Srpska zajednica tuguje i priseća se žrtava „Oluje“

U Vukovaru održan parastos za sve nevine srpske žrtve ubijene tokom hrvatske vojne operacije „Oluja“ i pročitana izjava sećanja SNV-a.

OlujaVukovar

U Vukovaru su danas održani parstos i komemorativna sednica za sve žrtve stradale tokom i neposredno nakon vojno-policijske akcije „Oluja“. U sabornom hramu Svetog oca Nikolaja parastos je služio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim uz sasluženje sveštenstva eparhije.

– Ove godine smo se okupili da se setimo svih nevino postradalih žrtava u poslednjem pogromu srpskoga naroda. Kao crkva i narod molimo se za duše naših sunarodnjaka koji su stradali, a svakako da se molimo i za sve one koji su počinili taj zločin i nadamo se da će Gospod dati da se takva dela i događaji više nikada ne ponavljaju- izjavio je vladika Heruvim.

Na komemorativnoj sednici pročitana je 12. Izjava sećanja SNV-a

Bilo je ovo prvi put da se u Vukovaru služi parastos za žrtve iz 1995. godine. Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Zajedničko veće opština pozvali su građane da povodom 24. godišnjice „Oluje“ dostojanstveno i u skladu sa pravoslavnim običajima odaju pomen ubijenim sunarodnjacima. Nakon parastosa održana je, u zgradi Zajedničkog veća opština, komemorativna sednica na kojoj je pročitana Izjava sećanja Srpskog narodnog veća koju je potpisao predsednik Boris Milošević.

– Ovo je dvanaesti put po redu da čitamo Izjavu sećanja koju Srpsko narodno veće upućuje javnosti i svake godine čita se u svim Većima srpske nacionalne manjine širom Hrvatske. Odajemo počast svim Srbima koji su nevino stradali u akciji Oluja. Mislim da je najsnažnija poruka Izjave sećanja da, iako je prošlo 24 godine, zbog odnosa prema srpskim žrtvama i Srbima koji danas žive u Hrvatskoj, moramo reći da rat još nije završio – izjavio je predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

„Hrvati i Srbi nikada neće na isti način gledati na Oluju“

U Izjavi sećanja SNV svake godine podseća se na žrtve i sva stradanja koja je srpski narod doživeo 1995. godine, u akciji koju Hrvatska svakog 5. avgusta slavi kao Dan pobede. Dok Hrvatska slavi, njeni građani srpske nacionalnosti tuguju, okupljaju se, odaju pomen i prisećaju se najtužnijeg dana kada su Srbi proterivani sa svojih ognjišta i kada su srpski civili ubijani, jer su ostali u svojim kućama.

– Ovo su dani kada srpska zajednica tuguje zbog velikog egzodusa koji nas je zadesio. Sve te rane su još uvek sveže. Nerado ih se prisećamo i dostojanstveno tugujemo. Ove godine nam je bila namera da se u skladu sa našom pravoslavnom verom prvo obavi parastos, a nakon toga da se pročita i Izjava sećanja. Srbi i Hrvati nikada neće na isti način gledati na ovaj događaj, zato što su to dani kada je preko 220 hiljada Srba proterano sa ovog teritorija, sa svojih ognjišta i dani kada je učinjena velika devastacija imovine sa tog područja. Svi mi koji smo to preživeli u obavezi smo da se prisetimo tog velikog stradanja Srba i da to obeležimo na primeran način – izjavila je saborska zastupnica i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov koja dodaje da SDSS nikada neće prestati da se bori za istinu o stradanjima Srba.

Oluja Vukovar

– Uvek spominjemo srpske žrtve i stradanja, preko 900 posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani, a za koje se pretpostavlja da su to posmrtni ostaci pripadnika srpske zajednice. Naravno svaku priliku koristimo da podsetimo nadležne institucije da su i stradanja Srba postojala i mi na njih nećemo zaboraviti – istakla je Dragana Jeckov.

„Mi tugujemo i žalimo. Žao nam je što se 5. avgust negde slavi.“

Da je 5. avgust dan kada srpski narod tuguje potvrdio je i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji ističe da Hrvatska nikada nije izrazila žaljenje zbog ogromnog stardanja i egzodusa Srba.

– Ovo je za nas jedan od najtužnijih dana u godini, sama činjenica da je svoja vekovna ognjišta napustilo preko 250 hiljada naših sunarodnjaka govori o jednom tragičnom dogaćaju. Ono što nas danas posebno zabrinjava je da svih ovih godina ne možemo čuti od zvaničnika Republike Hrvatske da bilo ko izražava pijetet, ili žaljenje što je toliki broj Srba napustio RH. Ne vidimo ni intezivne namere da se omogući povratak Srba u svoje kuće i stanove. Nešto se radi po pitanju reelektrifikacije, ali od „Oluje“ je prošlo 24 godine i znamo da veliki broj ljudi koji su planirali da se vrate to ne mogu iz objektivnih razloga – rekao je Jeremić i još jednom ukazao na nezadovoljavajući položaj i odnos države prema srpskoj zajednici.

– Nažalost za srpsku zajadnicu, ni 22 godine od reintegracije, ne osećamo se jednakim i ravnopravnim građanima ove države. I dalje se naša elementarna prava ne ostvaruju. Odluka Ustavnog suda RH kao najvišeg tela države osporava se od strane raznih istanci vlasti pa čak i od predsednice države. Onda se postavlja pitanje da li su Srbi 1995. godine kada je izvršena Oluja mogli ozbiljno da shvate poziv predsednika Tuđmana da ostanu u svojim kućama i da im se ništa neće desiti, kada i danas vidimo da pravosuđe ne funkcioniše. Odnosno, kada i donese odluku istu u državi ne primenjuju. Svedoci smo brojnih žrtava, onih koji su ostali na svojim ognjištima, u svojim kućama, koji su poslušali poziv tadašnjeg predsednika RH. Mi tugujemo i žalimo. Žao nam je što se 5. avgust negde slavi. Mi tu ne vidimo razlog za slavlje, osim ako nekome nije bilo u interesu da reintegriše samo teritoriju, a ne i ljude koji su tamo živeli – smatra predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Parastosu i komemorativnoj sednici u Vukovaru prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica i potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, zamenik župana Vukovarsko – sremske županije i potpredsednik ZVO-a Đorđe Ćurčić, predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, predsednik VSNM Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, predsednik Gradske organizacije SDSS-a Vukovar Srđan Kolar i brojni predstavnici društvenog i kulturnog života Srba u Vukovaru.