Smotra srpskog folklora: „KUD-ovi ključ za očuvanje identiteta“

U Vukovaru je 24. novembra održana Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koju organizuje Zajedničko veće opština.

Jadranka Jaćimović 26.11.2018.
Smotra srpskog folklora Vukovar

Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema okupila je 24. novembra u Vukovaru blizu tri stotine učesnika, članova četrnaest srpskih kulturno-umetničkih društava sa istoka Hrvatske.  Zajedničko veće opština devetu godinu zaredom organizuje ovu najmasovniju folklornu manifestaciju čiji je cilj negovanje narodnog stvaralaštva srpskog naroda veoma značajnog za očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Hrvatskoj.

- Kulturno-umetnička društva sa područja delovanja Zajedničkog veća opština u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji su organizacije koje nose kulturni amaterizam našeg naroda na ovom području i sigurno su jedni od važnih ključeva za očuvanje elemenata kulturnog identiteta koji je sastavni deo nacionalnog identiteta našeg naroda. Zato ZVO pomaže rad svih kulturno-umetničkih društava na našem području. Sledeće godine je deseta jubilarna Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema kada očekujemo još više učesnika, jer veoma smo ponosni na kvalitet ove naše manifestacije – izjavio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Deveta Smotra srpskog folklora održana je u sportskoj sali Osnovne škole „Dragutin Tadijanović“ u Vukovaru. Bila je ovo prilika da na jednom mestu nastupe gotovo sva srpska kulturno-umetnička društva iz dve najistočnije županije te prikažu svoj rad, napredak ili eventualne nedostatke koje treba otkloniti.

- Sigurno da demografska katastrofa koja je pogodila čitavu Hrvatsku, a pogotovo istok ima uticaja i na našu zajednicu. Međutim, kao što ste videli večeras kulturno-umetnička društva se snalaze i još uvek ima dovoljno mladih ljudi koji se aktivno uključuju i neguju ovaj kulturni amaterizam Srba na našem području. Dobar deo KUD-ova je u prijašnjem vremenu imao finansijskih problema, ali mi smo uvek reagovali tamo gde je bilo potrebno i mislim da smo ove godine možda i najviše pomogli rad društava. Pri tome ne mislim samo na direktno finansiranje nego i na naše projekte prema vladi Vojvodine i Savetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske gde smo naišli na zeleno svetlo i takva će se praksa nastaviti i u budućnosti. U 2019. godini sredstva namenjena ovoj vrsti kulturnog delovanja trebala bi biti veća od prošlogodišnjih te bi i rad kulturno-umetnički društava trebao da bude olakšan - istakao je Jeremić.

Stručno usavršavanje kao podrška radu kulturno-umetničkih društava

Prikazane koreografije nagrađene su velikim aplauzom publike koja je sa izraženim interesovanjem ispratila gotovo dvočasovni program. Smenjivale su se igre i pesme iz svih krajeva Srbije i Bosne i Hercegovine.

Smotra srpskog foklora tekst Vukovar

Foto: Radio Dunav

Predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Nebojša Vidović izrazio je zadovoljstvo ne samo zbog kvaliteta prikazanog programa nego zbog saradnje i zajedništva koje vlada među članovima i rukovodstvom kulturno-umetničkih društava.

- Treba izraziti veliku zahvalnost svim ljudima koji stoje iza ovoga, a koji se ne vide na pozornici. To su roditelji i prijatelji, svi oni koji pomažu da folkloraši budu na sceni. Zbog njih imam vere i nade da će nastaviti da se razvijaju naši nosioci kulturnog amaterizma. Mi pomažemo ne samo finansijski i kao organizatori ovakvih manifestacija, radimo i na edukaciji i stručnom usavršavanju organizujući seminare koji mogu pomoći u radu društava. To ćemo nastaviti da radimo i ubuduće – istakao je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Vidović.

KUD „Sloga“ Vukovar domaćin manifestacije

Domaćin 9. Smotre srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema bilo je Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ Vukovar koje je smotru otvorilo koreografijom „Igre dolinom Nišave“.

- Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ sa radošću se odazvalo na poziv Zajedničkog veća opština da bude domaćin devete smotre folklora. Bila je velika odgovornost okupiti 14 društava i pružiti tehničku podršku ovoj manifestaciji. Veoma smo srećni i zadovoljni, jer smo imali priliku da večeras vidimo i nove generacije koje će se, nadam se, što duže zadržati u ovom obliku kulturnog amaterizma. To nam govori da je pred nama lakši i bolji period - izjavio je voditelj grupe KUD-a „Sloga“ Zoran Novoselac.

Devetoj Smotri srpskog folklora prisustvovali su i brojni predstavnici verskog, političkog i društvenog života srpske zajednice na istoku Hrvatske među kojima protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, đakon Srđan Lukić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, vukovarsko-sremski dožupan Đorđe Ćurčić, načelnici srpskih opština, predstavnik grada Vukovara Dejan Nađ, predsednik VSNM VSŽ Svetislav Mikerević, generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković i mnogi drugi.