Škola srpskog jezika i u Đevrskama

Udruženja „Žene Kosovske doline” iz Biskupije i „Naša kuća” iz Đevrsaka, pokrenula su dopunsku školu srpskog jezika „Učimo ćirilicu”, kao vaninstitucionalnu aktivnost za decu koja žive u ovom ruralnom području.

Vaska Radulović 01.06.2022.
Učimo ćirilicu Đevrske

Nakon Biskupije i Benkovca, škola u Đevrskama je treća škola na području Dalmacije u kojoj se odvija dopunska nastava srpskog jezika, a osnovna ideja inicijatora i pokretača ovog projekta je da se, gde god postoji srpsko dete, pokrene i učionica srpskog jezika.

Iako je Škola započela sa radom još prošlog leta u skromnim prostorijama udruženja „Naša kuća”, nastavak projekta sada se realizuje u novouređenom prostoru parohijskog doma u Đevrskama , čije renoviranje je nedavno završeno i prilagođeno potrebama Škole, blagoslovomeEpiskopa dalmatinskog Nikodima. Škola u Đevrskama od velikog je značaja ne samo za decu koja imaju priliku da uče svoj jezik i pismo, već za čitavu zajednicu i očuvanje njenog identiteta, kažu u Đevrskama.

- Sa realizacijom škole krenuli smo sredinom jula prošle godine, nakon što smo sa grupom naše dece posetili Beograd i uvideli da je znanje o matičnim jeziku, identitetu, istoriji i kulturi naroda kojem pripadaju, deci iz ovih krajeva i te kako potrebno jer nije na zavidnom nivou. I to je donekle razumljivo uzevši u obzir da oni o tome ne uče u svojim redovnim školama koje pohađaju. Prvi sat srpskog jezika održali smo simbolično ispred zgrade naše stare, zapaljene zgrade Osnovne škole, gde su deca prvi put nakon 1995. godine učila svoj jezik. Od tada pa do februara ove godine, deca su jedan dan vikenda imali časove učenja Srpskog jezika i ćiriličnog pisma u trajanju od par sati – pojašnjava predsednik udruženja „Naša kuća” iz Đevrsaka Sava Vojnović koji je i jedan od inicijatora i pokretača ovog projekta u ovom mestu.

Učimo ćirilicu Đevrske

Kako je vremenom broj dece bivao veći, tako se javila potreba i za većim i funkcionalnijim prostorom od prvobitnih prostorija stambene kuće. Za pomoć su se javili Eparhiji dalmatinskoj koja im je izašla u susret ustupanjem jednog dela parohijskog doma.

- Uz blagoslov Episkopa Nikodima krenuli smo u prikupljanje sredstava za renoviranje i adaptaciju prostorija i za nepuna dva meseca prilagodili ga potrebama naše dece. Zahvalni svim lјudima koji su nam pritekli u pomoć, koji su svoje slobodno vreme, i pored svojih svakodnevnih obaveza, koristili da nam pomognu u fizičkim poslovima, mi smo danas ponosni što imamo pristojne uslove u kojima mogu boraviti sva naša deca – kaže Vojnović.

Pomoć stigla od brojnih pojedinaca i organizacija ali i od matične države

Pored Eparhije dalmatinske veliku pomoć pružili su im i brojni pojedinci svojim materijalnim prilozima, organizacija „28. jun” iz Beograda, dok je Republika Srbija i njeno Ministarstvo Spoljnjih poslova pomogla u projektima oko finansiranja održivosti nastave, organizacije izleta i nabavke pribora i materijala za rad.

Učimo ćirilicu Đevrske

- Na samom početku organizovali smo jednu večeru humanitarnog karaktera na koju smo pozvali sve naše ljude koji su bili ovde, iako većinom žive van granica Hrvatske, i njihovim odzivom prikupili određene donacije koje su nam bile neophodne. Svemu tome priključili su se ljudi iz Švajcarske koji vode poreklo sa ovih područja, a zatim i moje kolege iz organizacije „28. Jun” koje su nas podržale u čitavom projektu. Sve ovo bi bilo teško izvodljivo da nemamo nesebičnu pomoć Radmile Berić i žena iz udruženja „Žene kosovske doline”, prvenstveno u radu sa decom, njihovim savetima, pomoći ali materijalima koje nam obezbeđuju – ističe Vojnović.

