Škola srpskog jezika u Benkovcu

Blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima, a na inicijativu parohije benkovačke, u Benkovcu je započela sa radom škola srpskog jezika „Učimo ćirilicu - Benkovac“. Nastava, koja je predviđena za svu decu školskog uzrasta, odvija se u prostorijama crkvene opštine, tačnije u novoobnovljenoj crkvenoj sali pored hrama posvećenom rođenju Svetog Jovana Krstitelja u Benkovcu.

Vaska Radulović 29.12.2021.
Škola srpskog jezika u Benkovcu

Nakon dužeg čekanja, delom zbog radova na adaptaciji prostora ali i restriktivnih mera uzrokovanih aktuelnom pandemijom, benkovački mališani konačno su, protekle subote, imali priliku da u većem broju otpočnu sa Školom srpskog jezika u svom gradu. Samo uređenje prostora iziskivalo je dosta vremena i finansijskih sredstava, kako bi se deci obezbedili svi neophodni uslovi da, poput njihovih vršnjaka iz drugih delova Hrvatske, i oni imaju svoje mesto za okupljanje, druženje, ali i učenje o jeziku, veri i kulturi svog naroda.

- Iako smo imali puno posla, građevinski radovi tekli su po planu. Ono što je bilo primarno jeste da smo uspeli da saniramo vlagu u objektu i postavimo izolaciju. Kupljeni su i montirani klima uređaji u prostorijama adaptiranim za polaznike škole. Nabavljeni su stolovi i klupe za potrebe škole ali i vernog naroda koji će se tu okupljati i slušati predavanja. Potrebno je još nabaviti propratni inventar i urediti spoljašnji deo oko prozora i vrata. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, uplatila je u te svrhe 4 239,61 evra. Kupljena je pametna interakcijska tabla za projekcije i pisanje po njoj. Uzete su police za knjige i oformljena je biblioteka pod nazivom „Simeon Končarević“. U sklopu biblioteke uređena je čitaonica i od tog novca kupljena je garnitura za sedenje. Očekujemo obećanu donaciju od hiljadu knjiga i propratni radni materijal za potrebe provođenja nastave. Kupljen je potrošni materijal za radionicu, a ostatak novca biće upotrebljen po potrebi, za nabavku još neophodnog materijala – kaže sveštenik Bojan Savić, nadležni paroh u Benkovcu.

Škola srpskog jezika u Benkovcu

Značajnim sredstvima koja su  bila od nemerljivog značaja ovom projektu donirala je i organizacija „Srbi za Srbe“, fondacija „Delije“ ali i mnogi pojedinci koji nisu ostali imuni na potrebe najmlađih stanovnika ovog dela Dalmacije.

- Svesni činjenice da sami ne bismo mogli da realizujemo jedan ovako značajan i za nas veliki projekat, obratili smo se organizaciji „Srbi za Srbe“ koja nam je nesebično pomogla sa 11.165 evra. Uz njih tu je i fondacija „Delije“ koja nam je pomogla sa 2.000 evra, ali i brojni drugi pojedinci koji su se samoinicijativno uključili u akciju i donirali nam neophodna sredstva. Ne smemo zaboraviti ni one koji su nam svojim indirektnim učešćem, savetima, smernicama i iskustvom pomogli da zamišljenu ideju sprovedemo u delo. Zbog zahvalnosti svima njima, ali i želje da svaka utrošena donacija bude transparentna i svima vidljiva, spisak donatora objavljen je na zvaničnoj stranici naše Eparhije ali i na društvenim mrežama nadležne parohije – precizno pojašnjava sveštenik Bojan.

