U opštini Dvor će se zbrinjavati nuklearni otpad?

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško dobio je od Ministarstva zaštite okoline i energetike na upotrebu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor.

Nikola Milojević 02.04.2020.

Priča o opštini Dvor kao mestu izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada stara je više od dvadeset godina. Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada saopštio je u utorak 31. marta, a HINA prenela da je od Ministarstva zaštite okoline i energetike dobijen prostor na kojem je planirano formiranje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Fond je saopštio da će tokom projekta neprekidno sarađivati sa javnosti, ali i prekograničnim institucijama i, ako se potvrdi da lokacija neće imati štetan uticaj po okolinu, uslediće postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Lokacija je odobrena unatoč nizu kontroverzi oko uticaja na okolinu, protesta lokalnog stanovništva i upozorenja ministra spoljne trgovine Bosne i Hercegovine Staše Košarca koji tvrdi da bi gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na pograničnom području dve zemalje mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva reke Une, piše HINA, a prenosi Jutarnji list.

Na redu je izrada studije uticaja na okolinu

Uspostavom Centra, stoji u saopštenju, Hrvatska će na siguran, ssistematski i proveren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje poseduje.

- Kako bi se to postiglo, pre svega će trebati dokazati da taj zahvat neće imati štetnog uticaja i to izradom studije uticaja na okolinu. Kao podloge za izradu studije provešće se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize - istaknuto je.

Na to lokaciji se godinama nalazi vojni logistički kompleks, a njen status je definisan kao dugoročno neperspektivna lokacija za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Republike Hrvatske.

- Nacionalnim programom Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva navedena je lokacija Vojno-skladišnog kompleksa Čerkezovac kao preferentna lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada - navodi se u saopštenju.

Opština protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina objavio je prvog aprila saopštenje za javnost u kojem se požalio da je za najnoviju odluku čuo iz medija.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina

- Za tu informaciju sam saznao iz medija, a ne od Fonda kao izvršnog tela ili MUP-a kao regulatornog tela. U usvojenoj Strategiji o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i usvojenom Nacionalnom programu ističe se da je transparentnost i komunikacija s javnošću ključna u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Ovim činom pokazalo se kako se komunicira s javnošću i koliko je nebitan stav lokalne zajednice. Preuzimanje lokacije Čerkezovac u ruke Fonda obavljeno je nažalost, čak u sadašnjim vanrednim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi. Stav građana opštine Dvor iskazan na Zborovima građana i Opštinskog veća 22.04. 2015. godine je da se protivimo zbrinjavanju radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Taj stav smo potvrdili i na Opštinskom veću 26. 10. 2019. godine. Naš stav je od početka jasan i nedvosmislen, a taj je da se radioaktivni otpad ne zbrinjava na području opštine Dvor. Taj stav zastupam u ime građana i u svoje osobno ime – naveo je načelnik Arbutina.

Gradonačelnik Petrinje: „Pomno izabrani trenutak“

Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović objavio je na svom fejsbuk profilu poduže saopštenje u kojem se osvrnuo na trenutak u kojem je došla ova odluka, a za to je optužio HDZ-ovog župana Ivu Žinića i ministra zaštite okoline Tomislava Ćorića.

- Očigledno pomno izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vesti o novoobolelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoline, niti imamo mogućnost organizovati se ili protestovati protiv ovakve odluke. Kad je u pitanju zaštita Zrinske i Trgovske gore na svašta smo navikli i svašta videli. Od toga da se moja borba protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore od strane župana Žinića proglašava politikanstvom, da taj isti župan obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava svima kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća. A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim lepotama Zrinske gore dovede ministra zaštite okoline Ćorića. I onda njih dvojica daju “podršku” da se Zrinska gora proglasi regionalnim parkom. Zamislite regionalni park na čijem se području skladišti radioaktivni otpad – zapitao se Dumbović.