U biskupijskom vrtiću „Sunce” obeležili Nedelju deteta

U područnom vrtiću „Sunce“ u opštini Biskupija, Udruženje „Žene kosovske doline“ je zajedno sa partnerima organizovalo volontersku akciju sadnje biljaka.

Vaska Radulović 13.10.2023.
Vrtić sunce Biskupija

Volonteri udruženja Žene Kosovske doline” u saradnji sa opštinom Biskupija, roditeljima dece te zadužbinom „Kajo Dadić” iz Splita, sproveli su volontersku akciju uređenja dvorišta u vrtiću Sunce u Biskupiji. U nedelji kada je svaka aktivnost bila usmerena ka deci, njihovom lepšem i kvalitetnijem odrastanju, jedna od akcija bila je i sadnja lekovitog bilja i povrća koje su deca, u dvorištu svog vrtića, zasadila udruživši snage sa svojim roditeljima. Bila je to prilika da, kroz igru i druženje, steknu još jedno životno iskustvo, ali i vreme na kvalitetan način provedu sa svojim vršnjacima i roditeljima u prirodi.

- Svaka akcija koja se radi sa decom ili je posvećena deci, upravo kao i Nedelja deteta, posebno nam je važna. Srećni smo što imamo mogućnost da nastavimo kontinuitet lepih aktivnosti koje sprovodimo u vrtiću od samog njegovog otvaranja na području naše opštine. Naše Udruženje ostvarilo je dvogodišnji projekat „Volonterski centar Dinara”, u kojem su nam partneri opštine Biskupija, Ervenik, Kistanje i Kijevo, i sa realizacijom smo simbolično krenuli ovde u vrtiću, želeći da pokažemo kako su nekada samo dobra inicijativa i dobra volja dovoljni da se pokrene pravo malo čudo, kao što je čudo i ovaj naš vrtić. Zajedno sa roditeljima i decom došli smo da oplemenimo vrtićko dvorište. Vrtić „Sunce” uvršten je u kategoriju ekoloških vrtića, i zato smo im doneli različite biljke, sadnice koje će oni nastaviti da neguju. Tako ih ujedno učimo da budu odgovorni prema prirodi i da odrastaju u duhu ekologije – kaže voditeljka pomenutog udruženja Radmila Berić, ističući kako civilni i javni sektor, u saradnji sa javnim ustanovama, mogu učiniti mnogo kako u svojoj zajednici, tako i čitavom društvu.

Akcija ovakvog tipa nije prva koja se sprovodi ni u opštini Biskupija ni u novootvorenom vrtiću „Sunce”. Pre godinu dana u dvorištu vrtića deca su zasadila i svoja prva stabla. Po nepisanom pravilu logično je bilo, kažu, da to budu stabla autohtonih vrsta, upravo ona koja koja se simbolično vezuju za Dalmaciju i čije će plodove, nadaju se, kroz neko vreme ubirati nove generacije vrtićke dece.

- Izbor sadnica je bio logičan, jer su sve to voćke koje su našoj deci dobro poznate. Tada smo zasadili mladice badema, oraha, smokve, masline, i one sada već lagano napreduju i krase ovaj naš krajolik. U ovoj akciji planirali smo da to bude lekovito bilje, ali i povrće koje deca imaju priliku videti u svojim porodičnim vrtovima, baštama. Pored ruzmarina, lavande, doneli smo im sadnice salate, kupusa, ali i mladi luk, visoke gredice te sve moguće alatke prilagođene njihovom uzrastu neophodne za kopanje, sadnju, zalivanje. Posebna je radost, kako nama tako i deci, što u svemu tome učestvuju i njihove mame, tete iz vrtića, i zahvalni smo im što su uvek tu da nas podrže kad zatreba – poručuje predsednica Udruženja žena kosovske doline Radmila Berić.

