Srbi Gorskog kotara čuvaju pripadnost zajednici i nacionalni identitet

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ predstavilo projekat „Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ koji će se, tokom narednih šest meseci, uz programsku i finansijsku podršku Srpskog narodnog veća, provoditi u pododborima Moravice i Gomirje.

projekat gorski kotar

Uz prisustvo brojnih predstavnika srpske zajednice kao i lokalnih kulturnih i obrazovnih organizacija u prostorijama Zavičajnog muzeja u staroj školi u Dokmanovićima 21. januara održana je prezentacija projekta „Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“. Projekat su predstavili potpredsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Siniša Tatalović, voditeljka Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća Mila Tatović Ramljak i savetnica Andrea Vukelić, kao i predsednici pododbora SKD „Prosvjeta“ Moravice i Gomirje Novica Vučinić i Miladin Vukelić te voditeljka projekata Maja Musulin.

Predsednici Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, pododbora Moravice i Gomirje, Novica Vučinić i Miladin Vukelić su predstavili glavne ciljeve samoga projekata od kojih valja istaći približavanje kulturne baštine Srba Gorskog kotara mladima te očuvanje običaja i veština od zaborava. Izrazili su posebnu zahvalu rukovodstvu Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ kao i Srpskom narodnom veću koji su odlučili logistički i finansijski podržati projektnu ideju te naglasili potporu koju daju redovitom radu pododbora kao i investicijama pri uređenju prostorija pododbora u Moravicama i Gomirju.

Planiraju niz projektnih aktivnosti

Voditeljka projekta Maja Musulin predstavila je niz projektnih aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu.

– Kulturnu baštinu planiramo interpretirati u kontekstu današnjeg vremena te poučiti mlađe generacije da kroz negovanje tradicije sačuvaju pripadnost zajednici i nacionalni identitet na navedenom prostoru. Kroz niz radionica i predavanja namenjenih odraslima, deci i mladima obradiće se nekoliko tematskih jedinica od kojih valja istaći teme o doseljavanju i životu, običajima vezanih uz crkvene praznike, narodnoj nošnji i vizualnoj prepoznatljivosti Srba Gorskog kotara. Osim toga, kroz predavanja i radionice o starim zanatima i ručnim radovima, načinu privređivanja kroz istoriju i tradicionalnim običajima učesnici će moći naučiti i steći veštine korisne u svakodnevnom životu. Kao završetak prve faze projekata planirano je da organizujemo i održimo prezentaciju i takmičenje u pastirskim igrama kao i izložbu radova prikupljenih i izrađenih tokom provođenja projekata – rekla je Maja Musulin.

projekat gorski kotar 1

U svom uvodnom govoru potpredsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Siniša Tatalović istakao je važnost projekata te vrste za lokalnu zajednicu.

– Evropska unija posebno brine i ulaže u očuvanje zajednica nacionalnih manjina, s naglaskom na malene zajednice sa bogatom kulturnom baštinom i istorijom, kakvu možemo pronaći unutar srpske zajednice u Gorskom kotaru koja je unazad 420 godina formirala jasno i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Posebno bih istakao potrebu obrazovanja na maternjem jeziku i pismu te važnost očuvanja jezika, kulture i običaja Srba te njihovo vrednovanje. Upravo je zbog toga važno naglasiti da Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ svojim kvalitetnim radom brine o očuvanju kulture i identiteta Srba u Republici Hrvatskoj te predstavlja jedan od stupova očuvanja tog identiteta – izjavio je Tatalović prisutnima.

Jedan od ciljeva SNV-a je da pruži stručnu i finansijsku podršku

Mila Tatović Ramljak iz Srpskog narodnog veća izrazila je zadovoljstvo lokalnom inicijativom i činjenicom da je ona prerasla u kvalitetan projekat. Srpsko narodno veće trenutno podupire nekoliko sličnih projekata širom Republike Hrvatske, a svakako je važno istaći da je jedan od ključnih ciljeva ekonomsko vrednovanje lokalne kulturne baštine kako bi ona bila od pomoći razvoju lokalne sredine. Istakla je i kvalitetnu saradnju sa Većem srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog kao i važnost podrške koju pruža projektu.

Savetnica u Srpskom narodnom veću Andrea Vukelić istakla je kako je jedan od ciljeva Srpskog narodnog veća, da kroz Centar za razvoj i investicije, pruži lokalnim organizacijama stručnu, ali i finansijsku podršku u radu. Važnost ovakvih projekata očituje se u čuvanju znanja, ali i veštini prenošenja znanja i njihova korišćenja u svakodnevnom životu i radu, obogaćivanju turističke ponude i razvoju lokalne sredine.

Predstavljanju projekta su prisustvovali i generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Slobodan Živković, potpredsednik SDSS-a i zamenik županice Karlovačke županije Dejan Mihajlović, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovskog Đorđe Busić, direktor Železničke tehničke škole Moravice Borivoj Dokmanović , predsednik MO Moravice Milan Mamula, predsednik MO Gomirje Nemanja Musulin, predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog kao i ostali predstavnici srpske zajednice na lokalnom i županijskom nivou te predstavnici lokalnih kulturnih organizacija.