Raznolik program na Danima lavande u Gorskom kotaru

Dani lavande naziv je višednevne manifestacije koja je sredinom jula održana u Moravicama.

Dani Lavande Gorski Kotar

Nakon što je prošlogodišnje premijerno izdanje Dana lavande bila jednodnevna manifestacija koja je uključivala sajam domaćih proizvoda i rukotvorina te predavanja o lavandi i lekovitim biljkama Gorskog kotara, organizatori iz udruženja „Plodovi gorja Gorskog kotara”, Grada Vrbovskog, Srpskog narodnog veća, Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog i porodičnih gazdinstava Goransa i Rudač, odlučili su da je ove godine prošire na više dana.

– Inicijatorka ideje Dana lavande u Moravicama je Borjanka Smovjer, vlasnica porodičnog gazdinstva „Goransa”. Borjanka je 2018. zasadila svoje polje lavande u Moravicama na savršenom mestu s kojeg se vidi naselje, nekoliko okolnih sela, hram Svetog Georgija i u daljini Klek. Sprovođenja ideje u delo nema bez pomoći, sponzorstva i saradnje pa je tako ove godine u sponzorsko-organizacionom timu učestvovalo više ljudi. Zahvaljujući tome, ovogodišnji šestodnevni program posetiocima je ponudio šarolike kulturno-umetničke i edukativne sadržaje, za svakog ponešto – priča u ime organizatora Andrea Vukelić iz SNV-a.

Prvog dana manifestacije održana je muzička radionica za decu u staroj školi u Dokmanovićima pod vodstvom profesora Novice Vučinića i Kulturno-umetničkog društva „Željezničar” iz Moravica. Tema radionice bili su tradicionalni instrumenti Moravica i goranskog kraja, a učesnici su mogli da vide i čuju kako ti instrumenti zvuče, kako se koriste danas i koja im je uloga bila u prošlosti. Istoga dana održana je i likovna radionica za odrasle o vinu i umetnosti.

Narednog dana, posetioci manifestacije su boravili na imanju kolekcionara starih sorti voćaka Đorđa Domanovića koji je na svom porodičnom imanju u Vukelićima održao predavanje o uzgajanju i sakupljanju starih sorti jabuka i krušaka.

– Naznačili smo vrednosti ovih voćki poput njihovog značaja kao kulturne baštine jednog naroda koji je došao na te prostore i kako je vreme diktiralo, tako su se te sorte donosile sa područja celog Balkana. Moravčani su bili železničari, vozili su vozove sve do Makedonije pa su na taj način dovezli mnogo starih sorti. Pošto imamo kolekcijski voćnjak od 140 sorti, možemo reći da smo čuvari tih sorti i potrudio sam se da ljudima predstavim sađenje toga voća. Pokazao sam i jedan izum koji je mehanička zaštita od podzemnih glodara koji su najveći problem kad posadite malu voćku. Na jednom sam primeru pokazao kako se voće sadi, a napravili smo zaštitu i za glodare iznad zemlje – navodi Dokmanović.

Program zanimljiv i deci i starijima

Dani Lavande radionice za decu pod vodstvom profesora Novice Vučinića
Radionice za decu pod vodstvom profesora Novice Vučinića

Pokazao je Đorđe, koji je u ovom kraju poznati voćar, ali i poznavalac lokalne istorije kako se voćke vakcinišu.

– Sorte se vakcinišu na divljim šumskim podlogama, a ne na novim jer te podloge daju jako velika stabla i to su ona koja viđamo po starim voćnjacima. Osvrnuli smo se i na najvažniji deo, a to je istorija Moravica gde je na inicijativu učitelja Đure Dokmanovića 1875. godine osnovana prva voćarska škola. Još uvek ima tragova toga voćnjaka, a prvo voće je ovde stiglo za vreme Napoleona i od tada datiraju neke kruške koje su još žive. Najveće širenje voća je bilo za vreme Marije Terezije kada je svakom domaćinstvu ukazom naredila da sadi po tri voćke – priča naš sagovornik.

U sredu 12. jula Gordana Vučinić je održala likovnu radionicu za decu, a narednog dana bila je još jedna edukativna radionica o poljoprivredi, ovoga puta je Borjanka Smojver održala predavanje o uzgoju lavande. U petak je bila još jedna likovna radionica za decu, a ovoga puta Novica Vučinić pokazao je najmlađima kako da platno oslikaju flomasterima, vodenim bojama i bojama za tkaninu.

Završni dan je ujedno bio i najsadržajniji. Započeo je sajmom domaćih proizvoda, gde su lokalna porodična gazdinstva izložila svoje domaće rukotvorine i proizvode. U međuvremenu je održana i edukativna šetnja na kojoj su posetioci naučili nešto o lekovitom bilju. Takođe, održana je još jedna muzička radionica Novice Vučinića.

Centralno dešavanje dana bio je večernji koncert klasične muzike u polju lavande Nataše i Volodimira Balika na mandolini i harmonici i mlade Elene Ramljak na violini. Na kraju programa organizatorka Borjanka Smovjer zahvalila je učesnicima, posetiocima, sponzorima i organizatorima.