Tradicionalna nošnja Dalmatinske zagore svedok prošlosti Srba

U opštini Biskupija predstavljen projekat „Očuvanje tradicionalne srpske narodne nošnje i običaja Srba Dalmatinske zagore”

Naše ognjište projekat naslovna

Udruženje „Naše ognjište” iz Knina predstavilo je projekat „Očuvanje tradicionalne srpske narodne nošnje i običaja Srba Dalmatinske zagore” koji će se provoditi tokom narednih šest meseci u partnerstvu i uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća. Predstavljanje je održano u prostorijama opštine Biskupija u prisustvu predstavnika srpske zajednice i jedinice lokalne samouprave.

Prezentaciju projekta održali su predsednica udruženja „Naše ognjište” i voditeljka projekta Ojdana Vještica, saradnica na projektu Vanja Gugo, savetnik u Centru za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća Saša Ležaić i saborska zastupnica Anja Šimpraga.

Ojdana Vještica istakla je kako je kroz ovaj projekat planirano budućim korisnicima preneti znanja i veštine tkanja na tkalačkom stanu, šivenja narodnih nošnji, izrade preciznih tehnika vezenja na košuljama i četverokuke koja se prišiva na etno pojaseve, ženske zobune i duge haljine, te izrada etno nakita. Za ovu namenu nabavljena je i nova mašina za izradu veza u vrednosti od 41.000 kuna, a u planu je i angažman profesionalnog dizajnera.

– Takođe nam je u planu nabavka osnovnog materijala za izradu nošnje te kupovina prenosnog računara koji nam je potreban za administraciju projekta, ali i sve ostalo vezano za radionice u projektu. U planu nam je da na ovaj način kroz različite radionice obučimo oko dvadeset žena, a po okončanju projekta kroz kulturne manifestacije i u sklopu izložbe prikazaćemo sve rukotvorine koje žene budu napravile – pojasnila je Vještica

Pored navedenih radionica za izradu narodne nošnje provodiće se i edukativne radionice za članove Udruženja, a na temu pripreme projekata u području očuvanja i negovanja nacionalnih, kulturnih i drugih tradicija i običaja pripadnika srpske nacionalne manjine, te predavanja na temu o dolasku Srba na ovo područje. U sklopu programa izradiće se i publikacija „Srbi Dalmatinske zagore od glave do pete“.

Prvi projekat ovakvog tipa

Saša Ležaić iz Srpskog narodnog veća izrazio je zadovoljstvo lokalnom inicijativom te istakao kako su sprovođenje edukativnih radionica o pisanju projekata, kao i nove ideje i projekti uopšteno, jedna od potvrda održivosti udruženja.

– Ovo je prvi projekat ovakvog tipa u ovom delu Dalmatinske zagore koji se tiče kulture, a koji je finansiran direktno putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Mi Srbi u ovim krajevima bogati smo kulturom i kulturnim nasleđem koji nisu od juče već traju vekovima, i moramo izaći iz svojevrsne izolacije i negativne medijske slike kojima se večito ističe neka negativna percepcija mrtvog kraja, loše demografske slike i sl. Upravo zbog toga su nam ovakvi projekti od velikog značaja – naglasio je Ležaić

Saborska zastupnica Anja Šimpraga istakla je da će se kulturne aktivnosti Srba na ovom području i dalje podržavati od strane srpskih predstavnika i institucija.

– Srpsko narodno veće svake godine određeni deo sredstava povlači iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i, zavisno od potreba na terenu, zajedno sa udruženjima namenski raspoređuje ta sredstva. Ove godine mogućnost za provođenje projektnih aktivnosti ostvarilo je udruženje „Naše ognjište” i ono što je posebno važno naglasiti jeste da ćemo, pored doprinosa u očuvanju kulture i običaja Srba u ovom delu Dalmacije, kroz narednih šest meseci u čitavu ovu priču uključiti određeni broj žena čiji je položaj i dalje nezavidan u današnjem društvu. Nastojaćemo da programske aktivnosti produžimo i u budućnosti, da što više žena bude uključeno, ali i da nakon svega ovoga imamo nešto što ćemo ostaviti svojoj zajednici, a to su i publikacija i narodne nošnje i sve ono što će proizaći iz ovog projekta – naglasila je Šimpraga.

Vrednost projekta iznosi 120.000 kuna, a njegov cilj je očuvanje kulturne baštine i običaja Srba kroz obnovu i promovisanje tradicionalne srpske nošnje Dalmatinske zagore, kao opipljivog i vidljivog svedoka prošlosti Srba na ovom području.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.