Svetosavska akademija Eparhije osečkopoljske i baranjske u Vukovaru

Centralna svetosavska akademija u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj održana je 27. januara u Hrvatskom domu u Vukovaru u organizaciji eparhije i Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“.

Nikola Milojević 28.01.2019.
Svetosavska akademija Vukovar episkop Heruvim

Publika koja je do kraja ispunila salu imala je priliku da uživa u jednočasovnom kolaž programu posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju. Manifestacija je počela obraćanjem i pozdravnim govorom vladike Heruvima.

- Smatram da naš narod treba da živi svetosavskim etosom, a to podrazumeva da živi u liturgiju. Suština našeg života na prostorima stradanja na kojima se nalazimo je upravo u crkvi i liturgijskoj zajednici. Tu smo svi jedno sa Hristom, tu se sabiramo i činimo tu sabornost koja je neophodna našem narodu da ostane i opstane na ovim prostorima – kaže episkop Heruvim.

Prvi deo programa bio je duhovnog karaktera, a pored obraćanja episkopa, Mešoviti kamerni hor VSPD-a „Javor“ otpevao je nekoliko duhovnih pesama. Svetosavsku besedu ove godine držao je veroučitelj iz Osnovne škole „Siniša Glavašević“ iz Borova naselja Jovan Sekulić.

- Hrišćanski put za svakoga od nas je trnovit i uzak. Takav put je imao i Sveti Sava. On je izlio svu ljubav koju je skupio na Svetoj Gori na Srbe i Srbiju i nepovratno skrenuo naš put ka carstvu nebeskom – kaže besednik Jovan Sekulić i dodaje da se raduje sa kolikom količinom ljubavi i pažnje deca uče o Svetom Savi na časovima veronauke.

U drugom delu programa su učenici svih razreda Ekonomske škole iz Vukovara izveli dva scenska prikaza iz života Svetog Save, a recitatorke iz ove škole govorile su stihove duhovne tematike. Učenike su pripremile profesorke srpskog jezika Slađana Milješić Ćićić i Mirjana Radišić Balihodžić.

Svetosavska akademija Vukovar recitatori ekonomksa škola

Recitatorke Ekonomske škole u Vukovaru i Mešoviti kamerni hor VSPD-a „Javor“

- Učestvovalo je 14 dečaka i devojčica iz naše škole. Naša je ideja bila da u recitatorskom delu obeležimo 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, a kako je Sveti Sava kao deo naroda odavno pretočen u priče i legende, smatrali smo da bi bilo vrlo lepo da kroz scenski prikaz oživimo i taj duh naroda i ono što oni nose u srcu do danas. Mladima Sveti Sava nije stvar prošlosti i oni se uvek vrlo rado odazivaju na ovakve programe – ističe profesorka Radišić Balihodžić.

Često se na praznik Svetog Save govori o njegovom značaju za vernike srpske pravoslavne crkve, a ove godine govoriće se još i više jer SPC slavi jedan važan jubilej koji je direktno vezan upravo za Rastka Nemanjića.

- Srpska pravoslavna crkva ove godine slavi osam vekova svoje samostalnosti i autokefalnosti, a to možda ove godine treba podvući kao glavni momenat u životu Svetog Save. Pored svega onoga što znamo da je on uradio, da je bio svetitelj, prosvetitelj, književnik i diplomata, on je bio i prvi srpski arhiepiskop. Sveti Sava je uspeo da ostvari samostalnost crkve i bio je njen prvi arhiepiskop sa sedištem u Žiči – govori đakon Srđan Lukić, jedan od organizatora svetosavske akademije.

Praznik Svetog Save je, pored ove centralne akademije, tokom tri dana proslavljen i u svim pravoslavnim crkvama i svim školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Vladika Heruvim ističe da je ponosan na način na koji je u eparhiji obeležen dan kada se proslavlja osnivač srpske pomesne crkve.

- Treba u ovim trenucima biti zadovoljan, ponosan i radostan jer ime Svetog Save se u ovim danima pronosilo širom naše eparhije. Slavilo se njegovo ime, slavile su se njegove vrline koje su bile ispunjene mirom i ljubavlju, a  koji su zračili kroz njegovo celokupno delo. To nam je ostalo u nasleđe da mi kao potomci tog nasleđa pronosimo radost svetosavskog predanja – kaže vladika Heruvim.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.