Škole i vrtići bogatiji za novu literaturu

Zajedničko veće opština podelilo je lektirnu građu za decu i stručnu literaturu za vaspitače, nastavnike i profesore.

Maja Milanović 19.12.2022.
Zajedničko veće opština lektirna građa

Direktori škola i voditelji nastave u kojima se program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kao i direktori vrtića u kojima se deca obrazuju na maternjem jeziku posetili su 16. decembra Zajedničko veće opština. Povod posete bilo je preuzimanje lektirne građe za osnovne i srednje škole i stručne literature vaspitačima i profesorima koje je za njih obezbedila ova srpska institucija.

- Ovaj put uspeli smo da obezbedimo lektirnu građu za osnovne i srednje škole i za vrtiće kao i deo stručne literature za vaspitače. Ovom donacijom sve škole i vrtići će imati zaista upotpunjenu lektirnu građu i najnovija dela i sve je to naravno u skladu sa nastavnim programom. Donaciju je dobilo svih 16 škola u kojima postoji model A i svi vrtići koji imaju model A vaspitanja, odnosno vrtići čiji su osnivači opštine – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Vrtići i škole su dostavili potrebne lektirne građe i materijale te je na osnovu toga nabavljeno sve što je neophodno. Ukupan iznos donacije je 110.000 kuna koje je Zajedničko veće opština obezbedilo u saradnji sa Kancelarijom za ljudska prava te napominju kako će i dalje nastojati da poboljšavaju uslove rada i obrazovanje najmlađih.

- Nadamo se da ćemo u narednoj godini, možda na drugi način, nabaviti opet ako nešto bude falilo od materijala ili didaktičke opreme našim institucijama kako bi im obezbedili što bolje i kvalitetnije uslove za rad. Ovakva ulaganja su od izuzetne važnosti jer na taj način deca imaju jednaku priliku i šansu da se kvalitetnije obrazuju, ali i vaspitačima, nastavnicima i profesorima je lakše da rade sa decom kada imaju više sredstava za rad – dodaje Drakulić.

Takođe napominju kako su u saradnji sa Izdavačko-knjižarskim preduzećem Bogunović već naručene dodatne knjige za srednju školu od različitih izdavača te će uskoro, kada stignu, takođe biti podeljene školama i profesorima.