Radovi u poljoprivredi ne smeju da stanu

Uprkos pandemiji korona virusa rad poljoprivrednih radnji i zadruga obavlja se nesmetano, ali uz predviđene mere opreza.

Branko Perišić poljoprivredna zadruga brestove međe borovo

Vanredna situacija nastala nakon pojave korona virusa i u Hrvatskoj, u mnogim privrednim sektorima izazvala je prekid ili smanjen intenzitet rada.

Kao jedna od grana privrede u kojima u ovim momentima nema gotovo nikakvog zastoja je poljoprivreda tako da poljoprivrednici redovno obavljaju svoje radnje, a i od strane države dozvoljen je rad poljoprivrednim radnjama i zadrugama.

Ono što je takođe pozitivno je da većina radnji i zadruga na vukovarskom području imaju zalihe svih repromaterijala i da se snabdevanje poljoprivrednika obavlja neometano.

– Sreća je da smo ranije obavili nabavku repromaterijala kako gnojiva tako i semena i sredstava za zaštitu. U ovom momentu imamo samo neke manje dopune onoga što nam nedostaje. Pratimo kompletnu situaciju vezanu za pojavu korona virusa, sve one zakonske regulative koje vlada donosi i shodno tome se i ponašamo – istakao je direktor poljoprivredne zadruge „Brestove međe“ Branko Perišić.

– Sigurno je da sve ovo ostavlja i neke posledice na celokupnu privredu, pa tako i na poljoprivredu. Skratili smo neke dugoročne ciljeve, prilagođavamo se nekim kraćim momentima jer je i međunarodni protok roba znatno smanjen, a u Hrvatskoj nemamo nešto puno finalne proizvodnje.

Setva će se obaviti po planu

Poslednjih dana povećana je i potražnja repromaterijala što je svakako uslovljeno pojavom korona virusa i bojazni da bi se uskoro mogle zatvoriti poljoprivredne radnje i zadruge, ali i da bi se moglo ograničiti kretanje ljudi. Međutim, povećana potražnja robe je i zbog lepog vremena i mogućnosti da ljudi mogu nesmetano obavljati radove na svojim njivama.

– Očekujem da će se prolećna setva odraditi kompletna i da će se sve planirano i posejati, naravno ako ne dođe do neke veće pojave samog virusa ili nekih drugih nepredviđenih okolnosti – napomenuo je Perišić.

U samoj zadruzi preduzete su i adekvatne mere protiv širenja korona virusa, a zaposleni se trude da se tih mera pridržavaju kako oni tako i klijenti.

– Što se tiče mera zaštite sve smo uskladili po odlukama Štaba civilne zaštite. Apelujemo da oni koji nemaju neku veću potrebu i ne dolaze u zadrugu, a oni koji dolaze moraju obaviti dezinfekciju ruku i držati predviđen razmak, dok je ulazak u službene prostorije nezaposlenima zabranjen. Mere se poštuju i siguran sam da će sve ovo dati neke rezultate – naglašava Perišić.

U novonastalim okolnostima evidentno je da je poljoprivreda prepoznata kao jedan od ključnih privrednih sektora, o čemu su ovih dana govorili i mnogobrojni ekonomski stručnjaci. Snabdevanje hranom i u normalnim okolnostima je veoma bitno, a u vanrednim situacijama posebno dolazi do izražaja.

U okolnostima nastalim pojavom korona virusa Ministarstvo poljoprivrede donelo je i 11 mera za ublažavanje negativnog uticaja korona virusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora. Takođe, Udruženje OPG-a „Život“ Vladi i resornom ministarstvu poslalo je 10 zahteva jer po njima samo odgađanje plaćanja obaveza neće rešiti probleme koji nastaju u poljoprivredi.

Pored toga, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju apeluje na korisnike da svoje zahteve za poticaje i IAKS mere šalju putem elektronske pošte ili poštom, dok će se rokovi za podnošenje pomeriti za mesec dana, odnosno do 15. juna.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije