Sedam manjina predstavilo svoje izdavaštvo

Veće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije organizovalo je 21. oktobra Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije SAKNAM. Sajam je ovaj put održan u prostoru vukovarskog Gradskog muzeja.

Slavko Bubalo 23.10.2023.
Saknam Slavko Bubalo Svetislav Mikerević

Peti SAKNAM okupio je u vukovarskom Gradskom muzeju pripadnike sedam nacionalnih manjina sa prostora Vukovarsko-sremske županije. Pored Rusina koji su inicijatori i organizatori ove manifestacije svoje izdavaštvo na SAKNAM-u predstavili su Bošnjaci, Mađari, Nemci, Slovaci, Ukrajinci i naravno Srbi kao najbrojnija manjina, kako u ovoj županiji tako i u celoj Hrvatskoj.

– Možemo da se pohvalimo da je ova manifestacija zaživela jer se evo održava već po peti put, a Savet nacionalnih manjina ga redovno podržava i finansira. To je prepoznao ne samo kao aktivnost pripadnika rusinske nacionalne manjine nego i kao aktivnost pripadnika svih drugih nacionalnih manjina organizovanih u veća i predstavnike Vukovarsko-sremske županije. Znamo da savet finansira sva manjinska informativna glasila i izdavaštvo otprilike sa 90 posto sredstava i ova manifestacija ima za cilj da široj javnosti prikaže gde se novac od Saveta za nacionalne manjine troši, šta je to što izdajemo čitave godine kao i da upozna javnost sa našim radom – rekao je sekretar Saveza Rusina Republike Hrvatske Zvonko Kostelnik.

Srbe su na ovoj manifestaciji predstavili predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i glavni urednik lista „Izvor” Slavko Bubalo.

– Izuzetno mi je drago što Savez Rusina RH svake godine organizuje ovu manifestaciju i zahvalio bih se Savetu za nacionalne manjine koji finansira i podržava ovu manifestaciju. Naša zajednica sve ovo takođe svesrdno podržava sa zadovoljstvo ovde učestvujemo jer je ovo jedan dobar vid saradnje među nacionalnim manjinama i prilika da pokažemo da smo i mi deo ukupnog hrvatskog društva koje obogaćujemo našim izdanjima i doprinosimo njegovoj šarolikosti – rekao je Mikerević.

Najznačajniji izdavači unutar srpske zajednice u Hrvatskoj su SKD Prosvjeta i Srpsko narodno veće iz Zagreba i Zajedničko veće opština iz Vukovara. Pored informativnih glasila nedeljnika „Novosti” i dvonedeljnika „Izvor”, Srbi u Hrvatskoj imaju i časopis za decu „Bijela pčela” i književni časopis „Prosvjeta”. Izdavaštvom se u većoj meri bavi i Srpski kulturni centar Vukovar kao i Kulturno-naučni centar „Milutin Milanković” iz Dalja, a u poslednje vreme sve je aktivnije i Zajedničko veće opština o čemu posebno brine njegov Odbor za kulturu.

- Pored institucija unutar srpske zajednice izdavaštvo sve više oživljava i među raznim kulturnim udruženjima poput Udruženja za srpski jezik i književnost iz Vukovara i Udruženja „Đorđe Ocić” iz Dalja – objasnio je okupljenima glavni urednik „Izvora” Slavko Bubalo koji je ovom prilikom predstavio i drugo izmenjeno i dopunjeno izdanje svoje knjige „Borovo – sumrak jednog svitanja” u izdanju SKC-a.

Peti sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije održan je u sklopu „Meseca hrvatske knjige”, a finansijski ga je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.