SDSS podržao predlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih zemljotresom

Saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov pred kolegama iz zastupničkih klupa govorila je o obnovi područja zahvaćenih zemljotresom 2020. godine.

Dragana Jeckov Sabor Zakon o izmenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Na jučerašnjem zasedanju hrvatskog Sabora na redu je bila druga verzija Zakona o obnovi zgrada oštećenih zemljotresom, tačnije na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Svoje mišljenje o ovom predlogu Zakona izneo je i klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke, tačnije potpredsednica kluba Dragana Jeckov.

– Nažalost, u ovom trenutku još ne možemo govoriti o revitalizaciji i ekonomskom razvoju ovog područja, o kojoj smo svi nekako u prvi mah govorili, kao da se brz završetak obnove nekako podrazumevao. Gledajući izveštaje o zemljotresima u Turskoj i Siriji, ponovo nam se javljaju slike dva naša potresa koja su bila teška, ozbiljna i tragična – započela je ovako Jeckov svoje izlaganje.

Prema rečima SDSS-ove zastupnice, štete u Zagrebu i okolini, kao i na Baniji procenjene su na oko 17 milijardi evra, od čega je 11,5 milijardi evra procenjenih šteta u Zagrebu i okolini te 5,5 milijardi evra na području Banije.

– U početku je definitivno nedostajalo sredstava, ali znamo kako su nam u susret izašle evropske institucije s kojima su pregovarali predstavnici Vlade, stavili su nam na dispoziciju ogromne količine novca, uz uslov da moramo biti brzi i operativni.  U najkraćim mogućim crtama pojednostavljenje procedure i objedinjavanje svih tela uključenih u obnovu „pod kapu“ ministarstva je centralizacija od koje očekujemo da će uticati na dinamiku obnove. To kažem jer do sada nismo imali kvalitetnu koordinaciju između tela, a ponekad i svojevrsno „prebacivanje loptice“ između tela zbog čega se gubi efikasnost procesa, odnosno usporava se provođenje obnove. Zato je dobro rešenje kojim se predlaže pripajanje Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Ministarstvu, čime će doći do integracije upravljačkih i administrativnih procesa – predložila je Dragana Jeckov.

Izražena nesređenost zemljišnih knjiga i katastra

SDSS-ovi zastupnici su kao drugi problem istakli problem zemljišnih knjiga i katastra. Kažu kako je nesređenost zemljišnih knjiga i katastra na području Banije posebno izražena, a kao poprilično benigna stvar u konkretnim slučajevima ponekad se pokazala kao pogubna.

– Kada je u pitanju proširenje dokaznih sredstva kojima podnosilac dokazuje pravo vlasništva, ima i prednosti i nedostataka, ali mislim da je dobro samo jer ćemo tako ubrzati proces obnove. Zaštitna klauzula prema kojoj rešenje o obnovi i rešenje o novčanoj pomoći nemaju pravnog učinka na pravo vlasništva i druga stvarna prava na obnovljenoj nekretnini je definitivno dobar i potreban osigurač – navodi Jeckov pred koleginicama i kolegama iz saborskih klupa.

Dragana Jeckov je ovim putem predložila rešenja za pitanja da li ima vremena za provođenje pojedinačnih ispravnih postupaka, posebno kad su rokovi za provođenje istih jasno propisani drugim pozitivnim propisima i da li osobe koje zahtevaju obnovu uopšte imaju potrebne dokumente.

– Rešenje, odnosno odgovor na ova pitanja je poprilično jednostavan i na ovu problematiku smo takođe upozoravali ranije, a reč je o besplatnoj pravnoj pomoći. Problematiku koja se vezuje uz besplatnu pravnu pomoć posebno smo isticali kroz izveštaje o pružanju besplatne pravne pomoći, koja kod nas ne dobija mesto i financijska sredstva koja zaslužuje. Više puta smo isticali deficit pravnih znanja i kapaciteta samih korisnika za aktivno učestvovanje u procesu obnove, kao i deficit kadrova u javnim službama na lokalnom nivou koje bi trebalo da podrže ovaj proces. Međutim, kako sam već rekla, puno toga se može rešiti dodatnim „pojačavanjem“ timova besplatne pravne pomoći na potresom pogođenim područjima, naročito kad znamo da je jedno jedino ovlašteno udruženje za pružanje pravne pomoći sa sedištem u Sisku – nastavlja Jeckov izlaganje.

– Srpsko narodno veće je u tom delu odradilo, usudim se reći, krucijalne stvari i već u prvim danima nakon potresa organizovalo besplatnu pravnu pomoć, što delegiranjem ljudi iz Zagreba, što angažovanjem pravnika sa zemljotresom pogođenih područja. Broj predmeta na kojima rade je enorman i često su prva adresa kojima se osobe u potrebi za obnovom obraćaju – navela je Jeckov šta je sve SNV uradio nakon zemljotresa.

Predložila je Dragana Jeckov i darovanje građevinskog materijala jer misli da država definitivno može postići bolje cene na tržištu. Pohvalila je uvođenje davanja novčane pomoći građanima za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, ekonomske i ostale uništene zgrade, novčane pomoći za troškove izrade projekta, te mogućnost gradnje zamenske porodične kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta i promena temeljnih karakteristika tla.

– Gledajući slike koje nam stižu iz Turske i Sirije jasno je kako se puno ljudskih života moglo sačuvati da nije dolazilo do zloupotreba od strane izvođača radova. Upravo zato je dobro što će se jednim od završnih članaka definisati odgovornost učesnika u gradnji i naknada eventualne štete. Bez obzira na to što dobrodošlim smatramo pojednostavljenja koja su direktno upućena rešavanju uskih grla, svejedno se mora voditi dužna pažnja o pravima vlasnika, investitora i profesionalne zaštite svih učesnika u građenju, kako bi se izbegli potencijalni sudski sporovi – zaključila je saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov.

Klub zastupnika SDSS-a podržao je ovaj predlog Zakona i zaključili su kako je ovo iskorak napred.