Prva takmičarska Kobasicijada u Borovu

Jedan od najpopularnijih domaćih proizvoda oduvek je bila kobasica pa su zato u Borovu odlučili da kroz manifestaciju sačuvaju tradicionalne svinjokolje i domaće proizvode.

Jadranka Jaćimović 05.02.2019.
Kobasicijada u Borovu

Modernizacijom života gube se mnogi stari običaji i poslovi, a savremeni tokovi utiču i na seoske sredine u kojima ipak još uvek mogu da se pronađu obeležja tradicionalnog života. Priprema hrane u selima oduvek se obavljala u domaćinstvima, svinjokolje su bile redovan posao kojim se obezbeđivala hrana za celu godinu. Danas je sve manje domaćinstava koja uzgajaju svinje, pa i svinjokolje postaju retkost.

U nedelju 3. februara u organizaciji Lovačkog društva Borovo održana je prva Kobasicijada. Osim druženja i prikaza tradicionalne proizvodnje mesnih prerađevina ova je manifestacija imala i takmičarski karakter. Tročlani žiri, koji su činili mesari Živojin Bođirković, Rajko Jeremić i Mile Mitić ocenio je 23 uzorka osušenih kobasica.

- Moglo je biti i bolje jer uzorci nisu dovoljno suvi, odnosno dosta je donešenih kobasica bilo sirovo. Ocenjivali smo izgled odnosno boju i okus. Po tome su se i izdvojila prva tri mesta, dovoljno osušene kobasice i solidan ukus izdvojio ih je od ostalih - rekao je predsednik žirija Mile Mitić.

Najboljom kobasicom proglašena je ona iz proizvodnje porodice Petrović, drugo mesto pripalo je Milenku Arsiću , a treće Rajku Lukiću.

-  Ovo radimo moj otac i ja i usavršili smo naš recept. Tajna je u kvalitetnom mesu i sušenju, mi sušimo isključivo na bukvi i grabu i to ne na piljevini nego na vatri. Ovo su uzorci kobasice sa svinjokolje obavljene početkom decembra - rekao je drugoplasirani Milenko Arsić.

Kobasicijada je bila prilika da se uz dobru atmosferu razmene recepti te poslušaju saveti iskusnih mesara.

- Ljudi jako dugo drže kobasice na dimu, treba da je na dimu samo dok se ne osuši crevo i zatim odmah ide na zrak kako bi se izbegla žestina dima. Treba voditi računa na kojem drvetu se suši, preporuka je bukva, grab, jasen pri čemu je najbolja bukva koja ima najmanje tanina i smole koji su štetni - savetuje mesar iz Borova Živojin Bođirković.

Kobasicijada u Borovu 2019.

Foto: Fejsbuk stranica "Opština Borovo"

Lovačko društvo Borovo organizovalo je prvu Kobasicijadu koja ima takmičarski karakter, a ideju je podržala  i lokalna samouoprava.

- Izuzetno smo zadovoljni brojem posetilaca i učesnika. Sam ambijent i program su jako dobri i pozivamo sve da nam se pridruže i sledeće godine. Na takmičenje se odazvalo 23 učesnika, imali smo stručni žiri koji je siguran sam najbolje ocenio i odredio pobednika ovogodišnje Kobasicijade - zadovoljan je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Tokom dana posetioci su mogli da vide i čitav postupak proizvodnje kobasica, a organizatori su samo za ovu priliku pripremili 30 kilograma kobasica koju su zatim ispekli i podelili prisutnima. Za dobro raspoloženje na borovskoj Kobasicijadi pobrinuo se Tamburaški sastav „Dunavske zore“.