Smotra kao kruna godišnjeg rada folklornih društava

Poslednje subote u novembru Zajedničko veće opština organizovalo je 11. Smotru srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Srđan Sekulić 29.11.2021.
Smotra folklora Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Ukupno deset društava uzelo je učešća na ovoj tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se okupljaju kulturno-umetnička društva koja neguju srpsku pesmu i igru.

- Bila bi ovo dvanaesta smotra folklora da nismo bili prinuđeni da prošle godine ne organizujemo smotru zbog već poznatih okolnosti uslovljenih pojavom virusa. Smotru organizujemo naizmenično, jednom u Vukovaru, jednom u Belom Manastiru, tako da smo se odlučili da ove godine grad domaćin bude Vukovar. Bilo je prijavljeno 12 kulturno-umetničkih društava, međutim dva su u međuvremenu odustala zbog ove situacije i posebnih uslova – istakao je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović koji je naglasio i značaj ovog programa.

- Ovakve smotre znače nam puno jer ovo je jedan od načina očuvanja kulturnog identiteta srpske zajednice na ovim prostorima, konkretno u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Takođe, ovo je kruna jednog godišnjeg ciklusa, godišnjeg rada svakog kulturno-umetničkog društva i onda smotra folklora  objedinjuje čitavu priču na način da svi pokažu svoje umeće i ono što su postigli i radili tokom cele godine.

Domaćin ove manifestacije održane u dvorani OŠ „Dragutin Tadijanović“ u Vukovaru bio je KUD „Sloga“ iz Vukovara kojeg su na sceni predstavljali veterani, a pored njih na smotri učešća su uzeli i SKUD „Jovan Jovanović Zmaj“ Bijelo Brdo, KUD „Branislav Nušić“ Borovo, KUD „Zora“ Silaš, KUD „Ostrovo“ Ostrovo, KUD „Mladost“ Trpinja, KUD „Vaso Đurđević“ Bršadin, KUD „Đoko Patković“ Bobota, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova, te Prosvjetin Ansambl narodnih igara.

- Smotra folklora je jedan lep program na kojem može da se vidi uspeh svih kulturno-umetničkih društava, šta su u odnosu na proteklu godinu napravili. Za sve nas, ne samo za Zajedničko veće opština, nego za sve pripadnike srpske zajednice na ovim prostorima mnogo znači očuvanje kulturnog i verskog identiteta pogotovo kada pogledamo koliko dece i koliko mladih učestvuje u radu ovih društava. Zajedničko veće opština već tradicionalno organizuje ovu manifestaciju, a mi ćemo i u narednom periodu da pratimo sva kulturno-umetnička društva i ulagaćemo sredstva ne samo prema potrebama, nego i prema našim projekcijama sa željom da rad ovih društava bude što bolji i što kvalitetniji kako bismo imali i kvalitetne programe – napomenuo je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Smotra folklora

Na ovoj smotri društva su se najviše predstavila sa igrama iz Srbije, odnosno Leskovca, Šumadije i Resave, a publika je imala priliku da vidi i igre iz ozrenskog kraja kao i iz zapadne Slavonije.

- Mi smo se večeras predstavili sa igrama iz zapadne Srbije koreografa Dragomira Vukovića Kljace pod umetničkim rukovodstvom Dalibora Milovančevića i našeg orkestra čiji je šef Zoran Bogdanović. Ovo je dobra prilika da vidimo šta smo sve radili kroz proteklih godinu dana i to je presek rada svih ovih društava. Naravno da kvalitet oscilira od društva do društva i nadam se da ćemo dobiti prave odgovore od stručne komisije koja je večeras sa nama i koja će nam ukazati na sve prednosti i nedostatke u našem radu – naglasio je član Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara Zoran Novoselac.

Učesnike ove smotre pratili su i stalni članovi Nacionalnog ansambla Kolo iz Beograda Dalibor Milovančević i Janko Dimitrijević koji su dali svoje predloge i sugestije za svaku koreografiju i svako kulturno-umetničko društvo koje je nastupilo na ovoj manifestaciji.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.