U opštini Erdut se pohvalili rezultatima u prethodne tri godine

Svečano obeležen Dan opštine Erdut na kojem su predstavljeni rezultati koje je ova jedinica lokalne samouprave postigla u prethodne tri godine.

Dan opštine Erdut Jugoslav Vesić

Nakon dve godine pauze uzrokovane epidemiološkom situacijom i merama, ove godine je ponovo svečano proslavljen Dan opštine Erdut. Svečana sednica opštinskog Veća održana je 11. novembra u Domu kulture u Dalju uz prisustvo većnika i brojnih gostiju iz opštine, ali i izvan nje. Načelnik opštine Jugoslav Vesić obratio se prisutnima i u kratkoj prezentaciji predstavio sve ono što su unazad tri godine radili u ovoj jedinici lokalne samouprave koja obuhvata naselja Erdut, Dalj, Bijelo Brdo i Aljmaš. Reč je o zaista brojnim provedenim projektima iz segmenata poboljšanja kvaliteta života, komunalnih usluga, brige o deci i najmlađima, socijalne pomoći, organizacije i pomoći civilnom društvu i verskim zajednicama.

– Puno toga je rađeno i u vreme korone kad su neki drugi možda bili malo uspavani. Mi to nismo radili i gledali smo da se kvalitetno pripremimo te da kroz projekte i programe radimo. Kada je reč o evropskim projektima znamo da je programski period 2021-2027 započeo, a mi nismo želeli da tu kasnimo. Danas smo prikazali sve ono što smo stvarno napravili. Reč je o velikim ulaganjima i nama je bilo izuzetno važno da to naši gosti i naši prijatelji vide. Na ovaj način smo se i pohvalili sa tim šta smo sve radili – kaže načelnik Jugoslav Vesić.

Svaki od tih projekata koji smo radili govori sam za sebe, a opštinskom rukovodstvu je posebno bitno što je opština uspela u edukacijama i raznim savetovanjima sa mladim ljudima.

– Mnogi od mladih poljoprivrednika su se na ovaj način osamostalili i pokrenuli svoje biznise. Sve je više onih koji se sada bave voćarstvom ili povrtarstvom za razliku od ranijih godina kada su se svi bavili najviše ratarstvom. Ulaganje u ljude je za nas najbitnije tako da se brojna socijalna izdvajanja odnose na najmlađe od rođenja preko školovanja do kasnijeg zaposlenja – dodaje načelnik.

Dan opštine Erdut

Na svečanoj sednici povodom proslave Dana opštine prisutnima se u ime Osječko-baranjske županije obratila predsednica županijske Skupštine Ivana Bagarić koja je domaćinima čestitala praznik i istakla dobru saradnju između Opštine Erdut i Županije.

– Nadležni smo za prosvetu, zdravstvo i saobraćajnu infrastrukturu te smo u svim tim projektima koje su ovde radili pružili Opštini Erdut apsolutnu podršku. Energetska obnova Osnovne škole Dalj je bio jedan hvale vredan projekat, a za naš projekat besplatne užine za sve učenike u županiji ova se opština uključila s velikim postotkom sufinansiranja. To su projekti koji puno znače pre svega roditeljima jednako kao i projekat Zaželi koji puno znači starom stanovništvu – istakla je Ivana Bagarić.

Sećanje na potpisivanje Erdutskog sporazuma

Dan opštine Erdut obeležava se 12. novembra, na dan kada je 1995. godine potpisan Erdutski sporazum upamćen kao mirovni plan za reintegraciju istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Opština Erdut uzela je ovaj datum kao svoj Dan opštine odmah nakon mirne reintegracije i najčešće se jedino ovde pomene značaj koji je ovaj sporazum imao za završetak rata u Hrvatskoj. Pomenuo je to i ove godine predsednik Opštinskog veća Jovo Vuković, ali i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja se takođe obratila na svečanom obeležavanju Dana opštine.

– Erdutski sporazum jeste nešto što mi predstavnici i pripadnici srpske zajednice i te kako obeležavamo i rado spominjemo. To je sporazum koji je na ovaj prostor doneo željno očekivani mir. Mi ćemo taj datum i sporazum uvek obeležavati i to je nešto što govori o njegovoj trajnosti i značaju. Drago mi je da sam ovde i da mogu da vidim šta je to što se ovde u opštini radi – rekla je Dragana Jeckov te uz čestitke opštinskim vlastima istakla da joj je drago što se ovde posebna pažnja obraća mladima i ženama.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.