Prošlost Srba prikazana i na slagalicama

Promocija novog izdanja Zajedničkog veća opština – Tragom prošlosti održana je 23. februara u Vukovaru.

Maja Milanović 26.02.2024.
Slagalica ZVO

Nakon što je publici pre godinu dana Odbor za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Vukovar predstavio magnete i razglednice, 13. februara su u okviru istog projekta predstavljene i slagalice.

- Projekat Tragom prošlosti započet je početkom prošle godine kada smo objavili 48 reizdanja razglednica koje se odnose na srpsku zajednicu, a sami motivi su sa područja delovanja Zajedničkog veća opština Vukovar. Videli smo da je taj način dolaska do publike koja se zanima za prošlost Srba u ovom kraju pokazao kao zanimljiv, međutim, videli smo da bi to mogli napraviti na još zanimljiviji način i došla nam je ideja da to napravimo u obliku slagalica. Same slagalice zahtevaju vreme da se slože i nije bitno koji je motiv, nego koju popratnu priču nose. Uz puzle smo priložili kratak istorijat te građevine koja se nalazi na samom izdanju slagalica kako bi oni koji su zainteresovani mogli nešto naučiti o svojoj i prošlosti svojih predaka – rekao je autor projekta i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

U ovom izdanju nalazi se pet različitih motiva kao što su Hram Uspenja presvete Bogorodice u Osijeku, Hram Svetog Oca Nikolaja u Vukovaru, Srpski dom u Vukovaru, Hram Svetog Velikomučenika Dimitrija u Dalju i zgrada hotela Grand u Vukovaru.

- Gledali smo da motivi budu iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije i da ne budu samo sakralni objekti, nego da bude nešto i poput hotela Grand koji je primer uspešne porodice srpskog porekla koja je na nekakav način dominirala privredom vukovarskog kraja. Takođe, prikazano je i da je ćirilica bila stalno dostupna, neke od tih razglednica čuvaju uspomenu na građevine kojih više nema kao što je hram u Osijeku pre nego što je sada sagrađen novi – dodao je Maksić.

Ovo je još jedan način na koji se Zajedničko veće opština trudi da približi identitet, kulturu i baštinu srpske zajednice sa istočnog dela Republike Hrvatske i da tako privuče što širu publiku.

- Rad naših ustanova prati određena publika, ali je nama cilj da to proširimo i upravo kroz organizaciju naših programa smo uspeli da vidimo da dolaze i ljudi koji do sada nisu posećivali naše programe. I to nam je upravo važno, da kroz drugu vrstu prikaza, kao što su recimo te slagalice, koje nisu česte, približimo našu zajednicu ostalima, ne samo pripadnicima srpske zajednice kako bismo mi sačuvali svoju kulturu i identitet, nego kako bismo promovisali upravo taj identitet kod većinskog stanovništva i kod ostalih građana. Ovo predavanje je bilo interesantno, motivi na slagalicama nisu vezani samo za jedno mesto, nego za područje delovanja ZVO-a i predesednik Odbora je na interesantan način publici doneo novu sliku i pogled na ono što mi radimo – kaže predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Projekat Tragom prošlosti – prošlost Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema na starim razglednicama finansirala je Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.