U Negoslavcima najviše radili na demografskim merama

Dan opštine Negoslavci obeležava se na Veliku Gospojinu 28. avgusta kada je i seoska slava, ali svečana sednica opštinskog veća već drugu godinu zaredom zbog situacije sa koronavirusom nije održana.

Opština Negoslavci naslovna
Foto: Opština Negoslavci/Ilustracija

Dan opštine Negoslavci tradicionalno se obeležava dva dana pred samu Veliku Gospojinu zbog praktičnih razloga jer je na ovaj veliki praznik u selu kirbaj. Svečane sednice ni ove godine nije bilo, a Dan opštine obeležen je skromnim ručkom. Načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov kaže da su u protekloj godini uprkos pandemiji i brojnim poteškoćama nastojali da meštanima olakšaju situaciju, a doneli su i neke od novih demografskih mera.

– Najpre smo sufinansirali kupovinu kuća mladim bračnim parovima u iznosu od 25 hiljada kuna. Prošle godine smo zaključili šest ugovora, a isti konkurs planiramo i ove godine da objavimo. Prema našim informacijama još je deset mlađih bračnih parova odlučilo da kupi kuću u Negoslavcima što znači da su naše mere dale rezultate. Drugi set mera odnosio se na privrednike i preduzetnike. Prošle godine smo izdvoijili 115 hiljada kuna za tu namenu, a za ovu godinu smo i povećali sredstva. Za te mere izdvojen je pristojan novac za jednu tako malu opštinu kao što su Negoslavci s obzirom na to da je naš budžet oko 7,5 miliona kuna – kaže Dušan Jeckov.

Sve demografske mere koje Opština Negoslavci donosi imaju za cilj da stanovništvo ne odlazi sa ovih prostora. Zbog toga je u protekloj godini, a to će se nastaviti i ove, odlučeno da se pomogne i školarcima.

Opština Negoslavci Dušan Jeckov
Dušan Jeckov

– Svoj deci koja pohađaju školu i vrtić smo osigurali poklon-bonove za kupovinu obuće ili preobuće. Bilo je još dobrih mera koje smo u proteklom periodu predvideli za pomoć stanovništvu, a jedna od njih je sufinansiranje cene autobuskih karata. Reč je o linijskom prevozu Negoslavci-Vukovar za koji je karta pre našeg sufinansiranja koštala 22 kune, a sada košta 10 – ističe načelnik.

Sportska dvorana, vrtić i kanalizacija prioriteti u narednom periodu

Prema rečima načelnika u prethodnim godinama završeni su putna infrastruktura, javna rasveta i igrališta. Ono što se planira za naredni period su uređenje centra naselja, izgradnja sportske dvorane, dečijeg vrtića i završetak projekta kanalizacione mreže.

– Sa Srpskom pravoslavnom crkvom smo potpisali ugovor o pravu građenja dečijeg vrtića na crkvenom zemljištu. Što se tiče sportske dvorane, ona nije isključivo u našoj nadležnosti, ali za nju postoji građevinska dozvola i mi smo čak i pronašli programe putem kojih bi se mogla finansirati njena izgradnja. Pored toga, da bismo postali pravo urbano naselje, nedostaje nam još izgradnja kanalizacione mreže. Na tom projektu došli smo u situaciju da imamo svu projektnu dokumentaciju, ali čekamo da to naprave i druge opštine koje su obuhvaćene tim projektom i mi smo zbog toga u fazi čekanja – napominje Dušan Jeckov.

Ove godine održava se popis stanovništva, a onaj pre deset godina zabeležio je u Negoslavcima 1.463 stanovnika. Taj broj će sada verovatno biti manji, kao što je to slučaj i u svim drugim sredinama, posebno na istoku Hrvatske. Načelnik ipak ističe da će opštinske vlasti i u budućem periodu raditi na tome da svi oni koji budu odabrali da ostanu ili se vrate u Negolsavce imaju što bolji i kvalitetniji život.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.