Sveti Sava proslavljen bez školskih priredbi i svetosavskih akademija

Srbi danas slave Svetog Savu. U svim pravoslavnim hramovima služene su liturgije, kojima su prisustvovali i učenici koji svoju slavu i ove godine nisu mogli da proslave u školama. Učenici Osnovne škole Dalj Svetog Savu proslavili su u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija.

Sveti Sava Dalj
Saborna crkva u Dalju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Savu. Zbog činjenice da koronavirus još uvek ugrožava zdravlje ljudi izostale su svetosavske akademije i školske priredbe koje se svakog 27. januara organizuju u čast ovog prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, diplomate i jednog od najomiljenijih istorijskih ličnosti srpskog naroda.

Proslave Savindana ipak nisu izostale, pravoslavni vernici i učenici sabrali su se u svojim hramovima širom Hrvatske. U hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju nakon liturgije koju su služili daljski sveštenici Nemanja Klajić i Predrag Jelić posvećeni su slavski kolač i žito koji su ove godine pripremili roditelji i učenici 7. razreda Osnovne škole Dalj.

– Danas proslavljamo Svetog Savu koji je slava svih Srba, svih pravoslavnih duša i onih koji vole sebe i svoje bližnje. Po tome smo mi svetosavci učenici Sv. Save prepoznatljivi. Danas smo njegovim molitvama i blagoslovom sabrani jer je i on kao sin velikog župana raškog Stefana Nemanje, sve ostavio i pošao za Hristom. Prosvećivao je srpski narod da bi bili ovo što smo danas. Zato neprestano pozivamo naše škole i decu da dolaze u sveti hram, da postanu dobri i čestiti ljudi, svetosavci. Epidemiološke mere nisu dozvolile da kao prošlih godina ovog sveca proslavimo u školi, pa smo ono što je trebala biti školska priredba svečano obavili ovde u svetom hramu – objašnjava protojerej Nemanja Klajić paroh daljski.

Ovogodišnji svetosavski kumovi učenici 7a razreda

Učenici Osnovne škole Dalj školsku slavu proslavili su pod svodovima pravoslavnog hrama. Ovogodišnji kumovi bili su učenici 7. razreda koji se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Sveti Sava Dalj učenici

– U Osnovnoj školi Dalj tradicija je da se obeleži Savindan, to obično radimo kroz školsku priredbu. Zbog epidemioloških mera prošle i ove godine to nismo mogli uraditi u školi, ali zato kumujemo u crkvi. Veliko je zadovoljstvo da učenici, zajedno sa svojim roditeljima i odeljenskim starešinom neguju ovu tradiciju. Jedina obaveza nas kumova je da kao pravi domaćini pripremimo slavski kolač, žito, vino i sveću. Naravno svima nam je to veliko zadovoljstvo i čast – izjavila je razrednica Sandra Rabrenović.

U Dalju deluje Svetosavska omladinska zajednica

Nakon liturgije i čina osvećenja slavskog kolača i žita usledio je kratki program koji su izveli učenici. Svoj deci okupljenoj u daljskoj crkvi uručeni su prigodni paketi koje je i ove godine obezbedila opština Erdut.

– Moramo da istaknemo odličnu saradnju crkvene opštine sa lokalnom samoupravom i svim srpskim institucijama koje podržavaju i pomažu da se upriliče sve manifestacije i ono što kao crkva organizujemo i radimo tokom cele godine. Osim na naše najmlađe kao što je slučaj danas, mi nastojimo pomoći i starijm ljudima odnosno svima kojima je podrška potrebna. Organizujemo humanitarnu pomoć i to putem naše Svetosavske omladinske organizacije. Prošle godine u februaru smo u Dalju, i to prvi na području naše eparhije Osečkopoljske i baranjske, formirali Svetosavsku omladinsku zajednicu koja ima oko 50 članova i koja deluje pri crkvenoj opštini i čini sve što može za one kojima je pomoć potrebna – istakao je protojerej Klajić.