Roman „Slučaj Vinča” predstavljen u Vukovaru

„Lančana reakcija” naziv je predavanja održanog 5. marta u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru.

Maja Milanović 07.03.2024.
slučaj vinča predavanje skc

Srpski kulturni centar je svoju publiku ovoga puta obradovao predavanjem pod nazivom „Lančana reakcija” na kojem je predstavljen roman Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča”. Predavanje je održala profesorka srpskog jezika Mirjana Radišić Balihodžić i na veoma slikovit način vukovarskoj publici predstavila prvi roman o „srpskom Černobilu“.

- Predavanje sam nazvala „Lančana reakcija” i naravno postoje razlozi za to. Recimo, jedna od situacija koja to dokazuje je i film koji je, na nekakav način, stavio u fokus i samu knjigu a to je Bjelogrlićev film „Čuvari formule”. Ipak sam kao profesor književnosti opredeljena više za čitanje, iako sam svakako pogledala i film. Ono što je zajedničko i knjizi i filmu i ono što je mene podstaklo da čitam knjigu je jedna intrigantna priča, nešto što mislim da šira javnost nije znala, ali i za mene je to bilo nešto novo i nepoznato. Upravo kada uđete u svet tog književnog dela onda otkrivate mnogo toga. Između ostalog, ono što mi je bilo najprivlačnije i najlepše i što bih volela da uspem da prenesem na one koji budu prisutni na predavanju jeste ta jedna ljudska priča, odnosno, kako je ta formula smrti prerasla u formulu života – kaže profesorka srpskog jezika Mirjana Radišić Balihodžić.

Pomenuti roman govori o događaju iz Vinče 15. oktobra 1958. godine kada je grupa mladih naučnika prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona. Ubrzo su svi oboleli od radijacione bolesti, za koju naizgled, nije bilo leka. Ipak, prevezeni su u Institut „Kiri” u Parizu da obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Našao se dovoljan broj građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima i uspeli su u tome. Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci. Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilu ispriča efektno i sa mnogo detalja. Slučaj iz Vinče, kao što smo već naveli, izbegavan je decenijama i odrađen je u tišini, ali film „Čuvari formule” koji je predstavljen 2023. godine izazvao je veliki interes publike i upravo zato su na predavanju bili prisutni i vukovarski srednjoškolci koji su se na ovaj način upoznali i sa delom srpske istorije.

- Mislim da je ovo delo, ne samo kada govorimo o istorijskim činjenicama, višeslojno, značajno i nosi lepu poruku, kao i film. Mi sada imamo mogućnost da u novom kurikulumu malo i osvežimo ono što radimo, tako da bih toplo preporučila i kolegama i učenicima, ako će samoinicijativno da pročitaju knjigu, da pažljivo poprate predavanje ili da pogledaju film zato što se zapravo malo toga zna. Ovo predavanje bi trebalo da otkrije deo toga, a onda kada dublje ulazite u priču još dosta toga se malo zna, a znati neke stvari je bitno da možemo da se suočimo sa tim – pojašnjava Radišić Balihodžić.

Bio je ovo još jedan u nizu programa u organizaciji Srpskog kulturnog centra u Vukovaru koji ima za cilj da vukovarska publika, posebno mlađe generacije, saznaju i nauče nešto novo.

- Želja nam je da, pored redovnih aktivnosti i programa na koje je publika navikla, uvedemo nešto novo i drugačije, da progovorimo o temama o kojima se ne govori često i o kojima se malo zna, posebno među mladima. Predavanjem „Lančana reakcija” profesorke Mirjane Radišić Balihodžić predstavljen je roman Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča”, a samim tim progovoreno je o dugo čuvanim tajnama i misterijama koje se vežu za ovaj događaj. To je bila prilika da mladi nauče i saznaju nešto novo, ali i da na primeru empatičnih Francuza, vrhunskih lekara, a pre svega francuskih građana, koji su spasili živote srpskih naučnika shvate koliko je važno saosećati i nesebično pomagati drugim ljudima – zaključuje direktorka SKC-a Jelica Lipovac Dudaš.