Školu u Đevrskama trenutno pohađa oko tridesetak đaka osnovnoškolskog uzrasta sa područja Nunića, Skradina, Varivoda, Kistanja, Bribira i drugih okolnih mesta jer u samim Đevrskama živi svega nekoliko đaka. Budućnost srpske zajednice, kažu u udruženju „Naša Kuća”, samim tim i budućnost srpske dece, obaveza je i odgovornost onih koji ovde žive i koji su na svojim vekovnim ognjištima odlučili da ostanu.

Iako je planom i programom akcenat stavljen na učenju ćiriličnog pisma, u toku predavanja deca će se upoznati sa životom i delima najznačajnijih srpskih velikana koji su kroz istoriju dali nemerljiv doprinos u kreiranju i očuvanju identiteta svoga naroda.

Učenje jezika pretvoriti u zadovoljstvo a ne u obavezu

Pristup učenju prilagođen je potrebama dece različitog uzrasta, a svoje dugogodišnje iskustvo u radu sa decom u Đevrskama praktično primenjuje Radmila Berić, nastavnica razredne nastave po struci. Nakon realizacije ovakve škole u Biskupiji pre deset godina, iskustva i ljubavi u radu sa decom joj ne nedostaje, ali ni ambicija kada je njihovo daljnje školovanje i usavršavanje u pitanju.

- Pristup ovakvom radu sa decom mora biti malo drugačiji i kreativniji od onoga na šta su oni navikli. Srpski jezik moraju savladati, ali ne na način da to shvataju kao obavezu već kao zadovoljstvo. Vodeći se time posebno vodimo računa o pripremi materijala za rad, sami kreiramo radne sveske, različite radne listove za najmlađe, i zaista najviše vremena posvećujemo tome da svaki sat koji ovde provedu bude njima zanimljiv i drugačiji, a da kroz to nauče sve ono što nam je svima važno, da zavole svoj jezik i pismo i da ga govore i čitaju u svakodnevnom životu. Ako izgubimo svoj jezik i pismo izgubićemo sebe, a to je veliki zadatak za nas koji živimo i radimo ovde, i za našu decu koja se ovde školuju – kaže Berić, ističući da je jako važno da čitav ovaj proces ne završava nakon osnovnoškolskog obrazovanja.

Učimo ćirilicu Đevrske

Kruna njenog desetogodišnjeg rada, potrebe i želje da pomogne deci da imaju što bolje uslove školovanja i usavršavanja je ovogodišnja, prva generacija dece koja od jeseni postaju redovni studenti na fakultetima u Srbiji.

- Zahvaljujući stipendijama Republike Srbije za srpsku decu iz regiona, gde je naša pomoć bila u rešavanju tog administrativnog dela, stvorili smo im uslove da se mogu školovati na najboljim fakultetima, i sada moramo raditi na tome da ih kao svršene studente jednoga dana dočekamo, i stvorimo mogućnost da se ovde zaposle i ostanu, i to je jedina garancija našeg kvalitetnog opstanka u ovim krajevima – ističe Berić.

Saglasni sa tim su i u Đevrskama. Na njima je, kažu, da rade ono što mogu, pružajući pomoć i deci i roditeljima verujući da će jednoga dana klupe u kojima sada sede dečije glave željne novih znanja izroditi nove generacije znamenitih Srba poput Save Bjelanovića, Simeona Končarevića, Sime Matavulјa, Vladana Desnice i mnogih drugih na čije poreklo, i sve ono što su ostavili svom srpskom narodu u Dalmaciji, ostajemo ponosni za vekove.

Svečanom otvaranju škole prisustvovala je i potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga.