Trpinjci ubedljivi i na šahovskom turniru ZVO-a

Šahovski kup Zajedničkog veća opština pokrenut je prošle godine sa idejom međusobnog povezivanja šahovskih ekipa, ali i sportskog nadmudrivanja.

KUP ZVO šah

Šah je igra koja je prilično popularna i rado igrana u mestima Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, a šahovski klubovi i dalje su aktivni i u mestima sa većinskim srpskim stanovništvom. Zbog njihovog međusobnog druženja, povezivanja, ali i sportskog nadmetanja Zajedničko veće opština od prošle godine je pokrenulo jednodnevni Kup pod nazivom „C4“. Nakon prošlogodišnjeg turnira održanog u prostorijama ZVO-a u Vukovaru, ovoga puta domaćin šahistima bio je ŠK Trpinja u čijim su se prostorijama igrači okupili 17. decembra.

– Imamo sedam ekipa kao i prošle godine što je dobro. Neki su odustali ili su bili zauzeti, a neki novi su došli. Turnir se igra na sedam kola, svako protiv svakog. Igramo tempo od deset minuta plus pet sekundi na potez. Takmičenje obično prolazi bez većih problema jer poenta svega je druženje. Svi se mi međusobno poznamo. Voli naravno svako da pobedi, ali ovde bude dosta i remija, salonski što bi se reklo. Nekada smo imali ligu Zajedničkog veća opština, sada imamo turnir i to je dobro, da se makar jednom godišnje okupimo – ističe dugogodišnji šahista, a na takmičenju glavni sudija i voditelj turnira Jovo Dokmanović.

Poznato je da Šahovski klub Trpinja trenutno najbolje stoji zbog jake šahovske škole i jakih liga u kojima se takmiče tako da su domaćini na turniru „C4“ nastupili sa čak tri ekipe od kojih su dve zauzele prva dva mesta. Treće mesto zuzeli su šahisti bobotskog Borca, a dalje u plasmanu poredali su se Negoslavci, Sloga iz Borova, treća ekipa iz Trpinje te Markušica. Pojedinačno na tablama najbolje rezultate ostvarili su šahisti Aleksandar Mudrinić, Milutin Milošević, Veliša Mladenović i Miroljub Maširević. Nakon više od tri i po sata šahovskih seansi i međusobnog nadmudrivanja na kraju je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić najboljima dodelio pehare i diplome, a deci i klubovima učesnicima zahvalnice. Posle je usledilo i druženje za koje većina takmičara smatra da je i najvažniji segment turnira.

– Ovo su revijalna takmičenja koja nam pomažu da se okupljamo, družimo i stvaramo šahovsku zajednicu iz koje će se jednog dana izroditi nešto više, a to govorim u smislu nekih mlađih šahista. Takvu situaciju imamo sad u Trpinji gde postoji sjajna generacija dece od kojih će sigurno nešto biti. I mi u Negoslavcima nastojimo da animiramo decu i taman smo oformili jednu grupu najmlađih pa je došao koronavirus koji nam je malo poremetio planove – kaže učesnik turnira i predsednik ŠK Negoslavci Miodrag Mišanović.

Trpinja ima 23. šahistu u Evropi

U pobedničkoj ekipi ŠK Trpinja nastupio je i na kraju podigao pehar internacionalni majstor Novak Pezelj koji se samo dan ranije vratio iz Zagreba sa Evropskog prvenstva u ubrzanom i brzopoteznom šahu sa veoma značajnim rezultatima.

Novak Pezelj ŠK Trpinja
Novak Pezelj

– Rapid je bio podeljen na dva dana i tamo sam zabeležio manje zapažen rezultat. Imao sam peh da u poslednja tri kola nisam imao snage da izguram do kraja i izvukao sam samo pola boda, iako sam iz prvih osam kola izvukao 6,5 bodova što je bilo fantastično. Na kraju sam završio oko 60. mesta što opet nije loše. Kada se igrao blic bolje sam rasporedio svoju energiju i imao sam odličan finiš sa poslednje tri pobede u isto toliko partija što me je dovelo do 23. mesta od oko 550 učesnika i više od 60 velemajstora koji su tamo igrali. Prezadovoljan sam na kraju sa rezultatom i mogu da kažem da mi je ovo lično najveći uspeh – kaže ovaj Somborac koji je ranije igrao i u Borovu i Bijelom Brdu, a poslednjih godina se skrasio kao igrač u Trpinji.