Stari sportovi i narodni običaji i dalje privlače takmičare

Manifestacija „Dani zavičaja, folklora i običaja“ održana je juče u Borovu u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine.

Dušan Velimirović 13.06.2022.
Dani zavičaja, folklora i običaja Borovo zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine

Nedelja je ujutro, ali je prostor Sportskih terena „Ozren“ na borovskoj Savulji ispunjen meštanima i gostima koji su došli da se okušaju u starim sportovima ili bar da bodre svoje favorite koji su učestvovali u sportskom delu 13. po redu manifestacije „Dani zavičaja, folklora i običaja“.

Ako neko i dalje neguje običaje svog zavičaja, onda su to definitivno Srbi koji su u drugoj polovini prošlog veka došli u Borovo i okolna mesta sa područja oko planine Ozren i posavskih sela koja se danas nalaze u Bosni i Hercegovini. Dok su takmičari odmeravali snage u starim sportovima, igralištem su odzvanjali zvuci šargije i violine, a gosti su našli osveženje i zaklon od sunca pod šatorima.

- Kao i prethodnih dvanaest i ove godine takmičimo se u igrama koje smo doneli iz naših zavičaja i ovde sa meštanima i gostima iz okolnih mesta, ali i Republike Srpske i Srbije održavamo tu tradiciju živom. Imali smo sreće u prethodne dve pandemijske godine, da u vreme kada održavamo takmičenja mere budu ublažene i da je okupljanje bilo dozvoljeno. Istina, tada je bilo manje naroda, ali je zato sada mnogo više. Ima dosta omladine i dece, kao i starijih građana i nadamo se da će tako biti i ubuduće. Posle sportskog dela imamo kratki kulturno-umetnički program, a nakon toga i ručak za sve učesnike. Ova manifestacija je već postala brend našeg Borova, mnogo nam znači da održavamo našu tradiciju, da mladi znaju kako se nekad igralo na livadama i igralištima kao i da znaju gde su im koreni – pojašnjava predsednik Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine Rajko Lukić.

Što se tiče dela manifestacije zbog kojeg su gosti uglavnom i došli, onog sportskog, takmičari su imali priliku da svoju snagu i veštine oprobaju u nekoliko disciplina. Počelo je omiljenim hobijem lokalnih meštana balotanjem, a nastavilo skokom u dalj iz mesta gde su dominirali nešto vitkiji takmičari. Uporedo se igrao mali fudbal gde su, uz domaćina učestvovali gosti iz Jagodnjaka, Broda iz Republike Srpske i veterani iz Srbobrana.

Pokazao da je najjači u dve discipline

Deca su se takmičila u trčanju u vrećama i nošenja jaja u kašiki, dok su u ovoj drugoj disciplini spretnost okušale i dame. Gosti su najviše uživali u povlačenju štapa, navlačenju konopca i „kraljevskoj disciplini“ bacanje kamena s ramena. U ovim disciplinama videli smo „najjače od najjačih“, a posebno se istakao Siniša Grabovac iz Broda, pobednik u disciplinama povlačenje štapa i kamena s ramena, a sa svojim timom osvojio je drugo mesto u navlačenju konopca, izgubivši u finalu od domaćina.

- Osećaj je fantastičan mada sam ovde već nekoliko godina i uvek sam među tri prvoplasirana takmičara, a iako je konkurencija jaka, nekako se izborim za dobar plasman. Najvažnije za pobedu u ovakvim sportovima je imati spoj genetike, tehnike, snage i iskustva. Inače kod nas u Brodu imamo sličnu manifestaciju koja se naziva „Sokolske igre“ pa učestvujem i tamo. Najnovije su održane pre nekih sedma dana tako da sam redovan u ovakvim takmičenjima. Svaki put se naše Srpsko-sportsko udruženje „Prijatelji“ rado odazove na ovo druženje, ovo su divni domaćini, tako da nam je uvek odlično i bez obzira na plasman, uvek se lepo provedemo – prepričava Siniša svoje utiske iz Borova.

Za ovakve sportove, kao uostalom, i za sve druge, potreban je trening. Na taj način takmičari uče nove tehnike, taktike i jačaju fizički. A kako se „Prijatelji“ pripremaju i kako treniraju, rekao nam je Siniša.

- Uglavnom su to treninzi u kafani. Za kafanskim stolom dižemo flaše i čaše. Šalim se, nemamo posebne treninge, uglavnom smo svi fudbalski veterani. Na ovakvim manifestacijama se trudimo da ispoštujemo domaćine kao i sve organizacije koje nas pozovu. Inače smo udruženje sličnog tipa pa se uvek rado odazovemo pozivima na druženje – zaključuje kroz šalu Siniša Grabovac.