Radio Banska Kosa – jedini medij u Baranji na srpskom jeziku

Malobrojna ali dobro organizovana ekipa brine o programu Radija Banska Kosa i već decenijama kreira medijski sadržaj za sve stanovnike Baranje.

Slavko Bubalo 23.09.2022.
Radio Banska Kosa Beli Manastir Branimir Bošnjak Zoran Popović

Važan segment u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta nekog naroda čine i mediji na maternjem jeziku, a kada govorimo o Baranji jedini tamošnji informativni medij na srpskom jeziku je Radio Banska Kosa. Ova informativno-medijska kuća osnovana je 1992. godine, a njen osnovni cilj, osim da informiše, bio je usmeren upravo ka očuvanju jezika i kulture Srba na području Baranje kao osnovnih elemenata njihovog nacionalnog identiteta. Banska Kosa svoj program emituje 12 časova dnevno u vremenu od 8 u jutro do 20 časova uveče.

- Pod ovim imenom sa radom smo počeli 1992. godine, mada sam radio u gradu Belom Manastiru postoji još od 1962. ili 1963. godine. Registrovani smo od 1998. godine od vremena Mirne reintegracije ovih prostora u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Imali smo tada dosta problema, dugovanja su bila velika i radili smo u veoma teškim okolnostima. Tako je bilo sve do 2007. godine kada je većinsko vlasništvo nad Radijom preuzelo Zajedničko veće opština iz Vukovara. Ova naša institucija tada je preuzela brigu i o rešavanju ogromnih finansijskih dugovanja, a zaposleni su i novi radnici, uz napomenu da su zadržani i svi stari radnici, i sada možemo da kažemo da je naš radio na stabilnim nogama i da veoma dobro funkcioniše - ističe direktor Radija Banska Kosa Nenad Jasnić.

Jasnić je na ovom mestu pre godinu dana nasledio Srđana Kolara, a do tada je na radiju radio kao tehničar. Po zvanju je inženjer elektrotehnike, a pored dužnosti direktora i dalje na radiju radi i kao tehničar.

- Posao tehničara i direktora ne samo što su dijametralno suprotni nego su i veoma zahtevni, ali pošto moj kolega Brane Bošnjak i ja radimo u smenama pre podne sam direktor, a posle podne radim onaj meni mnogo zanimljiviji posao tehničara. Trenutno imamo pet stalno zaposlenih, dvoje novinara Stanu Nemet i Zorana Popovića, nas dva tehničara, a zabavne i kontakt programe vodi Aleksandrа Prokić - objašnjava Jasnić koji ističe i da je tehnička osposobljenost radija sada veoma dobra i da je studio potpuno digitalizovan.

- Prošle godine studio smo opremili novom miksetom, novim linkom, a kada govorimo o zaposlenima plan je da zaposlimo još jednu ili dve osobe kako bi poboljšali kvalitet našeg programa novim emisijama, a verujem da bi na taj način poboljšali i priliv finansijskih sredstava. Imamo samo dva novinara i dosta je za njih naporno da isprate sve događaje i dešavanja jer radio pokriva celu Baranju - priča Jasnić.

Radio se finansira sredstvima iz marketinga, odnosno od malih oglasa, želja, čestitki i pozdrava, ali veći deo sredstava ostvaruje prijavama na razne konkurse koje raspisuje matična država Republika Srbija kao i na konkurse u samoj Republici Hrvatskoj.

- Veći deo sredstava dobijamo od Fonda za pluralizam medija gde apliciramo sa određenim emisijama, od ove godine imamo mogućnost da kroz razne projekte i od opština dobijamo određeni deo sredstava, a kada je reč o matičnoj državi tamo se javljamo na konkurse koje raspisuje Ministarstvo kulture Srbije i Fond za izbegla i raseljena lica AP Vojvodine - objašnjava Jasnić.

Novinar svoj posao radi 24 sata dnevno

Najstariji i najiskusniji radnik na Radiju Banska Kosa svakako je Zoran Popović koji je u novinarskim vodama još od 1988. godine kada je kao voditelj i spiker radio na tadašnjem Radiju Beli Manastir. To su bila vremena kada se još uvek radilo na magnetofonskim trakama što sa današnjim vremenima i modernom medijskom i komunikacionom tehnologijom uopšte ne može da se poredi.

