U Borovu prikazan život vladarki iz dinastije Nemanjića

SKD „Prosvjeta“ Borovo organizovala je program povodom Međunarodnog dana žena u sklopu kojeg su održane radionice naziva „Na srpskom dvoru iz ženskog ugla“.

Jadranka Jaćimović 12.03.2021.
vladarke dinastija Nemanjić

Bogata srpska istorija bila je inspiracija za martovski program koji je organizovao pododbor SKD Prosvjete Borovo. „Na srpskom dvoru iz ženskog ugla“ naziv je edukativne i veoma zanimljive radionice koju su osmislile žene okupljene u ovom pododboru. Predsednica borovske Prosvjete Radmila Latas objašnjava da je reč o interaktivnom druženju koje dočarava razne segmente iz života vladarki iz srpske dinastije Nemanjića.

- Ove nedelje radionice su posvećene samo damama, a u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Od kako se zadnjih decenija vratio običaj obeležavanja školske slave Svetog Save i našeg najpoznatijeg Nemanjića zaintrigirala nas je ta dinastija i želimo da je prikažemo iz ženskog ugla. Na radionicama pričamo o vladarkama ove dinastije, a pored toga što želimo prikazati kakav je to život vladarki na srpskom dvoru. Želimo prikazati i ostale situacije sa dvora kako se tada plesalo, kako se jelo i oblačilo tako da će svaka dama dobiti dvorski jelovnik sa receptima koje može da proba kod kuće – priča Radmila Latas.

Bilo je ovo pravo osveženje kada su u pitanju programi posvećeni Međunarodnom danu žena, ne samo da su predavačice prisutne upoznale sa značajnim podacima iz srpske istorije, nego su mirisima hrane, muzikom, garderobom i nakitom učesnice odvele na srpski dvor.

Detaljima i zanimljivostima koji se ne mogu pronaći u udžbenicima iz istorije vešto je oživljena atmosfera sa srpskih dvorova gde su svoj trag ostavile i žene o kojima je mnogo manje podataka nego o srpskim vladarima. Tri predavačice skrojile su zanimljivu priču, vešto povezale neuobičajene podatke i zahvaljujući istorijskim podacima i narodnim predanjima prikazale život vladarki iz perioda Nemanjića.

- Te informacije se ne mogu odjednom pronaći, to je ipak rad od više godina, čitanja knjiga i razne literature. Svaka od voditeljica predstavila je jedan deo. Profesorica istorije Mirjana Oreščanin koja je naš supervizor za istorijske podatke, Zorica Kovačević nam je pripremila muziku i plesne korake koje ćemo danas pokušati da naučimo, Sanja Spasojević je uredila jelovnik, a kostime i nakit smo izradile same. Napravili smo medenjake koji su tada bili česta poslastica, zatim čaj sa cimetom i zanimljivim začinima jer želimo da sve zamiriše i da se čuje muzika kao na dvoru srpskih vladarki. Na kraju ćemo napraviti nakit koji će učesnice poneti kući – kaže Radmila Latas.

Nemanjići imali 16 vladarki

O ženama iz srpske loze Nemanjića u uvodnom delu govorila je profesorica istorije Mirjana Oreščanin koja ističe da je za vreme vladavine Nemanjića od 1166. do 1371. godine bilo 10 vladara i 16 vladarki.

- Dvojica vladara su se ženila dva puta i to Stefan Prvovenčani i Stefan Dečanski, kralj Milutin čak pet puta, a neki izvori kažu i sedam puta. Mi ćemo večeras govoriti o njegovih pet žena, a naročito o Simonidi. Iz ove perspektive njena se priča sasvim razlikuje od perspektive vremena u kojem je živela. Udali su je sa samo pet godina i to za kralja koji je pre nje imao već četiri braka i odraslu decu, ali njeni roditelji su je dali kao zalog mira. Ona je sve one teritorije i oblasti koje je kralj Milutin osvojio vojskom donela u miraz i na taj način postala je najmlađa srpska kraljica i na srpskom dvoru živela je do svoje 26 godine - rekla je Mirjana Oreščanin

Na samom početku profesorka Oreščanin probudila je veliko interesovanje i pokazala koliko se retko priča, a mnogi zbog toga i malo znaju o tome ko su bile i kako su živele žene koje su rađale prestolonaslednike, koje su bile deo političkih trgovina te donosile mir, gradile pravoslavne hramove i značajno uticale na tok srpske istorije.

Život žena srpskih vladara dočaran je na specifičan način tako su sve učesnice plesale istim koracima kako su to činile i značajne žene iz naše istorije, kušale hranu koja se jela na dvoru, a zatim pokušale da izrade nakit sličan onome kojem nisu odolele ni dame iz nama daleke prošlosti.

vladarke dinastija Nemanjić tekst

Ovo je bilo prvo dešavanje koje je borovska „Prosvjeta“ nakon duge pauze od gotovo godinu dana uspela da organizuje i uskladi sa epidemiološkim merama. Zbog velikog interesovanja radionice su održane nekoliko puta.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde i što imamo priliku da konačno prisustvujemo nekim događanjima pa i ovako uz sve epidemiološke mere. Veoma sam radoznala i zanimam me ova tema koja je zanimljiva. O ženama iz dinastije Nemanjića zaista ne znam puno i ovo je sjajna prilika da nešto novo saznamo i da se na ovaj način edukujemo – rekla je Desa Jankov jedna od učesnica radionice održane 11. marta u prostorijama SKD „Prosvjete“ u Borovu.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.