Sećanje na poginule Bršadince

Svake godine na Vidovdan u bršadinskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Arhangela Gavrila služi se parastos žrtvama rata 1991. - 1996. Parastos i sećanje na poginule Bršadince organizuje Hrišćanska zajednica Sveti apostol Jakov koja deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

Slavko Bubalo 30.06.2018.
Parastos u Bršadinu

Parastosu na bršadinskom groblju prethodila je sveta liturgija u bršadinskoj crkvi Svetog arhangela Gavrila koju je služio paroh Ljubenko Jović. Sećanje koje se svake godine održava na veliki srpski verski praznik Vidovdan organizuje se od 1993. godine. Nakon mirne reintegracije 1998. godine pri bršadinskoj crkvi osnovano je udruženje Sv. Jakov u čiji sastav su ušli i hor Sv. Jovan Zlatousti i udruženje Sestara mironosica koji zajednički organizuju ovaj pomen žrtvama rata u Bršadinu.

- U poslednjem ratu u Bršadinu je bilo tačno 51 žrtva rata. Sve te žrtve izginule su mahom od granata i radi se većinom o civilnim žrtvama. Najmlađa žrtva imala je petnaest godina, a poginulo je i nekoliko žena. Naše udruženje ne obeležava samo ovaj dan nego radimo i na obrazovanju naših mladih u pravoslavnom duhu i duhu tolerancije i razumevanja. Nastojimo da očuvamo sećanje na naše poginule jer žrtve su žrtve i u ovome što radimo nema nikakve politike – kaže predsednik ovog udruženja i jedan od članova organizacionog odbora Nikola Radulović čija supruga je takođe tokom rata ubijena u Borovu naselju.

Iako je rat završio 1995. godine parastos se održava za žrtve rata od 1991. do 1996. godine. Prva žrtva rata na vukovarskom području bio je Bršadinac Stevan Inić koji je ubijen 1. maja 1991. godine, a poslednja žrtva bio je Budimir Kovačević koji je poginuo 1996. godine. Čuvajući svoje ovce u blizini reke Vuke nagazio je na minu i poginuo.

- Voleo bih da nas je više, ali nažalost svake godine nas je sve manje na ovom pomenu. Nije to slučaj samo kada je ovo dešavanje u pitanju već i kada su u pitanju obeležavanja datuma vezanih za antifašističku borbu. Deset romskih familija iz Bršadina završilo je u Jasenovcu, na Dudiku je ubijeno troje Bršadinaca, a mnogi su izginuli i kao pripadnici 12. slavonske udarne brigade. Spisak sa imenima svih tih žrtava je na našoj školi i mi ne smemo da ih zaboravimo. Ne znam zbog čega ljudi ne dolaze. Ne verujem da je u pitanju strah jer mi to obeležavamo već godinama, a sve u nastojanju i želji da se rat na ovim prostorima više nikada ne ponovi – ističe Radulović.

Nakon liturgije okupljenima u bršadinskoj crkvi obratio se i bršadinski paroh Ljubenko Jović.

- Verujem da se svi vi koji ste se ovde okupili svojih stradalih u ratu sećate svakog dana i znam da vam je ovo okupljanje sigurno potresno, ali ovde smo se okupili da taj bol podelimo. Na ovaj dan sećamo se svih naših mučenika od Kosova pa do današnjih dana i neka im je svima večni spomen i Bog neka im dušu prosti – rekao je paroh Jović i pozvao prisutne da zajedno odu na mesno groblje na kom je održan parastos i položeni venci i cveće ispred spomen obeležja sa imenima poginulih.

Na spomen obeležje koje je Mesni odbor Bršadin podigao 2000. godine, položeni su venci i cveće. Između ostalih venac je položio i Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

- Važno je da se sećamo svojih mrtvih i da svoje žrtve nikada ne zaboravimo. Ovde sam zbog toga da porodicama koje su imale gubitke u ratu svojim prisustvom pružim utehu i podršku. Smatrao sam da je to vrlo potrebno i zbog ovog naroda i ovog kraja. Važno je da se te žrtve nikad ne zaborave i da se takvo zlo više nikad ne ponovi na ovim prostorima - rekao je Šapić.