Bez novih naraštaja nema budućnosti

vrtić biskupija tekst

Dvorište vrtića „Sunce“ u Biskupiji, koji kroz redovan desetočasovni program pohađa dvadeset i dvoje dece sa područja ove opštine, opremljeno je modernim rekvizitima, a zadatak javnog i civilnog sektora je da im pruže i što više sadržaja kroz koji će učiti i o životu u ruralnim krajevima iz kojih potiču. Prednost odrastanja u manjim sredinama, prirodno okruženje, ali i zajednički napor lokalne zajednice i udruženja koje deluje na području Biskupje, da se deci obezbedi što srećnije i kvalitetnije detinjstvo, izrazito su važna stavka u njihovom odrastanju, poručuje direktorica centralnog vrtića iz Knina.

- Vrtić „Sunce” u Biskupiji područni je odel dečjeg vrtića „Cvrčak” u Kninu. Ovo je druga godina kako smo krenuli sa radom ovde na području opštine Biskupija i trenutno imamo upisanih dvadest i dvoje dece mešovitog uzrasta, dakle uzrasta od treće do šeste godine života. Sva dece pohađaju redovan program, jednak onome koji se sprovodi u centralnom vrtiću. Kroz Nedelju detata imali smo različite aktivnosti poput druženja sa ostalim grupama, učenje o pravima dece, saradnju sa roditeljima, radionice dečijih poruka svetu i slično. Ono što je posebno važno za ovaj vrtić jeste prvenstveno njegovo mesto, lokacija na kojoj deca imaju mnogo više prostora i mogućnosti za boravak u prirodi nego što je to slučaj u gradskim, urbanijim sredinama. Deca ovde imaju predivno okruženje koji zajedno uređujemo, ali i sam objekat koji je opremljen po najvišim standardima, apsolutno prilagođen njihovom uzrastu. Na svemu tome zahvalini smo prvenstveno opštini Biskupija, koja je nastojala da se ova ustanova otvori, koja nas podržava u svemu za šta im se obratimo, ali isto tako i udruženju „Žene kosovske doline” koje je uvek sa nama kroz ovakve akcije - poručuje direktorka centralnog vrtića „Cvrčak” iz Knina Mara Barić.

Svesni su toga i u opštini Biskupija, jednoj od četiri sa većinski srpskim stanovništvom u Dalmaciji, gde su posebna pažnja i briga usmereni na najmlađe generacije.

- Generalno kod nas su svima „puna usta” te starije generacije, jer su opštine većinski naseljene stanovništvom te starosne dobi, ali hvala Bogu imamo i dosta dece, dosta maloletnika, i mi posebno vodimo računa o svima njima. Dakle počevši od novorođenčadi pa sve do onih punoletnih. Prošle godine smo otvorili ovaj naš vrtić čiji se opstanak finansira na mesečnom nivou. Potom su tu deca osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta koje pomažemo na način da im finansiramo kupovinu školskih udžbenika, radnih sveski, prevoz srednjoškolaca do gradova u kojima im se škole nalaze i sve ono što su neke njihove osnovne potrebe. Tu su i stipendije za studente gde, u poslednjih pet godina, odobravamo sredstva u iznosu od 165 evra mesečno za svakog studenta sa područja naše Opštine – ističe načelnik Biskupije Milan Đurđević.

A cilj je, kako ističu u Biskupiji, više nego jasan. Bez novih naraštaja nema ni svetlije budućnosti za ove krajeve.

- To je osnov našeg opstanka. Bez dece, omladine, bez novih generacija ne možemo ništa planirati niti dati neku perspektivu postojanja opštine čak ni za narednih deceniju ili dve. Cilj nam je zadržati mlade ljude ovde, osigurati im sve uslove za školovanje, usavršavanje, a potom i samo zaposlenje. Izuzetno je važno da naša deca ovde, u ovim seoskim sredinama, imaju što bolje uslove za odrastanje, jednake onima koje uživaju njihovi vršnjaci u gradovima. To je, dakle, prvo rana socijalizacija, da se deca ne susretnu sa sistemom obrazovanja i odgoja tek kad krenu u prvi razred škole, već da sve to prolaze od najranijeg detinjstva i u društvu svojih vršnjaka – poručuje Đurđević.

I zato im pažnju treba posvetiti ne samo u Nedelji deteta, već u svakoj nedelji tokom godine. Jer kao što i dečija pesma kaže : „Cveće je ukras bašte, a deca su, ipak, ukras sveta”.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.