Broj od dvestotinak mališana najveća motivacija

Škola ima za cilj da okuplja prvenstveno decu osnovnoškolskog, ali i one srednješkolskog i predškolskog uzrasta i to ne samo sa benkovačke parohije, već i sa susednih parohija kao što su obrovačka, smilčićka i zadarska. Uzevši u obzir da deca sa ovog područja nemaju opciju da uče svoji maternji jezik, a da je učenje ćirilice svedeno na skromno vreme koje provedu na časovima veronauke, želja pokretača ovog projekta jeste da se ponudi mogućnost deci, ali i odraslima, da se detaljnije upoznaju sa ćiriličnim pismom, srpskim jezikom i književnošću, ali i sa narodnom tradicijom i osnovama pravoslavne vere. Ova vannastavna aktivnost je u potpunosti neobavezujuća tako da je prevashodno na roditeljima da utiču na svoju decu, da što češće posećuju ove časove i da se druže sa svojim vršnjacima.

-U četiri parohije ove županije mi imamo nešto više od dve stotine predstavnika najmlađe generacije, i to je ono što nas je motivisalo i što nas ohrabruje kada je u pitanju pokretanje jednog ovakvog projekta. Ta deca su fizički udaljena jedna od drugih, nemaju previše mogućnosti da se druže, međusobno upoznaju, i na neki način zajedno osete pripadnost svojoj zajednici, zato smatramo da je, pored onoga što će naučiti, ovo idealna prilika da bar jednom nedeljno imaju mogućnost kvalitetno provesti zajedničko vreme među svojim vršnjacima. Renovirana sala će imati i svoju sekundarnu namenu, što znači da će našem narodu biti omogućeno da se okuplja po potrebi i kada su u pitanju i drugi povodi, kao što su dečiji rođendani, krštenja, ali i sahrane kada za to nemaju uslove – pojašnjava sveštenik Bojan, ističući da je svaki početak težak i da se svi zajedno tek uhodavaju, te da će svoju kreativnost i ideje vremenom razvijati i nadograđivati udruženim snagama.

Škola srpskog jezika u Benkovcu

Jezik i pismo svakako su deo identiteta ali i temelj opstanka jednog naroda, naročito u sredinama u kojima je teško opstati, a pritom sačuvati sve elemente svoje narodnosti. Kako bi ova Škola bila prilagođena svim uzrastima, njeno funkcionisanje osmišljeno je tako da nastavni plan i program prati uzrast polaznika, te je podeljena u tri grupe.

- Što se tiče same škole i njene organizacije, planirano je da se odvija jednom nedeljno, uglavnom subotom, i bude podeljena u tri grupe sa kojima će se raditi po dva sata. Prva grupa predviđena je za predškolce, i za njih će biti organizovane edukativno-zabavne radionice. Druga grupa obuhvataće osnovnoškolce sa kojima će se raditi na učenju i pisanju ćiriličnog pisma, te čitanju dela dečije književnosti na maternjem jeziku. Treća grupa predviđena je za one najstarije, dakle srednjoškolce pa i studente, kod kojih bi pažnju usmerili na velike srpske književnike i pisce. Isto tako imamo u planu da organizujemo i predavanja za roditelje, na kojima bi zajedno sa njima razgovarali o veri, tradiciji i običajima našeg naroda, čineći tako da zajedno sačuvamo ono bogato nasleđe našeg naroda koje, na žalost, vremenom negde i zaboravljamo. Sve zamišljeno nastojaćemo da prilagodimo jedni drugima, uzimajući u obzir obaveze dece, roditelja, situaciju u kojoj se nalazimo ali i činjenicu da mnogi od njih žive u udaljenim sredinama pa im i prevoz do Benkovca predstavlja jednu od nezanemarljivih prepreka – kaže sveštenik Bojan Savić.

Program rada sa decom biće obaveza učiteljica Jelene Božić i Momire Savić, dok će u predavanja na verske teme biti uključeni nadležni sveštenici iz Benkovca, Obrovca, Zadra i Smilčića. Kako kažu iz parohije Benkovačke, u letnjem periodu biće organizovani i letnji kampovi za decu, izleti u druga mesta, te obilazak škola u okruženju koje već funkcionišu po sličnom principu.

Najuspešniji đaci biće nagrađivani  priznanjima i putovanjima, kako bi im to bio jedan od dodatnih motiva i podsticaja da budu najbolji predstavnici svoje zajednice i svog naroda.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.