Tribina za poljoprivrednike o najnovijim zakonskim izmenama

Nedavno izglasani zakoni o poljoprivrednom zemljištu i o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu poljoprivrednici su dugo i s nestrpljenjem iščekivali, a ovim povodom u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci održana je 26. marta javna tribina.

Nikola Milojević 27.03.2018.
tribina sdss poljoprivreda zakon o poljoprivrednom zemljištu ruralni razvoj rh

Na tribini su posetiocima govorili brojni predavači iz ministarstva poljoprivrede koji su zemljoradnike i vlasnike OPG-ova upoznali sa najnovijim zakonskim izmenama, ali sa uvek aktuelnim Programom ruralnog razvoja RH.

- Nema sumnje da je poljoprivreda najvažnija grana Vukovarsko-sremske županije i mi smo prosto želeli da ljudi imaju informacije o ovim aktuelnim temama. Iz ministarstva poljoprivrede su nam omogućili da naši poljoprivredni proizvođači dobiju pravu informaciju o aktuelnim konkursima, podsticajnim sredstvima ili zemljištu. Bitno da je poljoprivrednici što bolje pripreme kako bi mogli da povuku što više sredstava ili da dobiju zemlju, a sve u svrhu razvoja što je od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu, kaže predsednik županijske organizacije SDSS-a, koja je bila organizator tribine, Dušan Jeckov.

Ove teme pobudile su veliki interes kod poljoprivrednika pa je skupštinska sala SDSS-a bila do kraja ispunjena, a tribina je potrajala dva i po časa. O novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu govorio je pomoćnik ministra Milenko Živković, zakon o OPG-ima obrazložio je Dalibor Janda iz ministarstva, a o ovim pitanjima govorile su i voditeljka službe za poljoprivredno zemljište Snježana Kraml i voditeljka odeljenja za politiku poljoprivrednog zemljišta Silvija Runje. Na tribini je učestvovala i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Za ruralni razvoj 2,4 milijarde evra

tribina sdss  poljoprivreda dušan jeckov dragana jeckov milenko živković krešimir ivančić

Milenko Živković, Krešimir Ivančić, Dušan Jeckov i Dragana Jeckov

Program ruralnog razvoja RH od 2014. do 2020. godine sadrži brojne mere koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unapređenje života u ruralnim područjima. O ovom programu govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede iz Uprave za ruralni razvoj Krešimir Ivančić.

- Program ruralnog razvoja je i mnogo više od podizanja konkurentosti. Tu možemo govoriti o projektima koje koriste jedinice lokalne samouprave, a upravo je jedan konkurs završio pre nekoliko dana koji se odnosi na izgradnju dečjih vrtića, sportskih igrališta ili vatrogasnih domova. Kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji tu su mere 4 i 6 koje su vrlo interesantne jer procenat povrata iznosi 50, odnosno 70 odsto sa iznosima investicija između 300 i milion evra, kaže Krešimir Ivančić i dodaje da je kroz ovaj program na raspolaganju 2,4 milijarde evra za period od pet godina.

Poljoprivrednike najviše zanimala raspodela državne zemlje

Posetioce tribine su pored pitanja o merama iz Programa ruralnog razvoja zanimale i broje druge stvari iz domena poljoprivrede. Vlasnike OPG-a zanimalo je ponajviše raspodela državne zemlje nakon nedavno izmenjenog zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim je nadležnost nad državnom zemljom ponovo vraćena opštinama i gradovima koji su dužni u skorije vreme izraditi program raspolaganja zemljom.

Poljoprivrednici su zbog dosadašnjeg lošeg iskustva izrazili strah da će dobar deo zemlje opet otići velikim proizvođačima.

Stočare je, sa druge strane, zanimala njihova situacija prema kojoj su brojni od njih dobili državno zemljište još 2015. godine, ali neki do danas nisu potpisali ugovor ni ušli u posed zemlje koju su dobili. Predstavnici ministarstva objasnili su da će se taj postupak ubrzo okončati i da ova zemlja neće ponovo na konkurs.