Proslavljen Međunarodni dan žena sa sela

Međunarodni praznik posvećen ženama koje žive i rade u ruralnim sredinama obeležen je 16. oktobra u Gabošu u organizaciji Aktiva žena SDSS-a.

Međunarodni dan žena sa sela Gaboš

Međunarodni dan žena sa sela obeležava se 15. oktobra i to od 1995. godine kad je ovaj praznik ustanovljen na Svetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija održanoj u Pekingu. U želji da se istakne značaj i poboljša položaj žena koje žive u ruralnim područjima ovaj dan svake godine obeleži i Aktiv žena Samostalne demokratske srpske stranke Vukovarsko-sremske županije. Sedam godina veoma sadržajnim programom žene iz svih opštinskih organizacija SDSS-a okupe se u drugom mestu kako bi zajedno proslavile ovaj dan i prikazale svoja mnogobrojna umeća i lepotu seoskog života. Tako je ove godine Dan žena sa sela proslavljen 16. oktobra u Gabošu u opštini Markušica.

– Mi u našim strukturama imamo veliki broj žena i kao stranka dugujemo još jedan dan da i pored osmog marta skrenemo pažnju na sav posao i teret koje žene sa sela nose na svojim leđima i ćutke se svakodnevno snalaze. Međunarodni dan žena sa sela proglašen je tek 1995. godine, kada su mnogobrojne vlade odlučile učiniti nešto kako bi žene sa sela dobile ravnopravan položaj u svim strukturama društva te postale vidljivije. Želimo da naše žene u lepšem svetlu prikažu sav posao koji inače svakodnevno obavljaju. Među nama ovde ima i umetnica, pesnikinja, ima žena koje se bave slikanjem, koje predivno kuvaju i peku kolače. Žene su izložile svoje ručne radove i neka umetnička dela, tako da je ovde jedno šaroliko društvo. Sve se nekako vrti oko hrane, jer žene žele da prikažu svu tu raskoš trpeze sa sela koja je prisutna i onda se trude da to večeras bude prikazano na što lepši način. Mi u SDSS-u im to večeras omogućavamo i činimo sve da budu vidljive i da im se prida značaj koji im u društvu pripada – rekla je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

Međunarodni dan žena sa sela Gaboš Dragana Jeckov

Domaćin proslave Međunarodnog dana žena sa sela svake je godine druga opština ili naselje unutar neke opštine na području Vukovarsko-sremske županije međutim nakon sedam godina značaj ovog okupljanja i druženja prepoznat je i van najistočnije županije u Hrvatskoj.

–  Sledeće godine se selimo iz naše županije u nama susednu županiju. Dobili smo poziv da se Međunarodni dan žena sa sela proslavi u Dalju, domaćin će biti PORC na čelu sa Bojanom Orsić i ovom prilikom se zahvaljujem na tome. Tokom godine naš aktiv ima brojne aktivnosti, možda je sada prilika da se zahvalim svim ženama koje su nas podržale i na lokalnim i na dopunskim izborima, na ovim zapravo mnogobrojnim izborima koji su se u vrlo kratkom vremenu dogodili i sigurna sam da su one tome dale značajan doprinos – istakla je Jeckov.

Život na selu lepši zahvaljujući posvećenosti, umeću i svestranosti žena

U Gabošu je Međunarodni dan žena sa sela proslavljen u Domu kulture gde su na štandovima svoje rukotvorine, kulinarska umeća, umetničke izražaje i pre svega ljubav prema svemu što rade prikazale žene iz šest opštinskih organizacija SDSS-a sa područja Vukovarsko-sremske županije. Izložbeni štandove bogato ukrašene  mnoštvom detalja koji odvode u prošla vremena i život na selu ponosno su prikazali  Aktivi žena iz Markušice, Borova, Šidskih Banovaca, Trpinje, Negoslavaca ali i gradske dame iz Vukovara. Na štandu domaćina redale su se slatke i slane delicije pripremljene prema receptima žena koje su u prošlosti brinule o domaćinstvima u naseljima na području opštine Markušica koje su uspešno prenele na svoje naslednice.

– Ovo nam puno znači i jako smo srećne. Složno smo to odradile u želji da ispunimo same sebe i naravno u čast naših baka i majki od kojih smo sve to naučili. To su sve starinski običaji, testenine kao što su naše bake radile nekada, a mi to volimo i danas. Srećni smo što je ova organizacija osnovana da možemo i mi sebe pokazati, da znamo nešto, da smo naučili nešto od naših starih koji su nas čuvali i odgajali umesto naših roditelja koji su tada jako puno radili na polju i u atarima. Stvarno smo ovo sve pripremili sa voljom.  Postoji razlika između žena sa sela i žena iz grada. Žene sa sela su naučile stvarno raditi, uređivati vrtove, voditi brigu o životinjama, čistiti, kopati, saditi. Žene sa sela jako vole kuvati, vode brigu o deci i porodici, ali su i zaposlene. Sve se stigne s ljubavlju, voljom i zadovoljstvom – objasnila je članica  Aktiva žena SDSS-a opštine Markušica Svetlana Zjalac.

Međunarodni dan žena sa sela Gaboš Markušica

Negoslavčanke su u Gabošu predstavile svoju opštinu  i sa velikim zadovoljstvom pokazale koliko je žena značajna u svakoj zajednici bilo da je domaćica, umetnica, poslovna i politički aktivna žena.

– S obzirom da žene sa sela predstavljaju četvrtinu stanovništva na našoj planeti nama je bilo zadovoljstvo da i ovaj put predstavimo Negoslavčanke na najlepši način na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Na našem se stolu nalazi sve ono što svaka domaćica svakodnevno priprema svojim ukućanima i ono što najbolje ume. Tu su slane i slatke delicije koje ćemo mi u zajedničkom druženju da konzumiramo i da se družimo jer to na kraju i jeste krajnji cilj ove manifestacije. Mislim da ne postoji razlika između žena sa sela i žena sa grada, žena je uvek žena. Jedino što je možda mala razlika je što žene na selu imaju i druge svakodnevne obaveze nego žene na gradu, sve se to nekako vremenom menja – izjavila je potpredsednica Aktiva žena SDSS-a Biljana Pejić.

Podršku dale i žene iz grada

Među ženama koje su u Gabošu slavile svoj dan bile su i one koje iako žive u gradu znaju kakav je život na selu i zato cene svaku ženu koja u njemu živi.

– Bez obzira što smo mi iz grada Vukovara, mnoge naše članice su nekada došle sa sela ili imaju svoje rođake na selu ili su se na neki način doselile ovde u Vukovar kao radnice. Ova manifestacija nam je izuzetno važna da se povežemo sa ostalim ženama, da budemo sa njima solidarne u svim ovim vremenima koja su teška i za koja se nadam da neće još dugo trajati. Naravno, sem druženja i podrške da to bude neka saradnja kao što je bila i do sada. Volela bih kada bih mogla reći da ne postoji razlika između žena sa sela i žena iz grada, danas te razlike nisu tako vidljive kao što su nekada bile jer su se nekada žene sa sela razlikovale od žena u gradu i po načinu ponašanja i odevanja. Međutim bez obzira što smo danas puno samostalnije i emancipirane, žene na selu imaju mnogo više obaveza i dužnosti, mnoge i rade, zaposlene su, ali i sav onaj posao oko kuće i u kući i dalje ih čeka kada se vrate sa posla. Tako da mislim da je biti žena na selu mnogo teže nego biti žena na gradu – zaključila je predsednica Aktiva žena SDSS Vukovar Mirjana Oreščanin.