U Negoslavcima najviše radili na demografskim merama

Dan opštine Negoslavci obeležava se na Veliku Gospojinu 28. avgusta kada je i seoska slava, ali svečana sednica opštinskog veća već drugu godinu zaredom zbog situacije sa koronavirusom nije održana.

Nikola Milojević 31.08.2021.
Opština Negoslavci naslovna

Dan opštine Negoslavci tradicionalno se obeležava dva dana pred samu Veliku Gospojinu zbog praktičnih razloga jer je na ovaj veliki praznik u selu kirbaj. Svečane sednice ni ove godine nije bilo, a Dan opštine obeležen je skromnim ručkom. Načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov kaže da su u protekloj godini uprkos pandemiji i brojnim poteškoćama nastojali da meštanima olakšaju situaciju, a doneli su i neke od novih demografskih mera.

- Najpre smo sufinansirali kupovinu kuća mladim bračnim parovima u iznosu od 25 hiljada kuna. Prošle godine smo zaključili šest ugovora, a isti konkurs planiramo i ove godine da objavimo. Prema našim informacijama još je deset mlađih bračnih parova odlučilo da kupi kuću u Negoslavcima što znači da su naše mere dale rezultate. Drugi set mera odnosio se na privrednike i preduzetnike. Prošle godine smo izdvoijili 115 hiljada kuna za tu namenu, a za ovu godinu smo i povećali sredstva. Za te mere izdvojen je pristojan novac za jednu tako malu opštinu kao što su Negoslavci s obzirom na to da je naš budžet oko 7,5 miliona kuna – kaže Dušan Jeckov.

Sve demografske mere koje Opština Negoslavci donosi imaju za cilj da stanovništvo ne odlazi sa ovih prostora. Zbog toga je u protekloj godini, a to će se nastaviti i ove, odlučeno da se pomogne i školarcima.

Opština Negoslavci Dušan Jeckov

Dušan Jeckov

- Svoj deci koja pohađaju školu i vrtić smo osigurali poklon-bonove za kupovinu obuće ili preobuće. Bilo je još dobrih mera koje smo u proteklom periodu predvideli za pomoć stanovništvu, a jedna od njih je sufinansiranje cene autobuskih karata. Reč je o linijskom prevozu Negoslavci-Vukovar za koji je karta pre našeg sufinansiranja koštala 22 kune, a sada košta 10 – ističe načelnik.

Sportska dvorana, vrtić i kanalizacija prioriteti u narednom periodu

Prema rečima načelnika u prethodnim godinama završeni su putna infrastruktura, javna rasveta i igrališta. Ono što se planira za naredni period su uređenje centra naselja, izgradnja sportske dvorane, dečijeg vrtića i završetak projekta kanalizacione mreže.

- Sa Srpskom pravoslavnom crkvom smo potpisali ugovor o pravu građenja dečijeg vrtića na crkvenom zemljištu. Što se tiče sportske dvorane, ona nije isključivo u našoj nadležnosti, ali za nju postoji građevinska dozvola i mi smo čak i pronašli programe putem kojih bi se mogla finansirati njena izgradnja. Pored toga, da bismo postali pravo urbano naselje, nedostaje nam još izgradnja kanalizacione mreže. Na tom projektu došli smo u situaciju da imamo svu projektnu dokumentaciju, ali čekamo da to naprave i druge opštine koje su obuhvaćene tim projektom i mi smo zbog toga u fazi čekanja – napominje Dušan Jeckov.

Ove godine održava se popis stanovništva, a onaj pre deset godina zabeležio je u Negoslavcima 1.463 stanovnika. Taj broj će sada verovatno biti manji, kao što je to slučaj i u svim drugim sredinama, posebno na istoku Hrvatske. Načelnik ipak ističe da će opštinske vlasti i u budućem periodu raditi na tome da svi oni koji budu odabrali da ostanu ili se vrate u Negolsavce imaju što bolji i kvalitetniji život.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.