SDSS predao potpise i kandidature za Vukovarsko-sremsku županiju

Samostalna demokratska srpska stranka na nivou Vukovarsko-sremske županije predala je listu za županijsku skupštinu ove regionalne samouprave, kao i kandidaturu za zamenika župana.

Srđan Sekulić 29.04.2021.
SDSS kandidatura

Nosilac liste za županijsku skupštinu koja broji ukupno 37 imena biće saborska zastupnica Dragana Jeckov.

- Najvažnije je da ljudi 16. maja izađu na izbore i da podrže SDSS, stranku koja brine o pravima i položaju srpske zajednice u Republici Hrvatskoj već 24 godine, a ne samo pred izbore. Nastavićemo našu političku borbu i delovanje, kako bi poboljšali položaj pripadnika srpske zajednice, a to podrazumeva i registraciju škola na srpskom jeziku i pismu, veću zastupljenost pripadnika srpske zajednice kod zapošljavanja u javnoj upravi, brigu o pravednoj raspodeli državnog poljoprivrednog zemljišta i privrednom razvoju ovog područja. Sve su to teme o kojima ćemo u županijskoj Skupštini istupati jasno, glasno i otvoreno kao i do sada – rekla je Dragana Jeckov.

SDSS je u protekle četiri godina imao tri člana županijske skupštine, a da li će na tom broju ostati i dalje videće se nakon izbora. Skupština Vukovarsko-sremske županije od ovih izbora imaće smanjen broj većnika, 37 umesto dosadašnjih 43. Takođe, biće smanjen i broj zamenika župana iz redova većinskog naroda, sa tri na dva, a i dalje ostaje funkcija zamenika župana iz redova srpskog naroda. Kandidat SDSS-a na predstojećim izborima za tu funkciju biće Srđan Jeremić, aktuelni predsednik Zajedničkog veća opština.

- I na mestu predsednika ZVO-a zaista sam se trudio da opravdam poverenje koje mi je ukazano, da budem na čelu ove najvažnije krovne institucije Srba na istoku Hrvatske. Ono što mogu da obećam svima onima koji se odluče da me podrže kao kandidata SDSS-a za zamenika župana VSŽ iz reda srpske zajednice jeste da ću se aktivno angažovati na rešavanju svih onih problema koji su važni za položaj pripadnika srpskog naroda koji živi u Vukovarsko-sremskoj županiji. U tom smislu koristiću sve moguće instrumente i mehanizme koji su mi na raspolaganju, da unapredimo obrazovni sistem pripadnika srpske zajednice na području naše županije i da pomažemo kulturno-umetnička društva i sve druge institucije, organizacije i udruženja jer je zadatak Županije da vodi brigu i o njima i da im pomaže u skladu sa svojim mogućnostima – istakao je Jeremić koji je naglasio da će značajan akcenat u svom radu ukoliko bude izabran na ovu funkciju dati i na području zapošljavanja pripadnika srpskog naroda.

- Nismo i ne možemo biti zadovoljni zapošljavanjem Srba u Vukovarsko-sremskoj županiji i preduzećima čiji je osnivač. Po tom pitanju moramo napraviti značajnije iskorake. U tom smislu iskoristiću Ustavom zagarantovana prava da tražim da se poveća broj zaposlenih Srba u Vukovarsko-sremskoj županiji i županijskim službama i preduzećima – zaključio je Jeremić.

Da bi se prihvatila kandidatura za funkciju zamenika župana iz redova srpskog naroda bilo je neophodno da se preda najmanje 600 pravovaljanih potpisa, a delegacija SDSS-a izbornoj komisiji uspela je da preda više od 1.600 potpisa pripadnika srpskog naroda sa područja Vukovarsko-sremske županije.