U Kneževim Vinogradima održana likovna kolonija

Četvrtu godinu zaredom pododbor „SKD Prosvjeta“ iz Kneževih Vinograda organizovao je likovnu koloniju koja je ove godine okupila osamnaest slikara iz Slavonije i Baranje.

Zoran Popović 27.09.2019.
Likovna kolonija Kneževi Vinogradi

Na sada već tradicionalnoj likovnoj koloniji, koja se održavala u prostoriji Doma kulture i u parku ispred doma, akademski slikari i slikari amateri su potezima kista dva dana stvarali svoja dela. Tako je nastalo 26, što naslikanih što nacrtanih slika, na kojima su prevladavali različiti motivi i teme po želji i trenutnoj inspiraciji autora.

Da bi se slikari osećali što ugodnije pobrinuli su se organizatori koji su umetnicima obezbedili prostor, platna i boje. Naravno, nije izostalo ni osveženje kao ni zajednički ručak za sve učesnike.

U organizaciji ove likovne kolonije organizatorima je i ovaj put veliku pomoć pružilo likovno udruženje Kvin Art iz Kneževih Vinograda. Drugi dan likovne kolonije bio je rezervisan za nastavak i završetak umetničkih dela slikara. Sve to dakako ne bi imalo smisla da su platna ostala skrivena od pogleda ljubitelja umetnosti pa je u popodnevnim satima otvorena izložba svih radova i za širu javnost kako bi ista imala kompletan uvid u sve ono što se dešavalo na ovoj dvodnevnoj likovnoj koloniji. Na zadovoljstvo organizatora, ali i umetnika, izložba je i ovaj put bila izuzetno dobro posećena.

Ovogodišnja likovna kolonija u Kneževim Vinogradima imala je i druge, ništa manje zanimljive sadržaje, poput revije narodnih nošnji koju je organizovao KUD Živojin Žiko Mandić iz spomenutog mesta. Šarenilo boja i umetnost veza došlo je do punog izražaja kada su članovi KUD-a odenuli tradicionalne baranjske narodne nošnje, a posebnu pažnju prisutne publike imao je jedan par koji je na sebi imao svečanu baranjsku narodnu nošnju. Kako je to i običaj u ovakvim i sličnim prilikama, publika je snagom svojih dlanova adekvatno nagradila njihov defile kao i prisustvo na izložbi.

Prema rečima Svetlane Šmrčković i Milene Tomić, predsednice i sekretara pododbora SKD Prosvjeta, u Kneževim Vinogradima, za njih je uspeh ove likovne kolonije, kao i sve veći broj učesnika i posetilaca, podstrek za daljnji rad i nastavak ove aktivnosti pa će na nekim budućim kolonijama pokušati da kombinuju i uklope primerene sadržaje u njihove izložbe slika i u saradnji sa ostalim udruženjima iz opštine Kneževi Vinogradi ali i šire regije.