Promocija prve zbirke pesama mlade daljske autorke

Prva zbirka pesama „Jeka tišine“ daljske pesnikinje Bojane Nemet predstavljena je 24. novembra u Domu kulture u Dalju.

„Jeka tišine“
Sofija Ljubojević, Bojana Nemet i Erika Žilić Vincetić. Foto: Josip Ivanković

U današnje vreme retka je pojava da se mlade osobe bave sa književnošću, ali Bojana Nemet (24) spada u izuzetke. Nedavno je odlučila da izda svoju prvu zbirku pesama pod nazivom „Jeka tišine“ čija je promocija održana u nedelju u Dalju.

Kako Bojana kaže, piše od kad je naučila prva slova, a ljubav prema knjigama se rodila još od kad je kao dete počela da čita bajke.

– Pesme sam počela da pišem u drugom razredu osnovne škole, a većina pesama iz ove zbirke, ako ne i sve, napisane su u srednjoj školi. Zbirku sam izdala na nagovor prijatelja. Specifično je da pišem pesme bez naslova, a uglavnom su autobiografske jer sam motive pronašla u raznim sferama svog života. Osvrćem se na današnje društvo, ali ima i motiva ljubavi, religije, a pisanje pesama mi je „izduvni ventil“ – priča ukratko o zbirci autorka.

Što se tiče same promocije, okupilo se mnoštvo važnih osoba iz Bojaninog života, kao i lokalni meštani. Kritike publike su pozitivne, a u sklopu promocije održana je i prodaja knjige. Osim same autorke na promociji je govorila i profesorka istorije i hrvatskog jezika iz Osijeka Erika Žilić Vincetić dok je pesme uz autorku čitala i njena drugarica iz detinjstva Sofija Ljubojević.

„Jeka tišine“ Bojana Nemet Dalj
Foto: Josip Ivanković

Uprkos poslu, Bojana pronalazi vreme i za pisanje, a kako radi u lokalnom kafiću, on joj je, kao i mnogim pesnicima, neiscrpna inspiracija i motiv za pesme.

– Često pišem na poslu i nekad ispod šanka čitam knjige. Dosta pesama je nastalo u kafiću, iako nakon posla imam slobodnog vremena. Moram da kažem da nalazim inspiraciju u kafiću i u ljudima koji tamo dolaze. Različiti profili ljudi, različitih statusa i mišljenja. Ovde se mnogo toga događa, rađaju se ljubavi, a bude i lepih i ružnih momenata. Ipak najviše pišem uveče, na kraju dana, kada se saberu misli, a tada najviše volim i da čitam – objašnjava Bojana odakle je crpela motivaciju za pisanjem pesama.

U pripremi nova knjiga

Bojana Nemet već od ranije radi na sportskoj biografiji tragično nastradalog daljskog fudbalera i bivšeg mladog reprezentativca Hrvatske i igrača francuske Bastije i NK Osijeka Danijela Popovića.

– Odrasla sam sa Danijelovim bratom Nebojšom dok je Zoran nešto stariji, a sada se družim sa obojicom. Danijela se sećam, iako sam bila mala kad je poginuo. Urezano mi je u sećanju da sam ga srela dan pre nesreće kad sam svima govorila da to nije uopšte on jer se ošišao na ćelavo. Svako daljsko dete treba da zna ko je bio Danijel Popović jer je on svojim igrama na terenu i ponašanjem van njega to i zaslužio. Nadam se da će knjiga izaći sledeće godine s tim da još čekam sagovornike koji su bili veoma važne osobe iz Danijelovog života. Prošlo je 17 godina od njegove smrti, mnogi ljudi su se rasuli pa ih je teško sve sakupiti – kaže Bojana.

Zbirka pesama „Jeka tišine“ štampana je u Bojaninom vlastitom izdanju, a kompletno ju je finansirala opština Erdut.