SDSS planira da pomogne FK Vuteks-Slogi

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar posetili su Fudbalski klub Vuteks-Slogu kako bi se bliže upoznali sa radom i problemima kluba.

Dušan Velimirović 23.02.2021.
Vuteks-Sloga Dragana Jeckov Srđan kolar Đorđe Lukić

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća Grada Vukovara većnik Samostalne demokratske srpske stranke Srđan Kolar reagovao je na neravnomernu raspodelu sredstava Zajednice sportskih udruženja grada Vukovara koja je u ovom pozivu Fudbalskom klubu Vuteks-Slogi dodelila 140.000 kuna, dok je gradskom rivalu Fudbalskom klubu Vukovar 1991 dodelila 490.000 kuna, bez obzira što se nalaze u istom rangu takmičenja. Ovo je bio i jedan od razloga posete saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov i Srđana Kolara ovom klubu.

- Ova odluka je diskriminirajuća prema Vuteks-Slogi koji je stavljen u jednu drugu kategoriju bodovanja naspram gradskih rivala Vukovar 1991 što je ponizno i zbog toga su smanjena sredstva. S tim novcima je jako teško da se preživi i očigledan cilj gradske uprave jeste da se ovaj klub ugasi. Danas smo razgovarali sa igračima i upravom i dali im maksimalnu podršku kao što smo i do sada radili. I dalje ćemo stajati iza njih i nećemo dozvoliti da se klub ugasi, prvenstveno zbog toga što Vuteks-Sloga ima tradiciju, a uz taj klub deluje i Škola fudbala „Bubamara“ u kojoj trenira stotinak naše dece. Trening i bavljenje sportskim aktivnostima su važni za razvoj dece i napomenuo sam na sednici da će ovo negativno uticati na razvoj sporta u Vukovaru – pojašnjava svoju reakciju na poslednjoj sednici gradskog veća predsednik Gradske organizacije SDSS Vukovar Srđan Kolar.

Potrebno poboljšanje popratne infrastrukture

Bila je ovo prilika da se predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke dogovore sa upravom kluba oko buduće saradnje.

- Pre svega moramo pronaći finansijska sredstva kako bi klub mogao da opstane. I dalje ćemo insistirati da grad za klub izdvoji neka rezervna sredstva. Nadalje, pokušaćemo da klubu obezbedimo popratnu infrastrukturu poput pomoćnog terena, tribina, održavanja terena, prostorije za fitnes i ostale stvari koje su neophodne da bi jedan trećeligaš funkcionisao. Pomoćni stadion je već urađen, a u toku je natkrivanje tribina što je i uslov za nastavak takmičenja u ovom rangu. Fitnes centar je jedan od projekata koji ćemo takođe pokušati da ostvarimo u narednom periodu – priča Kolar.

Sa situacijom u vezi dodele finansijskih sredstava klubovima upoznata je i saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov.

- Vuteks-Sloga je duži niz godina izložen nepravdi po pitanju finansiranja od Grada Vukovara uprkos odličnim rezultatima. SDSS će na ovom području svakako učiniti sve da se obezbede što bolji uslovi rada za sve članove ovog kluba i Škole fudbala „Bubamara“. Razgovarali smo sa njima o tome šta im je trenutno najpotrebnije i trudićemo se da im u tome pomognemo. Njihovi rezultati su za ponos, ovo je gradski klub koji okuplja veliki broj članova i simpatizera, i nisu nam važni samo rezultati, već i uslovi u kojima igrači treniraju i igraju – kaže Dragana Jeckov.

Klub nema dovoljno sredstava za opstanak u ligi

Fudbalski klub Vuteks-Sloga se trenutno nalazi na poslednjem mestu Treće hrvatske lige Istok što i ne čudi s obzirom na to da imaju ubedljivo najmanji budžet.

- Nama je važno da dobijemo određena sredstva i da se normalno takmičimo u ovom rangu. Jasno je i meni kao funkcioneru kluba i svim ostalim članovima uprave da smo mi u podređenoj poziciji u odnosu na Fudbalski klub Vukovar 1991. Za ovaj rang je potrebno između 400.000 i 500.000 kuna kako bi se opstalo u ligi. Mi smo klub koji u ovoj ligi najmanje daje za plate igrača jer neki klubovi imaju budžet između milion i dva miliona kuna, a mi smo dobili samo 140.000 kuna plus što još nešto nagrecamo za plaćanje troškova struje, vode, gasa i dva trenera pa to sveukupno ispadne oko 170.000 kuna – objašnjava trenutnu finansijsku situaciju u klubu član uprave Đorđe Lukić.

Klub je ove godine dobio uslovnu priliku da se takmiči u ovom rangu takmičenja jer nema pomoćno igralište, natkrivene tribine, ogradu oko igrališta, niti prostor da posle utakmice počasti gostujući tim.

lokalni fudbal korona vuteks-sloga

- Da je neke sreće gradske vlasti bi pogledale i naš teren i dale određena sredstva direktno firmama koje bi to rešavale. Ne tražimo da daju novce direktno klubu, već firmama koje bi izvršile radove. Međutim, na našu sreću, imamo srpsku zajednicu koja već nekoliko godina učestvuje u našim aktivnostima i pomaže nam. Ove godine ćemo pustiti u funkciju pomoćno igralište koje je finansiralo Srpsko narodno veće isto kao i nadstrešnicu. Značajnu pomoć dobijamo i od Samostalne demokratske srpske stranke i Zajedničkog veća opština koji pomažu u alarmantnim situacijama kada nemamo ni osnovne uslove za funkcionisanje – napominje Lukić.

Na polusezoni Fudbalski klub Vuteks-Sloga se pojačao sa četiri nova igrača, a kao najveći problem napominju neefikasnost i nedostatak igrača koji mogu da postignu gol.