U Borovu svečano proslavljen Dan opštine i Dan škole

Opštinsko Veće u Borovu prvi put je konstituisano 22. maja 1997. godine, čime je ovo mesto po četvrti put u svojoj istoriji dobilo status samostalne opštine. Ovaj datum od tada se proslavlja kao Dan opštine, ali i kao Dan tamošnje osnovne škole.

Dan opštine Borovo

Nakon kratkog prijema u opštinskoj zgradi, Dan opštine Borovo obeležen je svečanom akademijom na kojoj su se okupili brojni gosti i predstavnici društveno-političkog života ove opštine, ali i šire zajednice. Na akademiji su govorili predsednik opštinskog Veća Srđan Jeremić, saborska zastupnica Dragana Jeckov i opštinski načelnik Zoran Baćanović koji je podsetio na sve ono što je ovde urađeno u prethodnih godinu dana.

U prošloj godini Opština Borovo ostvarila je budžet od 16,7 miliona kuna što je rekordni iznos u poslednjih 22 godine koliko ova opština postoji. To je posledica izmena zakona i reorganizacije poreznog sistema Republike Hrvatske, ali sa druge strane to je rezultat i ugovorenih projekata sa resornim ministarstvima i izvorima finansiranja iz Evropske unije.

– Završili smo izgradnju kanalizacione mreže ukupne dužine od 38 kilometara, a ovaj višegodišnji projekat vredio je skoro 100 miliona kuna. Prošle godine imali smo još dva višemilionska projekta, a značajni su za našu opštinu. Jedan od njih odnosio se na izgradnju reciklažnog dvorišta od 2,5 miliona kuna, a drugi na energetsku obnovu zgrade dečijeg vrtića u koju je uloženo 2,4 miliona kuna.  Prošle godine saniran je i državni put koji prolazi kroz selo u dužini od pet i po kilometara.  Taj projekat je finansiran sredstvima Hrvatskih cesta, a radili smo i na sanaciji javne rasvete i trenutno nam je cilj da u naredne dve godine kompletna rasveta na području opštine bude moderna kao što je na glavnom putu – ističe Zoran Baćanović.

Pored brojnih uspeha sa kojima se u Borovu mogu pohvaliti, najveći problem, ne samo ove opštine, nego i cele Hrvatske je odlazak stanovništva u inostranstvo i nedostatak radnih mesta. Opština Borovo je na popisu stanovništva 2011. godine imala 5.056 stanovnika, a sada je taj broj sasvim sigurno daleko manji.

– Nažalost, to nam je veliki problem i polako dolazimo do onog momenta kada je teško pronaći kvalitetnu radnu snagu. To nije dobro i moram da kažem da u ovom trenutku niko u državi nema odgovor na to. Smatram da je to problem kojem još nismo dorasli, ali moramo iznaći rešenja kako ćemo zadržati ljude u Borovu – smatra načelnik Baćanović.

Dodeljena opštinska priznanja

Na svečanoj akademiji dodeljena su i javna priznanja opštine za istaknute pojedince. Učenica generacije prošle školske godine bila je Milica Sentivanac koja je pored priznanja dobila i nagradu od 1.000 kuna. Javno priznanje za poseban doprinos za samoinicijativno angažovanje na uređenju obale Dunava dobio je Dejan Jovičić.

Dan opštine Borovo tekst

Plaketa je ove godine dodeljena Lazaru Radigoviću, dugogodišnjem članu ribolovnog udruženja „Sloga“ za poseban razvoj ribolovnog sporta, razvijanja svesti kod dece i omladine o značaju ribolova i angažmanu na unapređenju i uređenju staništa slatkovodnih organizama. Povelja opštine Borovo dodeljena je direktorki dečijeg vrtića „Zlatkosa“ Radmili Latas za izuzetan doprinos razvoju predškolskog obrazovanja i razvoju društvenih delatnosti na području kulture, tradicije i edukacije u Borovu.

– Naš vrtić ove godine slavi 20 godina od zvaničnog osnivanja, a dve godine pre toga je počeo svoj rad. Predškolsko vaspitanje je pokrenuto je 1992. u okviru osnovne škole. Danas sam ponosna, srećna i zadovoljna, ali na neki način osećam i odgovornost i doživljavam ovo priznanje kao zadužnicu za nastavak ovakvog rada i ubuduće – kaže Radmila Latas.

Proslavljen i Dan škole

Istog dana kada se proslavlja Dan opštine, proslavlja se i Dan lokalne OŠ „Borovo“ pa su se gosti odmah po završetku akademije uputili u školsku dvoranu gde je održan svečani program.

Dan opštine Borovo i dan škole Borovo

Dvorana je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a u školi se tradicionalno na ovaj dan opraštaju od svojih osmaša koji sledeće školske godine upisuju srednje škole. Maturanata je ove godine bilo 35, dok će naredne godine u klupe sesti 22 prvaka.

– Imali smo u prošlih 365 dana puno uspeha, i na sportskim takmičenjima i na drugim takmičenjima. Škola je dobro opremljena i izuzetno smo zadovoljni uslovima u kojima radimo. Jedino što nas zabrinjava je manjak učenika i dece. Ono što me ipak čini srećnim, je ovo zadovoljstvo da vidim punu dvoranu i sve one koji su došli da uveličaju naše slavlje – kaže direktor OŠ „Borovo“ Tihomir Jakovljević.

Bez obzira na to što je ovde svake školske godine sve manji broj učenika, sa 263 đaka koliko ih ima u ovom trenutku, OŠ Borovo je i dalje škola sa najvećim brojem učenika među svim manjinskim školama u Republici Hrvatskoj.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.