U Belom Manastiru izloženo preko 130 primeraka ženskih marama

U novouređenom prostoru Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru u nedelju 15.maja održana je izložba marama.

Stana Nemet 16.05.2022.
Izložba marama Beli Manastir

U organizaciji Srpskog udruženja žena „Dukat” i SKUD Jovan Lazić iz Belog Manastira održana je izložba marama, odevnog i ukrasnog detalja koji koriste žene. Na ovoj izložbi marama, koje su dosta dugo važan deo ženske mode, bilo je izloženo više od 130 primeraka.

Pred prepunom salom kako žena tako i muškaraca o izložbi su govorile predsednica SUŽ Dukat Radmila Ognjenović i predsednica SKUD Jovan Lazić iz Belog Manastira Svetlana Pešić.

Kroz istoriju, marama je imala različita imena, menjala izgled i svrhu i postala sastavni deo odeće. Nosila se i u selu i u gradu, ali na različite načine i sa različitim značenjima. U selu je njena upotreba bila zadana običajima i tradicijom, a u gradu je bila stvar mode i imala slobodniju upotrebu.

- Marama kao deo ženske mode govori sada, ali i nekada davno je taj detalj govorio, i o bračnom i društvenom statusu žena - objasnila je predsednica SUŽ Dukat Radmila Ognjenović.

Izložene su različite marame koje su iz ormara izvukli i stari i nešto malo mlađi ljubitelji tradicije i korena nošenja marama. SKUD „Jovan Lazić” poseduje bogati fond tradicionalnih marama baranjske srpske nošnje kao i onih povezanih uz koreografije narodnih igara koje ovo društvo neguje.

Predsednica SKUD-a „Jovan Lazić” Svetlana Pešić je objasnila na koji način su naše pretkinje nosile marame, i šta su one tačno govorile, jer svaka marama i način vezanja te ukrasi na njoj govore o tome da li se radi o devojci, udanoj ženi ili udovici.