Prva volonterska akcija daljskog Dvorišta

U Osnovnoj školi „Dalj“ osnovan je Volonterski klub „Dvorište“ koji je 10. marta u sklopu svoje prve akcije „Rastimo zajedno“ zasadio stabla poklanjajući hladovinu budućim generacijama učenika.

Volonterski klub „Dvorište“ osnovna škola dalj

Dugo je ideja o volonterizmu osnovnoškolaca čekala da zaživi, zakonske odredbe, a zatim i pandemija koronavirusa uticali su da daljsko „Dvorište“ bude otvoreno tek 10. marta. Prva aktivnost kojom je započet rad i obeleženo osnivanje volonterskog kluba bila je sadnja drveća u školskom dvorištu i njegovom okruženju. Učenici, odnosno volonteri, su lopatu i ostali alat u ruke uzeli tek nakon što su rukave zasukali direktor škole Marko Stanić i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić koji su svojim primerom, zasadivši drvo ginka, pokazali kako je za put ka razvoju i napretku potreban timski rad i zajedništvo. Prvo stablo od ukupno jedanaest zasadili su u dvorištu škole i tako započeli volontersku akciju „Rastimo zajedno“ te pozdravili osnivanje kluba koji funkcioniše zahvaljujući najlepšim ljudskim vrednostima.

– Već niz godina pokušavamo da pokrenemo klub i volonterizam. Još na početku mog mandata, a to je pre šest godina razgovarali smo o tome. Međutim, u početku je bio problem sa registracijom, deca su morala biti starija ili čak punoletna da bi bili volonteri, a sada je, izmenama zakona, omogućeno da i deca u osnovnim školama mogu biti volonteri. Jako je važno da decu učimo koliko je plemenito pomagati drugima i koliko je to korisno za nešto što mi zovemo duša ili savest. Danas smo posadili stablo ginka, to je i ime naše učeničke zadruge, a budući da u parku i dvorištu patrijaršije pored škole postoje dva stabla ovog drveta došli smo na ideju da zasadimo i jedno u školskom dvorištu. Dva hrasta biće posađena pored pravoslavne crkve kako bi jednog dana mogla koristiti za tradiciju paljenja badnjaka – rekao je direktor Osnovne škole „Dalj“ Marko Stanić.

Volonterski klub „Dvorište“ marko stanić jugoslav vesić
Marko Stanić i Jugoslav Vesić

Volonterizam se u opštini Erdut podstiče godinama unazad i zato volontera, ali onih starijih, ne nedostaje. Sada i učenici imaju dobar primer kako pomoći drugima, doprineti svojoj zajednici i uticati na značajne procese u svojoj okolini.

– Ovo je jako dobro i pohvaljujemo tu ideju, jer na ovakav način učenici će shvatiti važnost volontiranja. U sklopu prve aktivnosti zasadiće 11 sadnica koje će svakako biti veoma korisne učenicima ali i celom mestu. Istovremeno ovo je uvod u veće projekte kroz koje će se deca učiti i prilagođavati svemu što dolazi. Naša udruženje, pa i sama opština, ima svoje volontere i zato smo danas ovde da svojim primerom pokažemo i možda budemo mentori mladima koji tek postaju volonteri. Pohvalno je što ne oskudevamo sa volonterima koji učestvuju u gotovo svakoj akciji i brojnim projektima. Posebno se zahvaljujem svima onima koji su svakodnevno radili u početnom periodu pandemije, od marta prošle godine, kada je sve bilo zatvoreno – izjavio je za naš portal načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Mnogi učenici žele da volontiraju

Lokalna zajednica, Srpska pravoslavna crkva i brojne opštinske organizacije podržale su ovu pozitivnu priču koju su u Osnovnoj školi „Dalj“ pokrenule voditeljka nastave na srpskom jeziku i nastavnica fizičke kulture Sandra Rabrenović i nastavnica hrvatskog jezika Daniela Maršalek.

