Saradnja Zajedničkog veća opština i Opštine Inđija

Inicijalni radni sastanak između predstavnika Zajedničkog veća opština i šefa kabineta predsednika Opštine Inđija održan je juče u Vukovaru.

Dušan Velimirović 16.06.2023.
Opština Inđija Zajedničko veće opština Erdut Borovo

Spremni su u jednoj od ekonomski najrazvijenijih opština u Srbiji da pomognu krajevima naseljenim Srbima u Hrvatskoj. Povodom toga šef kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milojević posetio je Vukovar gde se sastao sa načelnicima opština Borovo i Erdut Zoranom Baćanovićem i Jugoslavom Vesićem, zamenikom gradonačelnika b Srđanom Kolarom i predsednikom Zajedničkog veća opština Dejanom Drakulićem sa saradnicima.

- Nakon prvih kontakata sa predsednikom Opštine Inđija Vladimirom Gakom i njegovim šefom kabineta Nemanjom Milojevićem dogovorili smo radni sastanak sa načelnicima opština Borovo i Erdut kroz koje prolazi biciklistička ruta. Ovaj sastanak vezan je za zajedničko apliciranje i prijavu projekta na konkurs Srbija-Hrvatska 2021-2027. Nadam se da je ovo početak zajedničke saradnje koja će trajati duže vreme i gde ćemo nakon infrastrukturnih stvari raditi na sadržaju i na zajedničkoj saradnji, ne samo vezano za cikloturizam i dolazak turista, već i za međusobno udruživanje ustanova institucija sa područja delovanja ZVO-a i Opštine Inđija sa kojom imamo i potpisan sporazum o saradnji – priča predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Konkretno se radi o ideji da se postave stanice za odmor biciklista, punjenje električnih bicikala i alat za popravak u mestima opština Erdut i Borovo.

- Sama ideja je u razradi, načelnici opština su izneli ideje. Važno je da u opštinama znaju šta žele, a u narednom periodu nam sledi izrada projektne dokumentacije kako bismo mogli aplicirati na sam konkurs. U opštini Erdut već postoje određene biciklističke stanice, ali mogu se dodati slični sadržaji koji mogu da obogate ponudu koju ovde imamo – zaključuje Drakulić.

Zadovoljni idejama o zajedničkim projektima bili su i predstavnici ove sremske opštine.

- Mi smo jedni drugima blizu, deli nas nepunih 80 kilometara između Inđije i Vukovara i ostalih opština koje se naslanjaju na granicu prema Republici Srbiji. Ovo je zaista idealna prilika da povežemo ljude na različitim nivoima: kulturološkom, turističkom i sportskom. Upravo su evropski projekti prilika da razvijemo svoja područja i mesta i pokažemo turistima i ljubiteljima prirode i sporta da naša područja imaju šta da ponude i da opština Inđija nije samo prepoznatljiva po privredi i da mogu da vide različite turističke objekte i destinacije, kao i da se upoznaju sa istorijom našeg podneblja – kaže šef kabineta predsednika Opštine Inđija Nemanja Milojević koji se zahvalio predstavnicima ZVO-a uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i kroz neka druga polja.

Zajedničko veće opština i Opština Inđija potpisali su sporazum o saradnji 8. maja 2021. godine.