Srpska književnost kao inspiracija

Zajedničko veće opština organizovalo je takmičenje „Pišem i stvaram“ koje je okupilo i na literarno stvaralaštvo nadahnulo vukovarske srednjoškolce.

Pišem i stvaram zvo

Takmičenje u literarnom stvaralaštvu za učenike srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu „Pišem i stvaram“ završeno je 28. maja programom u Manastiru Uspenja presvete bogorodice u Dalj planini. Nakon liturgije kojoj su prisustvovali učenici i njihovi mentori svečano su, piscima najboljih radova, uručene nagrade. Prema oceni stručne komisije najbolji literarni rad napisala je učenica 4. razreda Gimnazije Vukovar Sara Atlagić. Ova je gimnazijalka uspešno nizala stihove na temu Očiju tvojih da nije – Vasko Popa.

– Pisala sam očima naših svetitelja koji nas prate kroz vekove kao svoje potomke i čuvare tradicije i običaja. To i jeste svrha ovakvih manifestacija da očuvamo svoj identitet i drago mi je da sam deo ovakvog događanja jer se osećam kao da čuvam deo naše tradicije i ponosna sam na to. Radujem se svakoj prilici da učestvujem na školskim takmičenjima u ovakvom duhu, smatram da je to jako lepa stvar i znam da ovakvu priliku nemaju sva deca u Hrvatskoj koja se školuju na srpskom jeziku – izjavila je Sara Atlagić.

Sara je za svoj rad, odnosno pesmu nagrađena Rečnikom srpskog jezika koji joj je u ime organizatora ovog takmičenja Zajedničkog veća opština poklonio predsednik Dejan Drakulić. Knjige Pravopis srpskog jezika Drakulić je uručio i drugoplasiranoj Milici Čalošević i trećeplasiranoj Martini Rajšić učenicama Tehničke škole Nikola Tesla. Druženjem i dodelom nagrada u manastirskim prostorijama uspešno je završeno takmičenje osmišljeno u saradnji Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština i profesora vukovarskih srednjih škola. Cilj je bio potaknuti na stvaralaštvo, negovanje maternjeg jezika i pisma te osnaživanje i povezivanje učenika koji se u srednjim školama obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Ovo je projekat gde su učenici učestvovali svojim radom i mislim da i u budućnosti treba na takav način da se deluje, jer učenici tako osećaju veću važnost i mogu sami sebe i svoj rad da procenjuju. S obzirom, da ove godine obeležavamo 130 godina od rođenja Ive Andrića i Milutina Bojića i 100 godina od rođenja Vaska Pope učenici naših pet srednjih škola pisali su na temu njihovog stvaralaštva. Svaka škola je poslala od tri do pet najboljih radova. Ovo je već treći projekat koji smo pisali za srednje škole, dva puta je projekte finansirala Uprava za dijasporu odnosno Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije to je bila nabavka čitanki za srpski jezik – rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Pišem i stvaram zvo dejan drakulić sara atlagić
Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i pobednica Sara Atlagić

Prilika da izoštre pera i izgrade sebe

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić čestitao je svim učesnicima ovog školskog takmičenja te istakao kako je svaka manifestacija ovakvog tipa prilika da se izgrade i osnaže budući predstavnici srpske zajednice.

– Zadovoljstvo nam je da imamo priliku družiti se i ugostiti učenike srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Nastojaćemo ovakve projekte i dalje realizovati. To je izuzetno važno i nama i učenicima jer cilj je ne samo očuvanje kulturnog identiteta, jezika i pisma nego da učenici dobiju priliku da izoštre svoja pera, da izgrade sebe učestvovanjem na ovakvim takmičenjima i programima koje provodimo. Ovo je i dokaz da deca kroz školovanje po A modelu imaju kvalitetno obrazovanje i to je ono što je izuzetno važno – istakao je Drakulić.

U sklopu takmičenje organizovana i ekskurzija

Projekat Pišem i stvaram finansijski je podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Osim zadataka koji su se odnosili na pisanje radova na zadate teme ovaj je projekat uključivao i jednodnevnu ekskurziju tokom koje su učenici posetili rodnu kuću Milutina Milankovića te boravili u jedinom pravoslavnom manastiru na istoku Hrvatske.

– Inače nema mnogo takmičenja koja se organizuju za učenike srednjih škola, tako da je ovo za njih jedno jako lepo iskustvo i mnogu su se potrudili. Teme jesu bile malo zahtevnije, ali su nas učenici oduševili, poslali su kreativne i originalne radove. Dodatno ih je obradovalo to što će i da idu na ovu malu ekskurziju i provedu vreme u manastiru te posete kuću našeg naučnika Milutina Milankovića – rekla je profesor srpskog jezika u Tehničkoj školi Nikola Tesla i voditelj projekta Jelica Lipovac Dudaš.

Učenici pet srednjih škola sa područja Vukovara imali su mogućnost da svoje literarno umeće iskažu kroz zadate teme koje su se odnosile na stvaralaštvo velikana srpske književnosti. Svoje pesme, sastave ili eseje mogli su da pišu pod naslovima Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život – Ivo Andrić, Pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnosti – Ivo Andrić i Očiju tvojih da nije – Vasko Popa.