SDSS: Briga o ženskim pravima je prioritet

Samostalna demokratska srpska stranka podržala je pre nekoliko dana SDP-ov predlog Zakona koji bi ženama osigurao pravo na besplatan prekid trudnoće, a koji na kraju nije prošao na saborskom glasanju.

Jadranka Jaćimović 17.05.2022.
Dragana Jeckov Sabor Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Zdravstveni slučaj Mirele Čavajde, trudnice kojoj je odbijen zahtev da joj se zbog teškog oboljenja ploda omogući pobačaj u šestom mesecu trudnoće, izazvao je ogromnu reakciju hrvatske javnosti koji se reflektovao i na političku scenu. Zakon o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece dopušta pobačaj do deset nedelja trudnoće, a i kasnije kad se na osnovu medicinskih indikacija može očekivati da će se dete roditi s teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u izvršenju krivičnog dela silovanja. Međutim, Mireli Čavajdi ovo je pravo prvobitno uskraćeno, a naknadno je medicinski zahvat odobren, ali će biti obavljen u Sloveniji.

Ovaj slučaj, kao i činjenica da većina ginekologa u Hrvatskoj odbija izvršiti medicinski zahvat prekida trudnoće pozivajući se priziv savesti, pokrenuo je lavinu reakcija i aktuеlizovao temu o pravu žena na pobačaj. Bili su to razlozi za proteste koji su 12. maja održani u devet gradova. Paralelno s tim SDP je potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde inicirao raspravu o Zakonu o medicinskom postupku prekida trudnoće, a protiv SDP-ovog predloga zakona glasalo je 78 saborskih zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. SDP smatra da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju dece.

Članovi vladajuće koalicije SDSS i HSLS podržali su SDP-ov Zakon o pobačaju, a saborska zastupnica Dragana Jeckov je u svom govoru u Saboru između ostalog istakla da je slučaj Mirele Čavajde dao javnosti na uvid alarmantnu situaciju u okviru koje se važeći zakonski okviri ne provode u praksi.

- To posebno pogađa žene koje su i inače na margini, žene u svim selima i gradićima i našim ostrvima bez ginekologa u radijusu od 100 kilometara, žene koje pate od osude u lokalnim zajednicama gde na primer jedan i jedini apotekar ne izdaje kontracepcijske tablete i siromašne žene radnice koje ne mogu da si priušte plaćanje privatnih medicinskih usluga. Hvala gospođi Čavajdi što se založila za sve njih, a time i nas obavezala da kao zastupnici interesa naših građanki širom Hrvatske, od Vukovara i Osijeka do Obrovca i Korčule, učinimo isto, za sigurnost i zdravlje svih nas. Zato se pridružujem zahtevima svih koleginica i kolega zastupnika za hitnim merama za unapređenje pristupačnosti sigurnog i javno finansiranog pobačaja i zaštite reproduktivnog zdravlja žena – rekla je za saborskom govornicom Jeckov te istakla koje mere za reproduktivno zdravlje žene u SDSS-u smatraju neophodnim i hitnim.

- Potrebna je inspekcijska kontrola nad svim zdravstvenim ustanovama ovlaštenih za zaštitu reproduktivnog zdravlja te uspostavljanje registra zdravstvenog osoblja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama s deklarisanim prizivom savesti što će obezbediti transparentnost koja je put do poverenja u zdravstveni sistem – navela je Jeckov te ukazala da svaka javno zdravstvena ustanova mora osigurati kadar koji je edukovan i spreman izvoditi prekide trudnoće unutar 10 nedelja bez ikakvih pritisaka, a nakon 10. nedelje pacijente uputiti u sva prava i mogućnosti i pružiti im adekvatnu zdravstvenu uslugu i psihološku pomoć.

„U 2019. godini 428 žena prešlo granicu i prekinulo trudnoću u Brežicama“

U SDSS-u takođe smatraju da je potrebno provesti evaluaciju i reviziju sistema komisijskog odlučivanja o prekidu trudnoće nakon 10. nedelje, i to na primeru slovenačke prakse koja se temelji na identičnom zakonskom rešenju i širem institucionalnom okviru.

- Sama činjenica da blizu 200 naših sugrađanki godišnje zdravstvenu brigu pronalazi u Sloveniji, a ne u vlastitoj državi trebalo bi sve da nas zabrine i posrami. Sramotan je podatak da je zbog nemogućnosti da dobiju adekvatnu medicinsku brigu prilikom pobačaja, pre pandemije, 2019. godine 428 žena prešlo granicu i prekinulo trudnoću u Brežicama. Založiti se za zdravstvenu brigu za žene je pitanje naše građanske i političke odgovornosti, ali i patriotizma, jer ne želimo da se naša država sramoti, i to bez obzira na pogled i verska uverenja jer ponavljam ovo je pitanje ostvarenja ustavnih prava na zdravstvenu zaštitu u području reproduktivnog zdravlja i to u skladu s ustavnim pravom na samoodređenje i vlastiti izbor svake žene – istakla je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov te zaključila.

- Što se tiče predloga novog Zakona kojeg su u saborsku proceduru uputile kolege iz SDP-a, kao žena i političarka koja čvrsto stoji iza prava na izbor i zdravstvenu zaštitu svake žene, pozdravljam svaki predlog modernizacije aktuelnog zakona o pobačaju, a u skladu s odlukom Ustavnog suda, koja će osigurati pristupačnu, javno finansiranu, sigurnu i kvalitetnu te dostojanstvenu zdravstvenu brigu za svaku ženu, kao i pravo na informaciju o svim pravima koje je sistem dužan da joj osigura – rekla je Jeckov.

Zakon o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece, puni je naziv zakona oko kojeg su česte rasprave u hrvatskom javnom prostoru gde se spominje kao „Zakon o pobačaju“, a datira iz 1978. godine.