SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka poziva u Muzičku sekciju

Muzička sekcija je prvenstveno namenjena svim zaljubljenicima u kvalitetnu muziku, pevanje, sviranje, ali i druženje.

Zoran Popović 06.04.2021.
skd prosvjeta osijek muzička sekcija

Iako SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka zbog pandemije koronavirusa mnoge od predviđenih programa nije uspela da ostvari, aktivnosti u okviru Muzičke sekcije dodatno su povećane. Želja osječkog pododbora Prosvjete je da okupe tri starosne grupe u okviru ove sekcije koja je osnovana krajem prošle godine. Voditeljka sekcije je profesorka klavira Jelena Ajduković, magistra muzike, zaposlena u Muzičkoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima.

Muzička sekcija je prvenstveno namenjena svim zaljubljenicima u kvalitetnu muziku, pevanje, sviranje, ali i druženje.

- Među ponuđenim sadržajima biće dečje pjesme za najmlađe, izvorne narodne, starogradske i moderne pesme, svetovnog i crkvenog repertoara. Želja nam je da se u rad naše sekcije uključe svi oni koje zanima glazba, bez obzira na nacionalnu pripadnost - kaže predsednik SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka Zdenko Čikara.

U rad Muzičke sekcije, osim horskog i solo pevanja, Prosvjeta želi uključiti i instrumentaliste. Iako zbog epidemioloških mera nisu u prilici održavati probe, njihovi članovi vredno se pripremaju za nastupe uvježbavajući tehnike pravilnog disanja i pevanja, kao i sviranja instrumenata, a rade i na produbljivanju znanja o tradicionalnoj svetovnoj i duhovnoj muzici srpskih, ali i značajnih svetskih autora.

- Mlađu grupu čine deca uzrasta od osam do 12 godina, srednju čine mladi od 13 do 20 godina, a stariju naši članovi kojim imaju više od 50 godina. Svi oni koji žele da postanu članovi naše Muzičke sekcije su dobrodošli i mogu nam se javiti na broj telefona 097/9225-590 - kaže Čikara.

Na kraju spomenimo da je Muzička sekcija SKD „Prosvjeta“ iz Osijeka svoj prvi nastup imala 27.januara u prostorijama Pododbora Osijek na proslavi obeležavanja krsne slave Sv. Save.