrebna u ovom veku, nama otuđenim i potpuno raspamećenim u ovome vremenu, jer, znate kako, danas je sve kao u reklamama, moguće. Nama se sada ugrađuje u svest ideja da može da se živi kao u reklamama, u velikim lepim kućama gde je sve novo, gde smo svi srećni, vitki, lepi dok život, u stvari, nije takav. Život je kao i uvek i lep i težak, i običan svet živi obične živote. U takav svet i sama spadam – rekla je autorka romana Vesna Kapor.

Knjiga „Nebo je tako duboko“ je, rečeno je između ostalog na njenom predstavljanju, otvorila potrebu u ljudima da oslušnu drugog čoveka koji je u velikom gradu otuđen i usamljen.

Prave vrednosti moraju da opstanu

Nakon promocije publika je kroz razgovor sa autorkom saznala više i o njoj samoj i o knjizi koju je predstavila. Zajednički je zaključeno da je danas teško doći do čitalaca ali da ih ipak ima.

– Plavo kolo je najuglednija edicija Srpske književne zadruge, za koju je 1892. godine amblem izradio Jovan Jovanović Zmaj, i ko u to kolo uđe on je ušao u istoriju srpske književnosti. Srpska književna zadruga, slično kao i Matica srpska pate od nedostatka finansijske podrške pre svega društva i države, ali mislim da danas stvari ipak idu na bolje – rekao je književnik Đorđe Nešić koji je takođe bio prisutan u publici i koji se uključio u razgovor.

Vesna Kapor publika vukovar

Kada je reč o Srpskoj književnoj zadruzi nju zapravo finansira članstvo koje čini i njenu skupštinu. Na taj način SKZ funkcioniše već 130 godina.

– Zadruga čuva tu svoju ideju da preko članskih uloga obezbeđuje prihod, a svaki član zauvrat dobija po primerak „Kola“. Naravno, u ranijim vremenima je broj članova bio znatno veći, ali trudimo se da i danas širimo mrežu članova pa smo obnovili povereništva u Banja Luci, Crnoj Gori, Zagrebu koja prikupljaju članske uloge i šalju Zadruzi, a ona im onda šalje knjige. Zadruga je nekada imala i po 15 000 članova dok su danas ti brojevi više vezani za stotine, a ne za hiljade. Ali uprkos svega Srpska književna zadruga traje – zaključio je profesor Milan Aleksić.

Promocija knjige Vesne Kapor i dolazak sekretara SKZ-a Milana Aleksića neminovno je pokrenulo i ideju o saradnji između SKZ-a i vukovarskog SKC-a što je prilikom otvaranja promocije pomenuo i direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Predstavljanje knjige Vesne Kapor održano je u okviru programa „SKC sredom“.