Skupština ZVO-a: Osigurana finansijska stabilnost i realizacija projekata

Na svojoj redovnoj skupštini održanoj 27. decembra Zajedničko veće opština sumiralo rezultate postignute u 2018. i iznelo planove za narednu godinu.

Skupština ZVO-a 2018.

Kraj godine prilika je da se osvrnemo unazad i da sumiramo rezultate, sagledamo probleme i iznesemo planove za godinu koja je pred nama. Upravo to je učinilo i Zajedničko veće opština na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini održanoj uoči nove 2019. godine. Usvojen je veoma ambiciozan operativni plan u kom su definisani ciljevi, rokovi i sredstva koja su potrebna za njihovo ostvarenje.

– Želimo da u 2019. godini osnažimo našu instituciju pre svega kroz osvežavanje i edukaciju neophodnog kadra. Mi se primarno oslanjamo na budžet Republike Hrvatske, ali mrežu za obezbeđivanje sredstava za rad moramo da širimo i na druge izvore finansiranja. Koristićemo mogućnosti prijavljivanja na razne konkurse jer sada imamo ljude koji su obučeni da pripremaju projektne predloge – rekao je u uvodnom delu skupštinskog zasedanja predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

U nastavku rada planove za narednu godinu izneli su predsednici svih pet odbora koji deluju u okviru ZVO-a. Biće nastavljeno pružanje besplatne primarne pravne pomoći i projekti Odbora za kulturu na očuvanju, negovanju i afirmaciji kulture Srba u cilju očuvanja njihove kulturne autonomije. Svojim medijskim projektima, kroz list Izvor, TV emisiju Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a naročito kroz internet portal Srbi.hr i upotrebu društvenih mreža ZVO će nastojati da informacije o životu Srba u Hrvatskoj dopru istinito i pravovremeno do što većeg broja ljudi.

U 2018. godini pokrenut je rad internet portala Srbi.hr, a redakcija TV produkcije ZVO-a u Kninu dobila je nove prostorije i opremljen studio što će značajno olakšati i unaprediti rad zaposlenih koji medijski pokrivaju područje severne Dalmacije i Like.

ZVO uvodi stipendije za studente

I u području obrazovanja Srba Zajedničko veće opština je u prošloj godini napravilo značajne iskorake. Za sve đake prvake koji nastavu pohađaju po modelu A obezbeđeni su besplatni udžbenici i školske torbe dok su učenici koji nastavu pohađaju po modelu C dobili besplatan školski pribor i sveske. U tom smislu ZVO je najavio da će u sledećoj godini pokušati da se izbori da u sredinama u kojima se nastava odvija po modelu C zaživi i nastava po modelu B. Novina je da će u 2019. godini Zajedničko veće opština dodeljivati i stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj i Srbiji i za tu svrhu obezbeđena su sredstva u budžetu ZVO-a u iznosu od 100.000 kuna.

Biće intenziviran i rad Odbora za privredu koji će za prioritet imati da pruži logističku podršku ulagačima iz Srbije, ali i privrednicima sa našeg područja. Tokom prošle godine formiran je projektni tim koji je prošao intenzivnu obuku u pisanju projektnih predloga. Tim je i opremljen i obučen i već se dokazao na nekoliko projekata, a predao je i nekoliko novih projektnih predloga kroz koje će biti obezbeđena značajna sredstva.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić i ovim je putem pozvao sve kojima je potrebna bilo kakva pomoć u pisanju projektnih predloga ili informacije koji su konkursi otvoreni da se jave u ZVO gde će dobiti informacije kao i potrebnu pomoć da svoje zamisli ostvare i da dođu do potrebnih sredstava.

Planirani budžet ZVO-a 6.363.531 kunu

Planirani budžet za 2019. godinu od 6.363.531 kn pokazuje da su i planovi u narednoj godini veoma ambiciozni. Zapravo ih je toliko da je za jedan iscrpniji novinski izveštaj potrebno mnogo više prostora, a svi su usmereni na to da se život pripadnika srpske zajednice na istoku Hrvatske poboljša i unapredi.

Delegatima na Skupštini obratila se i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je izrazila zadovoljstvo zbog finansijske stabilnosti koja je u Zajedničkom veću opština uspostavljena tokom protekle godine.

– Svedok sam da to nije uvek bilo tako. Iznos od 2.300.000 kuna preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nije mali, a nije ni slučajan. Treba reći da ZVO nikada više sredstava nije dobilo i to je nešto što me jako raduje. Ranije je to bilo milion i po i to smo smatrali vasionskom sumom, a puno pre to su bile neke budžetske rezerve koje su bile nekad veće nekad manje. Sada imamo jednu stabilnost i verujem da će tako i ostati.

Veća sredstva i za SKC

Usvojen je i plan rada i finansijski plan Srpskog kulturnog centra čiji osnivač je Zajedničko veće opština. Ocenjeno je da je rad SKC-a u pretprošloj i prošloj godini bio vrlo intenzivan i plodonosan i da je i pored skromnih sredstava koje je SKC imao na raspolaganju ostvareno mnogo. Održavani su redovni programi „SKC sredom“, a održan je i Prvi naučni skup istoričara. Paralelno sa svim tim aktivnostima SKC radi na prikupljanju i digitalizaciji arhivske građe o Srbima sa prostora Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

U tom smislu i budžet SKC-a za narednu godinu je povećan i dobio je podršku Skupštine ZVO-a. Do proleća je planirano i da biblioteka SKC-a bude otvorena i da se u nju učlane prvi korisnici.