U Borovu igrala mađarska, ukrajinska, bugarska i srpska kola

U Borovu je 22. juna održana 20. Međunarodna smotra folklora koja je okupila društva iz Hrvatske, Srbije, Bosne, Bugarske, Mađarske i Ukrajine.

Nikola Milojević 24.06.2019.
Smotra folklora Borovo 2

Prethodnih 19 puta, Međunarodna smotra folklora održavana je na letnjoj pozornici u Borovu. Tako je trebalo da bude i ovoga puta, međutim zbog pljuska koji je pao, manifestacija je u poslednjem trenutku prebačena u dvoranu borovske osnovne škole. Osim tog detalja i novih gostiju, sve je bilo isto kao i ranijih godina. Cilj svega bio je prikazivanje različitih običaja, kultura i tradicija. Organizatori smotre bili su Opština Borovo i domaće Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“.

- Hteli smo da ovaj festival bude kvalitetniji i da na njemu nastupe predstavnici država koje do sada nisu nastupale na našoj smotri. Posebno zato što je ovo jubilarna, dvadeseta manifestacija po redu. Ovaj festival je kvalitetan po izvedbama KUD-ova, po različitim nošnjama i po svemu onome što nismo imali priliku da vidimo ranijih godina. Značaj ovog festivala je u tome što na njemu imamo priliku da na jednom mestu vidimo druge običaje. Nama iz ovako malog mesta, kao što je Borovo, je izuzetno drago što možemo održati jedan ovakav festival foklora. Nadamo se da će naši gosti odneti iz Borova jednu lepu uspomenu – kaže predsednik Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ Rado Bosić.

Na bini u školskoj dvorani nastupilo je sedam kulturno-umetničkih društava sa ukupno više od dve stotine učesnika. Festival je otvorila dečija folklorna grupa domaćeg KUD-a, a zatim su se na bini pojavili folkloraši sa Fakulteta za kulturu i umetnost iz Užgoroda u Ukrajini.

Smotra folklora Borovo

Srpsku kulturu zatim su predstavili članovi KUD-a „Đoko Patković“ iz Bobote, a mađarsku fokloraši Kulturne grupe „Biserni buket“ Sarkoza. Na festivalu su još nastupili i fokloraši SKPD „Prosvjeta“ iz Obudovca, FA „Atanas Mančev“ iz Burgasa u Bugarskoj kao i članovi SKC-a „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole u Republici Srbiji.

- Došli smo ovde danas i svi su nas srdačno dočekali. Po prvi put smo ovde, iako smo pre nekoliko godina gostovali u Veri, a pre desetak dana i u Jagodnjaku. Mi se inače prvenstveno bavimo radom sa folklornom sekcijom, ali pored nje imamo i dramsku sekciju sa značajnim rezultatima. U našem društvu imamo četiri dečije sekcije, jednu veteransku i prvi ansambl koji je u Borovu odigrao „Igre iz Bačke“. Ukupno imamo nekih dve stotine članova i nosioci smo mnogobrojnih priznanja, kako u pokrajini tako i u republici - ističe Damir Šipovac iz Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole.

Manifestaciju je zatvorio prvi ansambl KUD-a „Branislav Nušić“ koji je za ovu priliku pripremio i uvežbao poznatu koreografiju „Igre iz Resave“. Međunarodnu smotru foklora finansijski su pomogli Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Vukovarsko-sremska županija, Zajedničko veće opština kao i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.