Stvaranje uslova za razvoj i jačanje ženskog preduzetništva

Prekogranični projekat „Ženski biznis HAB“ finansira Evropska unija, a provodi ga Preduzetničko razvojni centar Erdut.

Preduzetničko razvojni centar opštine Erdut žensko preduzetništvo
Konferencija na kojoj je predstavljen projekat "Ženski biznis"

Opština Erdut uskoro će postati centar prekogranične mreže koja će povezivati ženske preduzetnike iz Srbije i Hrvatske. Ideja je to koja bi trebala da zaživi zahvaljujući projektu „Ženski biznis HAB“ finansiranom iz programa prekogranične saradnje Intereg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Vodeći projektni partner je Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut, lokalna razvojna agencija u čijim će prostorijama biti osnovan i u potpunosti opremljen ženski poslovni centar. U saradnji sa partnerom Udruženjem „Promocija zdravog života“ iz Sremske Kamenice cilj je stvoriti uslove za ekonomsko osnaživanje žena u pograničnom području te uticati na razvoj i povezivanje preduzeća koje vode žene.

Više o ovom projektu i aktivnostima u sklopu njega govorilo se na konferenciji za medije koja je održana u Kulturno naučnom centru „Milutin Milanković“ u Dalju.

– Srž projekta je pokretanje ženskog preduzetništva na ovom pograničnom području. Inovativan i pomalo drugačiji projekat od svih koje smo do sada radili, njegova ukupna vrednost je oko 350.000 evra. Odnosi se na žene koje već jesu preduzetnice i one koje će tek to postati. U PORC-u ćemo otvoriti jedan HAB odnosno jezgro na koje će se naslanjati svi drugi centri koji će se baviti istom tematikom. Činjenica je da su žene manje zastupljene u preduzetništvu, odnosno manje je vlasnica i jedino gde ih pronalazimo u većem broju je područje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i seoskih domaćinstava koja se bave turizmom. Najmanje ih imamo u strukturi vlasništva društava sa ograničenom odgovornošću pa smo tragom toga krenuli da pišemo projekat i povežemo se sa velikim gradom koji pruža veće mogućnosti za razvoj preduzetničkih priča – rekla je direktorka PORC-a Bojana Orsić.

Ženama koje žele postati preduzetnice potrebna je edukacija i podrška

Preduzetnice i sve žene koje to žele postati dobiće podršku i potrebne informacije za poslovno napredovanje. Novoosnovani ženski HAB biće smešten u zgradi PORC-a i pružaće razne usluge, pre svega edukaciju neophodnu za realizaciju poslovnih ideja, ali istovremeno značajno će uticati i na žene koje su već preduzetnice i koje žele da razviju i osnaže svoje poslovanje. Tokom pripreme projekta „Ženski biznis HAB“ detektovani su osnovni problemi koji utiču na manji broj žena u vlasničkoj strukturi preduzeća.

– Ženama koje još nisu u preduzetničkim vodama nedostaju elementarna znanja i veštine, iako su odlučne da krenu u neki poslovni poduhvat njima su potrebni poslovni planovi, od ekonomskog planiranja pa nadalje. Osim toga radićemo edukacije žena koje su već preduzetnice, podsticanje povezivanja i razvoja preduzetništva – objašnjava Orsić.

Na području opštine Erdut 10 odsto od ukupnog broja OPG-a je u vlasništvu žena. Zanimljivo je to da lokalnu razvojnu agenciju, ali i komunalno preduzeće u vlasništvu opštine vode žene, upravo su one odgovorne za realizaciju veoma važnih poslova na području opštine Erdut.

– Žene su deo tima koji je dugo godina sa mnom, one su kvalitetni i dobri radnici i mislim da su i hrabrije od nas muškaraca koliko god mi to teško priznali. Zato smatram da je ovo jedna dobra priča i projekat kroz koji će se održati i brojne radionice koje uključuju veliki broj žena. Planira se formirati središte gde bi one mogle da dobiju jako bitne informacija. Ovo je projekat hvale vredan, znamo da su žene teže zapošljiva skupina i ovo je jedan u nizu projekata u našoj opštini koji podstiče žene da pokrenu privatne poslove- zadovoljan je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Preduzetnice će u Novom Sadu imati svoj klub

Vodeći partner na ovom projektu je Preduzetničko razvojni centar Erdut, a partner je Udruženje „Promocija zdravog života“ iz Sremske Kamenice. Zahvaljujući njihovom zajedničkom radu žene koje žele da pokrenu privatni posao kako u Severno-bačkom okrugu u Srbiji tako i u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji u Hrvatskoj imaće značajnu podršku i centre za povezivanje i osnaživanje. Osim ženskog HAB-a u Dalju ovaj projekat podrazumeva i osnivanje ženskog kluba u Novom Sadu.

– Ovo je veoma značajano za žensko preduzetništvo kako kod nas u Srbiji tako i ovde u Hrvatskoj. Mislim da po pitanju žena u preduzetništvu nema mnogo razlike između naših država, u poslednje vreme počelo je da se podstiče žensko preduzetništvo i mi smo odlučili da pomognemo ženama da se ostvare kao preduzetnice. Za početak žena bi trebala da ima nekoga ko joj pomaže u tome da ostvari poslovne ideje, da je podržava porodica i partner, ali i država. Imali smo sreću da imamo sjajne partnere, jer naše udruženje nema iskustva na prekograničnim projektima, ovo nam je prvi evropski projekat – objašnjava predsednica udruženja Sofija Bajić.

Na temelju istraživanja Svetske banke, Srbija je zemlja s visokom stopom nezaposlenosti posebno među ženama. Stoga mala i srednja preduzeća imaju glavnu ulogu u održivom razvoju srpske ekonomije. Hrvatska je, posebno nakon što je postala članica EU, zemlja povoljna za razvoj ženskog preduzetništva, ali potrebno je povećati podršku, edukovati i osnažiti žene. Na osnovu ovih činjenica osmišljen je projekat čiji bi rezultati trebalo da podstaknu razvoj ženskog preduzetništva u pograničnom području Hrvatske i Srbije.