Šah je pored fudbala u Trpinji sport broj jedan

Šahovski klub Trpinja, organizacijom velikog turnira, proslavio pedesetu godišnjicu postojanja i rada.

Slavko Bubalo 28.08.2023.
Šahovski klub Trpinja

Pedesetu godišnjicu svog delovanja Šahovski klub „Trpinja” proslavio je onako kako to i dolikuje ljubiteljima ove mentalne sportske discipline, odnosno održavanjem velikog šahovskog turnira sa preko 200 učesnika. U tome da vreme provedu za tablom sa 64 polja šahiste gotovo svih uzrasta nije omela ni žestoka vrućina koja je u nedelju bila gotovo neizdrživa. Rezultati su ovoga puta bili u drugom planu, najvažnija je bila proslava poluvekovnog klupskog jubileja.

- Ovo je već četvrti turnir koji smo ove godine organizovali, a u planu imamo održavanje još jednog velikog turnira. Za ovu priliku organizovali smo turnir u seniorskoj konkurenciji, ali naravno priliku da učestvuju dobili su i omladinci. Okupili smo 20 ekipa iz pet naših županija kao i dve ekipe iz Srbije – objasnio je predsednik kluba Nikola Maširević.

Šah u Trpinji je sve popularniji, a to može da znači samo jedno, da se u klubu dobro i predano radi. Ne izostaju ni rezultati što je dodatni motiv za nove članove.

- Kada me pitaju ko u Trpinji igra šah moj odgovor je da ga igraju svi, ali naši članovi nisu samo Trpinjci nego ima i igrača iz okolnih mesta. Ova jubilarna godina bila je veoma uspešna. Prvenstvo još traje, a tu učestvujemo sa prvom i drugom ekipom. Prva ekipa drži prvo mesto, a druga drugo, a mi ćemo se potruditi da tako i ostane do kraja sezone. Dobili smo i državnog prvaka u kategoriji kadetkinja do sedam godina. Taj veliki uspeh ostvarila je naša Teodora Vukajlović i zbog toga smo vrlo ponosni i zadovoljni. Imamo dosta mladih i imamo 54 registrovanih igrača u pet selekcija čime smo i više nego zadovoljni – kaže Maširević.

Šah je veoma zanimljiva igra, a u Trpinji je to, pored fudbala, sport broj jedan.

- Zašto je toliko popularan teško je objasniti. Kažu da je to jedini priznati umni sport koji ima svoja takmičenja i olimpijade, postoji skoro dve hiljade godina i privlačan je za sve. Kod nas ima svoju tradiciju, a žao mi je što su klubovi u našem okruženju manje aktivni i nadam se da će se to promeniti. Mi imao četrdesetak mladih, od vrtića do sedmog razreda, to nam je posebno drago i mi se trudimo da ih što brže afirmišemo i ubacimo u seniorski šah – zaključuje prvi čovek trpinjskih šahista.

Sedmogodišnja Teodora junakinja kluba

Kruna dobrog rada u trpinjskom šahovskom klubu stigla je krajem juna kada je sedmogodišnja Teodora Vukajlović na pojedinačnom kadetskom prvenstvu Hrvatske za decu uzrasta od sedam do petnaest godina osvojila naslov državnog prvaka.

- Biti prvak države je jako lep osećaj. Na povratku kući dočekali su me veoma lepo i to me baš dirnulo. Šah u mojoj porodici igrali su stric i tata, a onda i sestra. Tako sam se i ja, gledajući njih, odlučila. Vežbala sam mnogo i onda sam se u svojoj šestoj godini učlanila u klub. Najviše mi se sviđa to što se u šahu razvija mozak – kaže skromno Teodora koja ima i svoj sistem.

- Ne smeš brzo da igraš, najpre treba dobro razmisliti i treba se zaigrati. Najdraži potez mi je onaj prvi, posle sve ide kako treba. Čak i kada spavam sanjam šah.

Šahovski klub Trpinja Teodora Vukajlović

Teodora Vukajlović

Najstariji član ovog kluba je Miloš Radulović koji ima 84 godine. U klubu je od njegovog osnivanja 1973. godine.

- I kada je klub osnovan bio sam njegov najstariji član, a tako je evo i danas. Šahom sam se bavio i pre učlanjenja u klub, mogu reći da iza sebe imam staž od 65 godina. Klub je osnovalo nas desetak ljubitelja šaha, a tada niti smo mnogo znali, niti smo išta imali. Polako smo prikupljali opremu pa su nam se priključivali i drugi, razvijali smo se i učili, a ja sam evo ostao u klubu do danas i još ne mislim da prestanem – kaže čika Miloš koji svojim iskustvom i znanjem pomaže i u radu sa mlađim članovima kluba.

Na ovom slavljeničkom turniru bio je i izaslanik predsednika Hrvatskog šahovskog saveza Ivan Đančević koji je ujedno i poverenik liga za Slavoniju i Baranju.

- Ovde sam i u ulozi glavnog sudije turnira i često tu dolazim. Manje sredine su pogodno tlo za sportove koji nisu u prvom planu poput fudbala ili košarke. Deca danas sve više koriste računare, gde je važna matematika, razmišljanje, znanje, zaključivanje i pronalaženje rešenja, a sve to postoji i u šahu. Kao i u životu i u šahu je važno uočiti problem i pronaći rešenje. Trpinja jeste manja sredina, ali ovde se šah organizovano igra već pedeset godina. Pre koju godinu krenuli su sa novom generacijom dece i ove godine već imaju prvaka države. Da se na ovom našem šahovskom području sa decom dobro radi dokaz je da imamo prvaka države i u muškoj konkurenciji kadeta, koji je iz Županje. To je svakako pohvalno jer su deca budućnost šaha – istakao je Đančević.

Na kraju turnira proglašeni su pobednici, podeljene zahvalnice zaslužnim članovima te institucijama i pojedincima koji pomažu rad Šahovskog kluba Trpinja. Posebnu zahvalnost uprava kluba iskazala je Opštini Trpinja i Zajedničkom veću opština kao i lokalnim medijima koji aktivnosti kluba redovno prate.

U sklopu proslave održan je i prigodan kulturni program koji su izveli članovi Etno-grupe „Đurđevak iz Bobote.