Tona i po mesa za ishranu bogoslova

Na istoku Hrvatske prikupljena i otpremljena pomoć za Bogosloviju „Sveta Tri Jerarha“ pri manastiru Krka.

manastir Krka Bođirković

Tradicionalna akcija pomoći Bogosloviji „Sveta Tri Jerarha“ pri manastiru Krka organizovana je i ove godine, a u prikupljanju sredstava za kupovinu mesa i mesnih prerađevina učestvovalo je više institucija i pojedinaca.

– Ovo je dvadeseta godina kako organizujemo ovu humanu akciju. Svih ovih dvadeset godina na čelu te akcije je Samostalna demokratska srpska stranka, a ove godine je gradska organizacija iz Vukovara njen koordinator. Uz nas tu su i naših sedam opština, Borovo, Erdut, Trpinja, Negoslavci, Markušica, Šodolovci i Jagodnjak. Tu su takođe i Zajedničko veće opština, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko – sremske županije i grada Vukovara, a akciji su se privatno priključili i gospodin Jovo Vuković i gospođa Dragana Jeckov. Nama je ovo velika čast jer znamo kakva je situacija u Bogosloviji i znamo da im je potreban svaki vid pomoći. Ova hrana je veoma važna za njih jer obezbeđuje prehranu tokom dobrog dela godine – istakao je predsednik vukovarske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

Put Dalmacije otpremljeno je oko tonu i po mesa i mesnih prerađevina iz Mesnice „Bođirković“ iz Borova gde je ova količina besplatno obrađena i prerađena. Vrednost ove donacije je oko 22 hiljade kuna. Pored mesa Bogosloviji je donirana i određena količina jestivog ulja.

– Nakon mog odlaska iz Dalmacije aktivno učestvujem u ovoj akciji za našu Bogosloviju u manastiru Krka. Ova pomoć je od velikog značaja, od samog otvaranja Bogoslovije do dana današnjeg, naša zajednica iz ovoga kraja nesebično se trudi da pomogne radu Bogoslovije jer ona je tamo čuvar naše vere, tradicije i kulture zajedno sa našim manastirima i crkvama koji se nalaze na teritoriji Eparhije dalmatinske.  Zato se zahvaljujem svima koji aktivno učestvuju u prikupljanju ove pomoći i koji ovim činom pokazuju veliki trud i ljubav – napomenuo je vladika osečkopoljski i baranjski Heruvim.

manastir Krka Bođirković učesnici akcije
Učesnici akcije

Pomoć je velika sigurnost u obezbeđivanju hrane za najmanje jedno polugodište, a uz još neke druge akcije koje se organizuju, da li pojedinačno ili preko različitih organizacija, hrana se obezbeđuje za znatno duži period.

– Prikupljena pomoć je od velike koristi našim učenicima i školi i sa ovom donacijom lakše možemo organizovati rad naše Bogoslovije kada je prehrana učenika u pitanju. Takođe, pomoć dobijamo i od naših opština iz Dalmacije koji su poučeni dobrim primerom odavde odlučili da nam pomognu u skladu sa svojim mogućnostima – rekao je iguman manastira Krka Sevastijan.

Trenutno Bogosloviju „Sveta Tri Jerarha“ pohađa 31 učenik koji dolaze iz različitih krajeva, najviše iz Bosne, Dalmacije, Srbije, a tri učenika su i sa vukovarskog prostora.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.