Svečano proslavljen Dan opštine Borovo i Dan škole

Na praznik Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja 22. maja Opština Borovo i Osnovna škola Borovo proslavili su svoj dan.

Dan opštine Borovo naslovna

Nakon dve godine pauze izazvane koronavirusom, Opština Borovo se vratila tradicionalnom obeležavanju Dana opštine. Svečanom sednicom Opštinskog veća uz prisustvo brojnih gostiju načelnik Zoran Baćanović izneo je rezultate koje je opština ostvarila u prethodnom periodu.

-To su upravo oni rezultati kada prođete kroz Borovo pa vidite da je u centru napravljena neka nova zgrada, da je posađeno osamsto sadnica novog drveća, da je Borovo uredno, pokošeno, da je izgrađena nova pešačka staza, da su nam sve ulice osvetljene novom led rasvetom – rekao je Baćanović.

Isto tako, načelnik je istakao kako je Opština Borovo posebno ponosna na subvencije sadašnjim i budućim meštanima iz opštinskog budžeta. Ističu kako je prošle godine kroz mere pomoći poljoprivrednicima, obrtnicima i preduzetnicima te za sufinansiranje kupovine porodičnih kuća u Borovu izdvojeno više od milion i po kuna.

– I dalje smatram da je to novac koji je usmeren na najbolji način pogotovo u ovim vremenima pandemije koronavirusa, kada su bili otežani uslovi rada svim privrednim subjektima. To će sigurno biti smer razmišljanja i u nekom nadolazećem vremenu jer samo tako možemo na kvalitetan i dobar načn graditi Borovo i očekivati da zadržimo ovaj ili imamo još veći broj ljudi i da svi zajedno živimo, radimo i provodimo vreme u Borovu – kaže načelnik.

Dodeljene plakete i povelje

Povodom obeležavanja dana ove lokalne samouprave dodeljene su godišnje nagrade istaknutim pojedincima koji su doprineli razvoju Borova. Povelja je na predlog Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine dodeljena generalnom sekretaru SDSS-a pravniku Danku Nikoliću, za doprinos u oblasti ekonomskog i društvenog razvoja. Nikolić je dva mandata bio predsednik VSNM Opštine Borovo, jedan mandat predsednik Opštinskog veća i pododbora SKD Prosvjeta te dugogodišnji potpredsednik ZUSOP-a. Na predlog Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo plakete za doprinos u oblasti kulture i sporta uručene su atletičarki Melani Bosić i harmonikašu Milošu Đuranović koji se muzikom bavi već 22 godine.

– Ovo je za mene velika životna uspomena, bilo je mnogo osvojenih nagrada, prvih, drugih i trećih mesta, ali danas sam posebno uzbuđen. U svom sam kraju, među svojim ljudima, što je posebna odgovornost – izjavio je Đuranović.

I Osnovna škola Borovo proslavila svoj dan

Svečanom priredbom u sportskoj dvorani pred brojnom publikom i Osnovna škola Borovo je proslavila Dan škole. Ovde sa ponosom ističu kako su škola sa najvećim brojem učenika među svim manjinskim školama u Republici Hrvatskoj.

Osmaci 2 OŠ Borovo Dan opštine Borovo

– Danas imamo 231 učenika, što je blago povećanje u odnosu na prošlu školsku godinu. Naravno da to nisu brojevi kojima smo zadovoljni, ali ohrabruje najava da će nam se nekoliko učenika vratiti iz inostranstva, zajedno sa svojim roditeljima. U idućoj školskoj godini imaćemo opet više od 30 dece za upis u prvi razred, tako da sam pun optimizma – izjavio je direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević.

Na priredbi se već tradicionalno od Osnovne škole Borovo oprostila još jedna generacija đaka, njih 29. Odlukom Učiteljskog veća za đaka generacije u školskoj 2021./2022. godini proglašena je Helena Vučković koja je osam godina svog školovanja imala sve petice, trenira košarku i bavi se literarnim stvaralaštvom.