– Javili smo se na konkurs D kolektiva i fondacije „Slagalica“ gde je bio cilj osnivanje volonterskih klubova u osnovnim školama u ruralnim sredinama. Tačno pre godinu dana trebali smo da osnujemo volonterski klub, ali krenula je onlajn nastava i to nije bilo moguće. Najvažnija je ideja zajedništva i povezivanja sa sredinom u kojoj živimo i radimo, da deca osete da mogu svojim radom nešto da promene i da osete duh zajedništva koji želimo da povećamo. Akciju smo nazvali „Rastimo zajedno“ želimo da rastu i ova stabla i broj učenika u našoj školi, duh zajedništva i da u svakom smislu raste sredina u kojoj živimo – objašnjava Daniela Maršalek koordinatorka volonterskog kluba i nastavnica hrvatskog jezika u OŠ „Dalj“ koja ističe da je volonterski klub i prva radna akcija „Rastimo zajedno“ izazvala ogromno interesovanje učenika.

– Svi žele da učestvuju. Zbog epidemioloških mera morali smo da ograničimo broj učenika na samo tri razreda. Obezbedili smo zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, pazimo na razmak. Ovde je sada oko 50 učenika, a u klub ih se prijavilo oko 120. Imamo još ideja i biće još volonterskih akcija u koje ćemo uključivati druge učenike i roditelje – kaže Maršalek.

„Da deca postanu dobri i pošteni ljudi koji će znati da cene druge i prirodu.“

Zašto je prva akcija bila baš sadnja stabala i stvaranje hladovine za sledeće generacije učenika objasnila je nastavnica Sandra Rabrenović.

– Zahvaljujući dozvoli Srpske pravoslavne crkve uspeli smo da realizujemo celu ideju o sadnji stabala kako u školskom dvorištu tako i u samom okruženju. Želeli smo da na ovaj način decu naučimo kako da poštuju i cene prirodu, kako da joj uzvratimo zahvalnost i živimo u skladu sa prirodom, ali hteli smo i hladovinu. Kao nastavnica fizičke i zdravstvene kulture u radu sam uočila da hladovine nedostaje, nije nam baš prijatno na časovima fizičkog kada je jako sunce. Tako se rodila ideja da upravo stvaranje hladovine budućim generacijama bude naša prva volonterska akcija. To je bila dugogodišnja želja i nastavnika ali i učenika. Deca su oduševljena i nadam se da će kao što će i ova stabla izrasti u prekrasno drveće i naša deca da postati pre svega dobri i pošteni ljudi, koji će znati da cene druge i prirodu – rekla je voditeljka nastave na srpskom jeziku i koordinatorka volonterskog kluba OŠ „Dalj“ Sandra Rabrenović.

Partneri projekta „D kolektiv“ i fondacija „Slagalica“ finansirali su nabavku sadnica, osveženje za učenike i propratni materijal. U prvoj akciji Dvorišta zasađeno je osam stabala likvidambara, jedan ginko i dva hrasta. Tri stabla donirana su u sklopu akcije „Zasadi stablo ne budi panj“ zasađena su istog dana. Kako pravilno zasaditi stablo, kojim alatom i kako ga zaštititi pokazali su zaposlenici Komunalnog preduzeća „Čvorkovac“ koje ne propušta priliku da podrži i učestvuje u svakoj „zelenoj“ akciji na području svoje opštine.

– Danas smo ovde i pomažemo našoj deci da nauče kako da na pravilan način posade stablo kako bi ono bilo korenito i kako bi se lepo razvijalo. To nije jednostavno, kolege su pripremile rupe za sadnice i držače koji su neophodni. Nadam se da će deca nešto naučiti i da će ta znanja primeniti i kod kuće. Ovo je prva ovogodišnja akcija i dobro je da upravo njome otvaramo „ Dane otvorenih vrata“ preduzeća Čvorkovac. Naziv naše akcije je „Misliti zeleno“, trajaće dva meseca, a putem konkursa, zajedno sa našim partnerima, deci ćemo omogućiti da učestvuju i osvoje nagrade za sebe ali i za svoje škole – rekla je direktorka Komunalnog preduzeća „Čvorkovac“ Anđelka Tomašević.

Sledeća aktivnost Volonterskog kluba „Dvorište“ nazvana je „Oboji smeđe i sivo u veselo i živo“, reč je o farbanju školske ograde. Pripreme su već započele, a akcija farbanja biće provedena čim to dozvole vremenski uslovi.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.