- Bila su to vremena prave partizanštine, da se tako izrazim, snalazili smo se kako smo znali i umeli. Oprema na kojoj smo radili zahtevala je mnogo više angažmana i entuzijazma čega nam tada nije nedostajalo jer smo na gotovo svakoj poziciji imali ljude koji kao da su bili rođeni za ta radna mesta. Mnogo toga se od tada promenilo i ja sam ovde negde od 2004. godine nakon jednog perioda kada nisam radio. Kad su me pozvali da se ponovo angažujem to sam učinio sa velikim zadovoljstvom jer ovaj posao mnogo volim, ali bila su to zaista teška vremena jer radili smo gotovo bez ikakvih finansijskih sredstava. Ipak, istrajavali smo jer taj posao volimo nadajući se da će jednog dana stanje biti bolje. I dočekali smo ih jer nas je preuzelo Zajedničko veće opština i od tada možemo da kažemo da ovaj naš Radio Banska Kosa jeste onakav kakav i treba da bude - priča Zoran Popović.

Radio Banska Kosa Beli Manastir Branimir Bošnjak Zoran Popović Nenad Jasnić

Nenad Jasnić, Zoran Popović i Branimir Bošnjak

Kada je reč o emisijama one su većinom zabavnog sadržaja uz mnoštvo kraćih ili dužih informativnih, kontakt i autorskih emisija sa kojima redovno konkurišu i na osnovu kojih dolaze do sredstava za finansiranje. Pored informativnih i zabavnih emisija među najslušanijima su „Istočni tokovi”, „Razgovor s povodom”, „Korak ka jednakosti”, „Školska klupa”, „Kultura petkom u dva” i „Pravoslavlje vera sveta”.

- Kada govorimo o slušanosti mi smo puno više slušani nego što kroz naše kontakt emisije imamo potvrdu o tome, a kada govorimo o generacijama koje nas slušaju uglavnom su to srednja i ona malo starija generacija jer današnje mlađe generacije zapravo funkcionišu na posve drugačiji način. Kroz nove, savremene medije oni sami sebi biraju muziku, a na isti način se i informišu tako da mislim da im lokalne radio stanice zapravo i znače mnogo - kaže Popović koji pored toga što radi na radiju piše i za srpske manjinske listove Izvor i Novosti.

- Novinarski posao je takav da ga bez obzira na smene i nekakve rasporede zapravo radite ceo dan i kada sam u taj posao ulazio toga sam bio duboko svestan i to sam prihvatio kao neminovnost. Ovaj posao volim i radiću ga po svoj prilici još dosta dugo. Kada je reč o tekstovima za novine koje su drugačiji medij od radija, koji je brži i zahteva kraće informacije, naravno da jedan tekst za novine treba da bude i opširniji i sa mnogo više informacija. Kada pišem za ova dva naša lista trudim se da tekstovi uglavnom budu vezani za život srpske zajednice na području Osječko-baranjske županije jer su i nedeljnik Novosti, a posebno list Izvor koncipirani tako da i obrađuju upravo takve teme - zaključuje Popović koji ističe da mu je posao u studiju ipak draži od onog na terenu zbog kontakta sa slušaocima što je za njega, kako je rekao, i veći izazov.

Čuju se i u Mađarskoj

Radio Banska Kosa sarađuje i sa nekoliko radio stanica u susednoj srpskoj Autonomnoj pokrajini Vojvodini sa kojima jednom nedeljno razmenjuju priloge koji su zanimljivi za jednu i drugu stranu.

U smeni koju smo posetili osim direktora Nenada Jasnića i našeg kolege Zorana Popovića zatekli smo još samo tehničara Braneta Bošnjaka koji nas je upoznao sa opremom kojom raspolažu u studiju. Ostala nam je tako obaveza da u nekom narednom periodu razgovaramo i sa ostale dve koleginice Stanom Nemet i Aleksandrom Prokić.

Radio Banska Kosa program emituje na frekvenciji 96,9 megaherca, a pokrivenost je i pored relativno slabog odašiljača koji radi na 250 vati dosta dobra jer se nalazi na beljskom brdu. Zahvaljujući dobrom položaju signalom Banske Kose pokriveni su Osijek, Valpovo, Belišće pa sve do Donjeg Miholjca i Našica, a na drugu stranu do Trpinje i Vukovara. Slušani su čak i u Mađarskoj do Mohača i na drugu stranu do Pečuja gde takođe ima Srba koji im se odande redovno javljaju.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.